用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒小學(新蒲崗) 5月6日開放日但只接受經幼稚園報名的.... ...
go

5月6日開放日但只接受經幼稚園報名的....

5月6日開放日但只接受經幼稚園報名的....

上年等到今年...終於等到有開放日 之前打左幾個電話都叫我留意網頁
剛再打去 老師話會發邀請信俾黃大仙區某些幼稚園 俾佢地參加...不設WALK IN
咁想去又無收到邀請咪無機會入去參觀囉 ??

really? I was going to go walk in tomorrow tim...

oni2 發表於 17-5-5 20:12
really? I was going to go walk in tomorrow tim...

Can walk in (10:30-16:00)
期後打去再confirmed

yes can walk in
just no 遊戲卷

oni2 發表於 17-5-6 13:08
yes can walk in
just no 遊戲卷

有架 可以係入口處拎

回覆 catlee324 的帖子

請問你們睇完有乜感想,感覺如何?(我今日有事去唔到)

我都想知參觀完有咩感覺?
同埋知唔知道多功課嗎?
另外呢間係唔係比起警署對面果間比較算係活動教學?
今日小朋友唔舒服所以無去參觀,我又係上年等到今年,mark晒schedule的

今次去無特別問老師功課多少問題呀 主要去睇環境同老師學生的態度

入到去感覺都幾大幾舒服 小一二課室要行樓梯上一層.....
每班人數約2X人.....有黑板及白板, 白板係TOUCH SCREEN教學用.....

開放日幫手的同學多數都係小五小六生 感覺主動都有禮貌同埋純 無咩聽到唔禮貌的態度同說話, 其間都見到有D中學生回校探老師 感覺學校老師親切有笑容 普遍年輕 攤位遊戲講故事環節 學生用英文講 口音都係一般發音 印象有個女學生口音好正統 估計學校應該都唔係好谷英文 有問過學生番學開心嗎? 有個男仔答OK啦...有個男仔就.....ER haha .....我自己本身對呢間有興趣 暫時參觀完感覺都ok 會去叩門

計劃去叩門是因為你小朋友是今年2017-2018年的?等緊大抽獎結果?

回覆 yungyung0 的帖子

我小朋友今年K2咋......一年前睇定學校應該差不多因為今年9月都開始自行收生了......

我睇下自行收生情況點先 如果學校收左註冊埋 往後都無得參加大抽獎 如仲想有其他機會就只有叩門囉

*暫時會報黃嘉, 因為有分

我仔都係K2, 可惜間間都得15分,自行那關一定唔夠人爭!現在睇緊直資同私立,但又心大心細想搏下大抽獎,煩惱中!!

yungyung0 發表於 17-5-9 17:13

我仔都係K2, 可惜間間都得15分,自行那關一定唔夠人爭!現在睇緊直資同私立,但又心 ...

咁直私照試 到試一月再睇下要晤要玩抽獎 反正直私都競爭大

catlee324 發表於 17-5-8 10:50
今次去無特別問老師功課多少問題呀 主要去睇環境同老師學生的態度

入到去感覺都幾大幾舒服 小一二課室要行 ...
你咁講..好後悔無去到開放日..
你心儀呢間學校係咩原因?

P.S : 你係黎鄧K2既媽媽?

yungyung0 發表於 17-5-9 17:13

我仔都係K2, 可惜間間都得15分,自行那關一定唔夠人爭!現在睇緊直資同私立,但又心 ...

15分都一定無可能! 20分都收唔晒!

不過佢叩門收成25人! 可以111比誠意分去叩。

撇除小區名牌效應, 我覺得聖文德幾好。

回覆 bananaGi 的帖子

是哪一間聖文德?學校村上面哪間?其實,黃大仙區內邊間較好,而又有機會收15分?
點睇可立及基慈?

回覆 小儀皇后 的帖子

YES 黎鄧K2
心儀係入到校舍感覺舒服,
老師普遍感覺後生有笑容有活力,
學生俾人感覺都主動

*期間見到已升中的舊生回校探老師,
感覺學生都有一定歸屬感
應該係一所有愛的學校

yungyung0 發表於 17-5-10 18:24
回覆 bananaGi 的帖子

是哪一間聖文德?學校村上面哪間?其實,黃大仙區內邊間較好,而又有機會收15分?

我只留意過45網的學校。

真心覺得聖文德全校都好有熱誠!校長好落力!

醒目開學勳章

catlee324 發表於 17-5-9 09:41
回覆 yungyung0 的帖子

我小朋友今年K2咋......一年前睇定學校應該差不多因為今年9月都開始自行收生了.... ...

學校曾經講過是唔可以叩返同屬嘉諾撒會的小學
你最好問清楚,免得黃嘉收左,但無得叩新嘉