用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想請教現有小朋友在海外讀大學的父母, 謝謝 ...
go

想請教現有小朋友在海外讀大學的父母, 謝謝 [複製鏈接]

2    0    0    0

大學開學前應該會說明交學費嘅方法,通常每月交或者一筆過,甚至可以每季交,每月/每季交就要畀 interest。

回覆 worriemama 的帖子

我唔需要申請 student visa,所以唔太清楚要求,你可以問下 brother4 或者亮燈,不過我記得朋友講過係個個月父母入錢畀學費同生活費,佢戶口應該一年咁多資金。

英國大學及住宿可分三個學期或一年交一次。但做student visa 要有一年學費和生活費約$50萬做證明,或做visa 前已交足一年學費。亦見有朋友冇錢,就搵有此資金做擔保人,對方要簽擔保文件。

worriemama 發表於 17-4-5 22:47
即係最少要有50萬港幣在戶口才可以批visa對嗎?謝謝你。
銀行戶口要有一年學費 + 一年生活費。
學費可到心儀大學網站參考,而生活費的計算方法如下︰

倫敦既大學 - 每月 £1,265 x 9個月 = £11,385
非倫敦大學 - 每月 £1,015 x 9個月 = £ 9,135

以現時低迷的英鎊匯價來計算,大約應該 3x-40萬港幣就已經足夠……

美國visa有25萬係户口就Ok,學費可每月或每季比,可住homestay平D

ICL一年繳一次學費,如果分兩次交要加手續費.

不需要全部是現金,可以有股票之類。我給差餉單。
‹ 上一主題|下一主題