用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5歲8個月升小一。
樓主: Karening
go

5歲8個月升小一。  

Lu324 發表於 17-4-7 23:00
學校當時教十二生肖,所以小朋友會知道。另外就係生日會。小朋友比較因為佢地發現不同。
父母自己衡量,大 ...

我其實唔明點解啲家長係都要做大B,可能想蠃在起跑線,其實上到小學三年級,分別已不大。我眼見即使早產了個多月在12月出世的超細男B(健康院打針也延後一個月打,原本預產期在第二年一月出世)照上小學,早一年上學,在小一已成績不差。其實讀到書,不用留一年都會讀到,不過手肌或自理可能相對大B還是會差少少。但去到小學高些年級,手肌和自理便沒有問題了!

little_yolky 發表於 17-4-7 11:25
我大女係11月底細B, 佢無repeat, 不過做家長要先調整好心理狀況。
1. 唔好期望小朋友嬴在起跑線, 一開始就 ...
識得人三兄弟都係年尾細仔,三兄弟小學時都有同一經驗,上學期的數學,下學期先明,下學期的數學升左班先明

little_yolky  係,阿大就係咁,當初激死我。  發表於 17-4-10 10:42

0030 發表於 17-4-7 09:33
如果男仔我會比他多讀一年K3,但女仔的話我會比她直升~

同性別冇關。大仔同細女也是十月,哥哥仲係尾添,但哥哥學習上一直冇問題,反而妹妹就有「上學期的數要到下學期先明」。到小四下學期才開始好D。
我以前都以為女仔會好D,但其實係因人而異。

唉,明明大細B都是適齡,點解選擇做大要被批評,搞到d細路都洗腦覺得做大B係怪物咁

Lu324 發表於 17-4-7 23:00
學校當時教十二生肖,所以小朋友會知道。另外就係生日會。小朋友比較因為佢地發現不同。
父母自己衡量,大 ...
ic。不過細路真是好中意比較架,有次係生日會,有個係咁問身邊的小朋友屋企電視幾多吋,然後就話自己個部55,真是想講佢聽e加大電視幾千蚊就有架la

回覆 山海兒女 的帖子

我指的絕非學習能力,而系心智的成熟度~女仔比男仔相對思想成熟

0030 發表於 17-4-8 09:46
回覆 山海兒女 的帖子

我指的絕非學習能力,而系心智的成熟度~女仔比男仔相對思想成熟
「心智的成熟度~女仔比男仔相對思想成熟」一樣唔係一定。
我初時也以為係,但事實係哥哥比同年的同學都成熟,呀妹就比同學和表妹仲天真。

只可以話,大部分人都係,但總會有例外,因人而異。

回覆 山海兒女 的帖子

我指矛盾的普遍性而非特殊性,當然萬中都會有一~

0030 發表於 17-4-8 09:46
回覆 山海兒女 的帖子

從不同渠道都聽過similar 言論,甚至話多女仔入大學,不過就未見過大型研究報告支持這說法。

回覆 MrBeast 的帖子

又唔係怪物咁誇張,只係小朋友乜都講一餐,年紀只係其中一樣。高矮,有無弟妹,成績,運動樣樣都會講吓。
認識的超大B有唔少,最大係9月。有為了入心儀學校留班,有些切合小朋友需要。大一年其實無乜嘢,最緊要係想清想楚。

MrBeast 發表於 17-4-8 12:57
從不同渠道都聽過similar 言論,甚至話多女仔入大學,不過就未見過大型研究報告支持這說法。 ...
太多人都只是人云亦云,冇獨立思考。
做大B定細B,唔應該只考慮性別。

Jane1983 發表於 17-4-7 13:47
我小朋友都係細B,成績好好無問題,但社交、情感發展係慢d。記得K3有個超大B女仔玩杯葛,拉攏其他同學冷待 ...

你咁講我又有同感。我嘅係大B,上了小學有時會回家回報有一些疑似欺凌,惡意搗亂或者係小朋友反叛對抗老師的事件在課室發生。

反而同班另一個細B就極之少回家同媽媽講述,好似完全唔明白發生乜事咁!

Jane1983    發表於 17-4-8 20:40

山海兒女 發表於 17-4-8 15:38
太多人都只是人云亦云,冇獨立思考。
做大B定細B,唔應該只考慮性別。
不過若50 50, 咁性別都可以作為考慮因素之一

我細仔就是細b,太早讀書比較辛苦 , 成績雖然都算中挺但自信差些,小學時做咩野都慢過人,  中學早發育的同學感覺比我仔成熟好多 , 他會追住同學失去自我,我比較後悔俾細仔早讀書  ,雖然他算smart.

大卡細卡 發表於 17-4-11 11:42
我細仔就是細b,太早讀書比較辛苦 , 成績雖然都算中挺但自信差些,小學時做咩野都慢過人,  中學早發育的同學 ...
選做細的focus 在學術和或快樂成長方面,好多時忽略了你所提到的。無論做大或細都會有pros n cons,知清楚what r u getting urself into 便是

Karening 發表於 17-4-6 22:37
如果K3畢業才5歲6個月,可以升小學嗎?還是要讀多一年K3 ? 可以給我意見嗎?
...

我細b12月最尾果日出世,正宗超細b。我最後照比佢上P1,今年只係k3,冇話特別叻定差,但要每日花時間教。

10Week3Day - 3.55cm
11Week4Day - 5.25cm
14Weeks4Days - 8.86cm

Jane1983 發表於 17-4-7 13:47
我小朋友都係細B,成績好好無問題,但社交、情感發展係慢d。記得K3有個超大B女仔玩杯葛,拉攏其他同學冷待 ...

同樣地我又發現大b 會大機會似着自己比同輩年齡大及高大,會蝦其他同學。而細b 比人蝦又唔識反抗!

我女都係12月細B, 起初K1上學期時老師都有叫我地考慮同佢K1留一年, 因為真係追唔到, 但我地覺得仲細, 唔洗咁急決定吧? 就由得佢, 結果到K1下學期已經追返晒~
之後一路直升, 今年已小一, 學術冇問題, 算係前列位置, 社交都OK, 可能班裡面都多細B, 暫時冇乜話邊個唔同邊個玩既情況~

基本上我覺得冇乜大問題, 最大問題係因為考直私小一時佢先得4歲幾, 邊夠人地爭啊~ 呢個都要考慮下架~ 想入出名直私小學, 真係要諗諗~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 picture 的帖子

當初因為我生得矮 (八月出生),所以次次小息畀高果堆同學「玩」,將我 d 文具書本全部擺上櫃頂,要我擔凳爬上去攞返。因為從小阿媽就教我唔好畀人感覺我係弱者唔醒目,話咁樣好低能幼稚,所以我冇諗過「喊」同埋搵老師求救。結果有一次擔凳爬果陣畀老師發現,老師結果記我大過。
果陣真係完全冇概念呢樣野係「欺凌」。

醒目開學勳章

回覆:Karening 的帖子

如果能力可以照上, 其實到大個, 留班未必是人人可留, 老師也只會比一的有機會repeat一年後成積好有進步的小朋友, 細B也是其中一個條件, 我姐姐當年repeat中四, 原本也不是班中最差, 但是老師見她細B又覺得佢repeat成績會好, 後來會考果然考得好成績