用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三數學科成績6X 是否很差?
go

中三數學科成績6X 是否很差?  

小兒中三,就讀Band One男校, 數學考試成績一般都是6字頭,請問數學成績是否算差?

兒子現在要揀科了,擔心他的數底是否能應付高中的數理科,所以頭痛呢

請大家指教一下

6字頭有少少危機,我學校話 7字頭或以上先可以讀 BAFS 同 M1。當然,要睇返佢學校出卷係咪一向深,例如我學校英文卷,2 小時 45 分鐘 30 頁,長題目多,好多同學做唔切,同埋第一部份只係淺過第二部份閱讀理解少少,唔合格嘅機會率好高。結果 DSE 同樣時間但係得 20 頁,仲要第二部份淺過我地平日學校嘅第一部份。

佢文科表先如何?如果數理唔得,不如就讀純文科或者只係讀一科理科(留返條理科後路畀自己)。

不過唔緊要,我初中數學都係麻麻 d,好彩遇到好嘅補習老師同埋自己操多左卷,一直 keep 到 7X% 呢個位置,Form 6 mock exam 更加有 8 字頭

1998Ruby1998 發表於 17-4-4 16:25
6字頭有少少危機,我學校話 7字頭或以上先可以讀 BAFS 同 M1。當然,要睇返佢學校出卷係咪一向深,例如我學 ...

我都覺得6字頭算差,他小學時數學全級第三,參加奥數比賽也有點小獎,就是上到中三就退步很多(中一,二時還有7,8字頭的),可能本身數學天分不高,越高班就越掌握不到。他文科一般,他一定不會讀地理和中史,History和Econ比較好,理科應會揀chem, physics應讀不上了,Bio太讀嘢背和沒興趣

1998Ruby1998 發表於 17-4-4 16:25
6字頭有少少危機,我學校話 7字頭或以上先可以讀 BAFS 同 M1。當然,要睇返佢學校出卷係咪一向深,例如我學 ...

請問你初中數學是私補還是出面補習社補呀?

回覆 活出彩虹 的帖子

我數學係出去中小型補習社補,因為英數搵私補難同埋貴,大型補習社對數感唔好嘅人幫助唔大。
雖然係好殘酷,但係唔好再諗小學成績,好多人小學都係人中龍鳳,但係一上到中學就唔同世界。我一個同學佢小學全級第一,平均分年年 90分,上到中學,佢跌倒落去 100 名外。我父母都係成日攞小學黎比較,話以前幾高分,幾出色,但係現實就係中學讀書模式同小學唔同。

如果係咁,Chem、Econ、History 對佢比較有利,不過 History 都係背野多,可能會中途覺得煩厭。Physics 唔係個個都讀到,我同學數學好好,次次都 9X%,但係 Physics 成日徘徊合格邊緣。但係按道理,地理應該幾好讀,背嘅野相比之下唔太多,都講 common sense,唔知點解會唔想讀呢?

Dear 活出彩虹

如果能力許可,不如比囝囝一對一或二私人補習,有可能係今年的數學老師教學方法唔啱佢,所以數學成績未如理想。

我亞囡讀女校,數學老師鼓勵想讀M1 or M2 的同學,S3數學成績最好70或上。想讀Physics的數學最好有A or B。

但CHEM , BIO ,ECON同數學能力冇直接關係。另外,中國文學比中國語文易取高分入大學。

6x又好,7x都好,其实係要睇埋級average, 齋睇幾多分無意思~俾你7x又如何?原來个average係80,反之亦然,6x未必好差,如个average係5x. 見家長時班主任有乜意見?

活出彩虹 發表於 17-4-4 15:03
小兒中三,就讀Band One男校, 數學考試成績一般都是6字頭,請問數學成績是否算差?

兒子現在要揀科了,擔 ...
睇幾多分不能作準,中學通常測/考後每科都會有級名次,睇睇兒子在該科排名,就能看到是否算差。

要同其他同學比較先知 :funny:
部分中學出好深,可以問下班主任。

樓主標題問是否很差?我認為唔算差,起碼比合格多10分以上。F1-2能夠取得70-80成分,數底不算弱,如果肯俾心機去補習,對提升分數會有幫助。

以6X分數學能力去應付高中數理科,應該不容易讀得輕松,我仔都面對緊差不多既問題,好怕選科方向錯咗,影響升大。

中三數學60幾要睇全級數平均分之上或之下,如果同平均分差吾多, 應該可以有得補救,我囡中三都是60幾,升到中四後期數去到50分,連佢自己都擔心來,中五時跟同學去補習,直到考DSE考到5。

有啲中學40分合格,你仔果間呢?

ppmmbb 發表於 17-4-6 09:57
有啲中學40分合格,你仔果間呢?
通常高中40分合格

數學60幾分都算差差哋呢!若然,經常性失分於"40分"左右位置,換言之,有很大的進步空間之餘,亦應該容易看到"邊類數"導致學生得分底,針對下葯,成效必然易見呢!

:)努力加油呀!

johnmamama 發表於 17-4-6 10:32
通常高中40分合格

我F.1時已是40分合格:happy:

回覆樓主:

band 2中文中學數學有6字頭,中四選科冇問題。。。

單看 6字頭 這數字難以判斷,分數本身有多種含意
首先程度愈高的學校,合格分會變低。40分合格線拿到 60分就比50分合格線來的好。
其次沒題目看就只能和同學比較。平均分和標準差是簡單有效的參考指標,看你孩子排名在哪個位置。以及和『上次』、『下次』比較是進步還是退步了

回覆 活出彩虹 的帖子

六字吾叫差,系仔學校叫中間前小小,亞仔中二,數七十頭已系校內頭十五%,但五六十分比例反而好多。

我覺得學校如果能夠提供級平均分,及每科級名次,比齋分數更有意思!

個別學校,個別學生,成績可以十分參差!單位數到滿分,合格是40,6x可以是水平之上,亦可以在水平之下!

問問班主任,會有更清楚的了解。我建議前瞻少少,問埋如果中間成績,出去DSE又是4,抑或5*,對學校成績有更深入了解!

另外,大部分學校對選修M1/M2有門檻,了解門檻高低,可以知道大約水平!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.