用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三數學成績點睇?
go

中三數學成績點睇?

小兒中三,就讀Band One男校, 數學考試成績一般都是6字頭,請問數學成績是否算差?

他現在中三要揀科,我擔心他的數學能力不知能否應付高中的數理科,所以頭痛呢

請大家指教一下

王家爸爸  B1校有6字頭,其實唔算差。  發表於 17-5-6 14:18

活出彩虹 發表於 17-4-4 15:04
小兒中三,就讀Band One男校, 數學考試成績一般都是6字頭,請問數學成績是否算差?

他現在中三要揀科,我 ...

成績差唔差,係睇你係級裡排第幾,唔係睇分數。

JustAParent 發表於 17-4-4 17:22
成績差唔差,係睇你係級裡排第幾,唔係睇分數。

中二時最叻嗰次級28, 中三已跌到級8X

活出彩虹 發表於 17-4-4 17:28

中二時最叻嗰次級28, 中三已跌到級8X

我假設你仔學校大概一級160到180人,初中數考80幾,我覺得係差。不過更大問題係,點解一年間跌50幾名,要找出原因要搶救。搵老師傾吓啦。

JustAParent 發表於 17-4-4 18:38
我假設你仔學校大概一級160到180人,初中數考80幾,我覺得係差。不過更大問題係,點解一年間跌50幾名,要 ...

係,他的成績很fluctuate, 中三好像有些topic把握不到,而且做數很慢,數感不強,不知補習有沒有幫助呢?

活出彩虹 發表於 17-4-4 19:58
係,他的成績很fluctuate, 中三好像有些topic把握不到,而且做數很慢,數感不強,不知補習有沒有幫助呢?
...

你地有几多班理科

活出彩虹 發表於 17-4-4 19:58
...

補習可以,多多少少有D幫助。不過中三都就完, 如果你既考慮係選科,可能遠水不能救近火。呢度冇人會清楚你仔實際情況,只能比general comments,搵老師傾傾啦。

Band 1學校,數中等,即使其他科中規中矩,入八大應該冇困難。前題係,你仔要選啱科!再者,好多學校理科位有限數,唔係你覺得阿仔讀唔讀到,係學校比唔比佢讀。

都係呢句,安排補習之餘,搵老師傾傾啦。

TwinWong 發表於 17-4-4 22:33
你地有几多班理科

他全級約200人,physics和chemistry 各有90個位(30人一班)

JustAParent 發表於 17-4-4 23:57
補習可以,多多少少有D幫助。不過中三都就完, 如果你既考慮係選科,可能遠水不能救近火。呢度冇人會清楚 ...

謝謝意見,我要找老師傾下

活出彩虹 發表於 17-4-16 13:16
他全級約200人,physics和chemistry 各有90個位(30人一班)

如果90人 排8x 咁睇係入到
但最紧要啊囝偏向对咩科較有興趣
初中高分但無興趣 高中都會可能辛苦

TwinWong 發表於 17-4-16 15:01
如果90人 排8x 咁睇係入到
但最紧要啊囝偏向对咩科較有興趣
初中高分但無興趣 高中都會可能辛苦

是的,他對physics是有點興趣,但能力好像不逮,謝謝意見

活出彩虹 發表於 17-4-16 15:05
是的,他對physics是有點興趣,但能力好像不逮,謝謝意見

有興趣還有點動力
不喜歡免強無幸福

TwinWong 發表於 17-4-17 17:33
有興趣還有點動力
不喜歡免強無幸福

大仔成績都係中中,b1 男女校,中三時考80幾,全級170幾人,m1.m2 各得一班❨每班30個位❩,phy 2班,chem 3班,最後都揀到他的心頭好,就是phy, chem, ICT,m1
我想,可能是男女校,好多女生未必想揀理科,而他學校全級第一的同學都無修m1/m2,所以,他才有機會讀他的心頭好。
貴子弟讀男校,揀理科必然競爭大,而看貴校可修理科班數目又唔係太多。
由此可見,大家揀中學時,都要睇下高中選科是否夠彈性

chun媽 發表於 17-5-6 08:57
大仔成績都係中中,b1 男女校,中三時考80幾,全級170幾人,m1.m2 各得一班❨每班30個位❩,phy 2班,chem  ...

最開心揀到心頭好
至有動力讀書
你間學校男仔比女仔多
可以開咁多理科
咁bio有几多班?

TwinWong 發表於 17-5-6 09:02
最開心揀到心頭好
至有動力讀書
你間學校男仔比女仔多

sorry, 忘記了,唔記得是2班or3班

TwinWong 發表於 17-5-6 09:02
最開心揀到心頭好
至有動力讀書
你間學校男仔比女仔多

讀m1,m2,學校睇佢的數學成績,佢都係排60幾名,緊緊讀到m1,其實,亞仔D數學飄忽,幸好一路都有補下數,我就問下補數老師亞仔有無能力讀m1,佢話ok, 我就放心D.
另外,我都擔心佢讀唔店phy,  佢又唔肯補phy, 到下學期,亞仔終於肯補phy, 而補phy後,他的信心大了。而我又覺得他下學期開始勤力左,,,

chun媽 發表於 17-5-6 09:17
讀m1,m2,學校睇佢的數學成績,佢都係排60幾名,緊緊讀到m1,其實,亞仔D數學飄忽,幸好一路都有補下數,我 ...

咁就好 最紧要有信心讀上去
泥紧仲要應付SBA 都好多野搞

數學最重要係概念清晰,唔可以靠死記硬背。

chun媽 發表於 17-5-6 08:57
大仔成績都係中中,b1 男女校,中三時考80幾,全級170幾人,m1.m2 各得一班❨每班30個位❩,phy 2班,chem  ...

想請教,phy係咪要配合m1讀,m2是不是無咁好呀?咁!m2要配合邊科讀會好D呢?

thx.thx.

YmOra 發表於 17-5-8 08:17
想請教,phy係咪要配合m1讀,m2是不是無咁好呀?咁!m2要配合邊科讀會好D呢?

thx.thx.
M1主要係微積分與統計;M2主要係代數與微積分。所以個人覺得M2跟物理學好啲,M1跟經濟之類科目好啲。