用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三數學科成績6X 是否很差?
樓主: 活出彩虹
go

中三數學科成績6X 是否很差?   [複製鏈接]

平均分可能不是間間學校有,但每科級名次相信很多學校應該有提供,除非排名近尾,學校為保護學生自信心就未必有列出。

有時唔駛諗得太复雜,樓主仔係Band 1校, 相信學校程度唔會差, 課程及試題題型會函蓋Dse Syllabus, 了解下6x分將來會係DSE取咩級別,就會清楚自己屬于咩grade.

回覆樓主:

其實樓主喺出過另外post問同一問題,6X分排8X。
Band1學校這成績我估DSE大约攞4。讀文科我覺得OK嘅,理科就……要加把勁。

說起 DSE,其實中三可以找份 past paper 來試做
這個標準夠客觀

full mark 幾多分. 全級數學名次

LingChiBaBa 發表於 17-4-11 13:20
其實樓主喺出過另外post問同一問題,6X分排8X。
Band1學校這成績我估DSE大约攞4。讀文科我覺得OK嘅,理科就 ...

係呀,阿仔情況介乎初中和高中教育間,所以我高中教育那邊也有出post,希望攞多點意見,不好意思呢

amy997 發表於 17-4-16 00:40
full mark 幾多分. 全級數學名次

100分滿分

他全級200人,約排8X

ANChan59 發表於 17-4-10 09:34
我覺得學校如果能夠提供級平均分,及每科級名次,比齋分數更有意思!

個別學校,個別學生,成績可以十分參 ...

學校要求中三數學科成績要全級頭30名才可讀M1或M2, 請問這學校的數學水平如何呢?

活出彩虹 發表於 17-4-16 13:23
100分滿分

他全級200人,約排8X
全級200人? 6班?

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-16 13:32
全級200人? 6班?

係呀

活出彩虹 發表於 17-4-16 13:26

學校要求中三數學科成績要全級頭30名才可讀M1或M2, 請問這 ...

這個問題好難答,因爲資料不足!

我會問級頭三十名才可以讀,你要看看前幾屆的M1/M2考成點。

以我有限見識,學校一向數底好及為學生前途考量的,會放寬到中三數學合格就可以選!如果頭30才可以選M1,我估數學程度略低!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

活出彩虹 發表於 17-4-16 13:26

學校要求中三數學科成績要全級頭30名才可讀M1或M2, 請問這 ...
個人覺得數學排級8x只是一般,若選理科應要加把勁。很多學校都會要求數學成績好嘅同學才能選修m1 或 m2,但如果貴校 m1+m2 才得30位同學可選,似乎數學不算太強。

ANChan59 發表於 17-4-16 13:35
這個問題好難答,因爲資料不足!

我會問級頭三十名才可以讀,你要看看前幾屆的M1/M2考成點。

明白,謝謝

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-16 13:41
個人覺得數學排級8x只是一般,若選理科應要加把勁。很多學校都會要求數學成績好嘅同學才能選修m1 或 m2,但 ...

明白,謝謝

活出彩虹 發表於 17-4-16 13:20
係呀,阿仔情況介乎初中和高中教育間,所以我高中教育那邊也有出post,希望攞多點意見,不好意思呢
...

數學科如果喺小學時唔係靠補習而有興趣,上中學出現問題無非2個原因。
1.英數唔識解題
2. 上完堂以為識哂,做完功課唔做extra練習。

其實補習係唔駛嘅。

我細女今年都係中三,初中數學5X 至8X分都有,最差排8X,比你囝囝更飄忽。舊年去完大學info day, 想入嘅要M1/2,無辦法都要聽家姐話,備課先上堂,做幾年past paper。今年測考每次差不多90分,上學期考試Top10%。

叫囝囝試試。

October.  你地學校勁人多,90分先去到TOP 10%, 應是B1A校。  發表於 17-4-18 00:41

LingChiBaBa 發表於 17-4-16 14:34
數學科如果喺小學時唔係靠補習而有興趣,上中學出現問題無非2個原因。
1.英數唔識解題
2. 上完堂以為識哂 ...

謝謝你的意見。

孩子英數應該沒問題,因他是英文小學上,應該是原因二了

我們錯過了今年的大學info day, 請問現在還有什麼可以參觀或報讀呢?

活出彩虹 發表於 17-4-16 14:41
謝謝你的意見。

孩子英數應該沒問題,因他是英文小學上,應該是原因二了

大學info day要等到十月,要了解多HKU暑假應該有Taster Program,去玩D workshop幫助揀大學。

如果想揀M1/2,而家要做嘅係搞掂科數。

LingChiBaBa 發表於 17-4-16 16:46
大學info day要等到十月,要了解多HKU暑假應該有Taster Program,去玩D workshop幫助揀大學。

如果想揀M1 ...

大家要留意,大路是十月十一月,但科大通常是九月底。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

數學可以搵私補對正下藥,另外,一有空閑時間,由S1+S3數學書內的Excercise操晒佢,如有唔識做,另外用一本溥mark低補習時問老師。
呢個方法唔錯,我阿女當年初中都係甘操數

yan98 發表於 17-4-17 14:10
數學可以搵私補對正下藥,另外,一有空閑時間,由s1+S3數學書內的Excercise操晒佢,如有唔識做,另外用1一 ...

依几年嘅後生 唔多同以前個浸
大女唔叫會自己尋求自己須要 叫一步行五步
啊妹叫都未必肯郁 叫一步退三步
就眼前大堆功課都可能放埋一邊先
睇完佢要睇電子書 复佢自己whatsapp
食吓花生 至開始做
‹ 上一主題|下一主題