用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5歲8個月升小一。
go

5歲8個月升小一。   [複製鏈接]

如果K3畢業才5歲6個月,可以升小學嗎?還是要讀多一年K3 ? 可以給我意見嗎?

MrBeast  以9月入學時計  發表於 17-4-7 06:52
   3    0    0    0

Karening 發表於 17-4-6 22:37
如果K3畢業才5歲6個月,可以升小學嗎?還是要讀多一年K3 ? 可以給我意見嗎?
...

12 月細b,  係5 歲8 個月讀小一, 有d家長覺得小朋友ok,  照上, 有d家長, 覺得比其他p. 1 細一年, 會 repeat k3, 睇你自已覺得小朋友有無能力升小一。

...

我仔仔都係12月 b , 我 repeat咗一年k3, 不過你依家先問, 太遲,你小朋友應該參加咗大抽獎

...
照上小一
留repeat機會俾DSE

little_yolky  真係大吉利是  發表於 17-4-7 11:27

英國有研究話小一班裡面,通常細 B 都會開始得吃力(英國 8 月係細 B,9
月大 B ),因為小一上學期完左之後,有部份小朋友可能已經 7 歲(甚至有 d 係上年 12 月),而你仔女先剛剛滿 6 歲,始終大你差唔多半年至一年,各方面能力都會好大機會比你優勝。所以佢地 Education Department 會叫 8 月出世嘅小朋友留多一年先上 P1。

唔知你小朋友依家係 K2 定 K3,如果小朋友有能力去應付小學的話,可以照上 P1 (不過可能開學頭幾個月,仔女同家長都會有少少吃力)如果想佢小一有個好開始,讀多年 K3 會更好。

如果男仔我會比他多讀一年K3,但女仔的話我會比她直升~

...
我大女係11月底細B, 佢無repeat, 不過做家長要先調整好心理狀況。
1. 唔好期望小朋友嬴在起跑線, 一開始就可以殺出重圍, 要俾D時間佢。
2. 小朋友本身係咪自律自動波既人。係就萬事OK。
3. 如小朋友能力正常(即唔係超班), 咁唔好搵教快/功課多/測考默多既學校俾佢, 唔係就辛苦死你。
4. 做家長既有無耐性協助小朋友學業。

如以上全部係yes, 咁就直上吧。我個人經驗係要睇小朋友性格為上, 大女雖然唔係成績亮麗, 不過一直跟得好好, 因為佢係自動波既人。反而細女係2月大B, 就差D氣死我。不過, 你一定要有心理準備, 有D課題(尤其數學), 未去到個歲數, 真係唔明就唔明, 點教都唔明, 你需要忍耐, 佢下一年就明了, 果10分8分無辦法, 一定要豪俾佢。

回覆樓主:

我仔11年12月31日,今年9月小一。學術比年頭B更叻,只係語言表達同自理無年頭B更好。我都照比佢上

我小朋友都係細B,成績好好無問題,但社交、情感發展係慢d。記得K3有個超大B女仔玩杯葛,拉攏其他同學冷待另一個女仔,細B咪話無能力搞d咁既事,係睇都吾明。

Jane1983 發表於 17-4-7 13:47
我小朋友都係細B,成績好好無問題,但社交、情感發展係慢d。記得K3有個超大B女仔玩杯葛,拉攏其他同學冷待 ...
你講開又好似係喎, 妹妹K3班超大B同學, 又係有女仔玩杯葛喎, 男仔又好少呢D。

家姐時因為佢細, 樣樣都唔敢認叻, 佢又好快記得晒全班同學既名, 大家又都好遷就佢, 人哋有D乜整親佢, 佢都唔敢同人嘈, 自己行開就算, 所以so far社交都OK, 不過係無乜自信。係到P3, P4, 等我發功發得多, 係咁催眠佢, 依家先叫自信好咗D。

阿妹就唔同喇, 講嘢鬼咁叻, 成日同同學仔嘈交。:badfeel:

Jane1983    發表於 17-4-7 16:15

回覆樓主:

謝謝各位!

我仔原本係12月中出世, 但10月底就早產, 都叫細B拉, 係幼稚園老師話佢一直跟得好好, 唔使REPEAT, 咪比佢照上小學, 但上到去又真係發覺佢比同齡爭D, 但只要用心上學, 一直KEEP住佢哋進度, 都可以跟到, 當然唔好期望佢考第一拉.

我兩個仔細b, 幼稚園生。自己觀察,大仔冇問題,唔錯添,細仔好多問題。睇家長睇小朋友決定

Lu324 發表於 17-4-7 19:19
我兩個仔細b, 幼稚園生。自己觀察,大仔冇問題,唔錯添,細仔好多問題。睇家長睇小朋友決定
...
八卦一問,咁你會否考慮轉細仔做大呢?

MrBeast 發表於 17-4-7 19:29

老師冇提過弟弟有問題,不過我覺得好大問題,可能自己將兩個仔比較。會睇下k2再決定。自己偏向細b直上,太大其實有心理影響。

MrBeast  一個大一個細B,佢地自己都會比較,的確難處理  發表於 17-4-7 20:51
MrBeast  一個大一個細B,佢地自己都會比較,的確難處理  發表於 17-4-7 20:50

little_yolky  真係大吉利是
我都係12月B,當年阿媽諗都無諗就決定照上小一,就係用呢個理由。

回覆樓主:

我小朋友係細B,學習能力很好,K2已超過大B,K3已開始超前。
但手肌差少少,字寫得唔靚。仲有自理差啲啲,啲嘢亂,但唔係甩漏

MrBeast 發表於 17-4-7 19:29

我冇點評。
自己見過呀仔同同學講,某小朋友係龍,唔係蛇,佢地成班得幾個唔係龍。而龍女同學好唔開心咁問佢媽咪,點解大我個仔一年。

Lu324 發表於 17-4-7 22:37
我冇點評。
自己見過呀仔同同學講,某小朋友係龍,唔係蛇,佢地成班得幾個唔係龍。而龍女同學好唔開心咁問 ...
真是唔知點解e加d細路乜都比一餐,at the end,父母要就自己情況和piroity取捨law,總之就解決方法通常是多過問題的

MrBeast 發表於 17-4-7 22:53
真是唔知點解e加d細路乜都比一餐,at the end,父母要就自己情況和piroity取捨law,總之就解決方法通常是多 ...

學校當時教十二生肖,所以小朋友會知道。另外就係生日會。小朋友比較因為佢地發現不同。
父母自己衡量,大有大好,細有細好
‹ 上一主題|下一主題