用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 等評估其間我有咩可以做?好無助(emoji)
go

等評估其間我有咩可以做?好無助(emoji)

我小兒22個月,未識講野,有自轉,有間中倒轉架車轉,叫佢好多聲都未必應,唔識用手指住想要的野,羅唔到就哭,踏地。見到陌生人,新地方表現出好不安。

排左CAC ,協康做評估

其實未評估都知佢有問題,因為同家姐好唔同。

請問參加d特別訓練要有評估報告先報得?

驗大便,敏感測試是不是必須?

未評估,我依家有咩可以做?

我依家都幫小朋友排緊政府智能測試,健康院醫生估計活躍,專注力不足和自閉,等緊第一次見姑娘。
但兩個月前有老師告知小朋友的情況比較特別,我已經第一時間帶他去一些兒童發展机構做感統評估。馬上安排返密集班,(約一星期三到五天,視乎机構提供的課程)。
小朋友兩歲時見健康院姑娘,告訴姑娘他有自轉的情況,姑娘說小朋友無聊而已。情況一直持續到兩個月前。
上了訓練班兩個月,小朋友已經無自轉情況,有時會轉一轉,家人制止就不會再繼續。喜愛開關門和按電梯制的習慣也有大改善。眼神接觸較多。
以前不和别人玩,昨天去公園主動用肚仔推一個小朋友的背,希望和他玩追逐,需然目的失敗,但有玩的社交意識和行動了。
自我刺激行為減少。
待稍後,他學習完規矩,導師話可以再訓練他的專注和留意同儕等高階活動。

目前對他自動電梯的關注較大。
對聲音、光線會較敏感,觸覺原本不敏感,不怕痛,現在好像改善了。
會模仿其他班上的同學唱歌,有時尖叫。
對數字敏感,今天可以自己以拳握筆寫102,可能會著迷巴士路線。
我相信在見到醫生前可以幫他改善這些追求刺激的行為,
你要多些幫宝宝按摩身體手腳,頭部,背部,多要他做抬頭動作,刺激前額葉,多訓練他大小肌,這些是非常有用的。
希望以上資料對你有幫助。
呢度好多有心的家長分享訓練的方法,我受用許多!

yuk1yuk 發表於 17-4-4 17:17
我依家都幫小朋友排緊政府智能測試,健康院醫生估計活躍,專注力不足和自閉,等緊第一次見姑娘。
但兩個月 ...

多謝你分享,我都了解下感統評估先。
依家個人好無方向咁

如果您唔係太了解家居訓練應該點做, 建議你帶阿仔去D 訓練中心度做下治療先,問下專業人士意見。

mama.olive 發表於 17-4-6 11:36
如果您唔係太了解家居訓練應該點做, 建議你帶阿仔去D 訓練中心度做下治療先,問下專業人士意見。 ...

密集堂都要排,依家暫時報住一星期一堂咋。

yuk1yuk 發表於 17-4-4 17:17
但兩個月 ...

請問你返邊間機構的密集班?

lobb2015 發表於 17-4-6 13:03
請問你返邊間機構的密集班?

我排緊領思咋。今日先報,所以未上堂。

reneebenbee 發表於 17-4-6 12:10
密集堂都要排,依家暫時報住一星期一堂咋。
了解下密集式係上ABA行為治療定係ST/OT?同埋一星期一堂太少了,成效唔大,你幫阿仔報左咩組?

mama.olive 發表於 17-4-7 11:26
了解下密集式係上ABA行為治療定係ST/OT?同埋一星期一堂太少了,成效唔大,你幫阿仔報左咩組?
...

二小時綜合項目,諗住報住先,有無邊間密集訓練係好架?

reneebenbee 發表於 17-4-6 19:37
我排緊領思咋。今日先報,所以未上堂。

妳排旺角定灣仔,我仔上緊旺角密集。

初初都係返2日果班先,喊足成個月,返左2個幾月先諗住轉密集,都有話要排,點知過左2個幾星期就話下個月有位。

ET19 發表於 17-4-9 21:05
妳排旺角定灣仔,我仔上緊旺角密集。

初初都係返2日果班先,喊足成個月,返左2個幾月先諗住轉密集,都有 ...

旺角呀!都未有位

嘗試打去扶康會(電話︰2324 1678),他們有密集小組。
早些接受服務會較好!

reneebenbee 發表於 17-4-9 21:09
旺角呀!都未有位
如果時間都啱可以考慮上住2日班先~
一來可以比小朋友習慣下,二來妳又可以比少D錢了解下間中心同小朋友夾唔夾先,到有位再決定轉唔轉。

我仔仔讀5日班呢幾個月,都有3個同學仔退學既,原因係插班入讀N班、本身住大西北排緊協康排到有位之類。

要留意7月份間中心下半月係放假的,但要交足學費,我應該都讀埋6月,等8月尾返K1睇下情況先再決定。

旺角油麻地區仲有幾間中心的,妳都可以問左了解下,或者考慮排住先,e.g. watchdog, 小X果, 邁X, 建X, 循道衛理楊震,etc.

遠D 大角咀果邊有協康、樂富有耀能、深水埗自悠天地,妳可以爬下文睇下邊樣適合妳。

ET19 發表於 17-4-10 10:06
如果時間都啱可以考慮上住2日班先~
一來可以比小朋友習慣下,二來妳又可以比少D錢了解下間中心同小朋友夾 ...

多謝你,我真係唔知有咁多間,不找下d資訊先

沙田唔知有無呢d密集訓練呢?

reneebenbee 發表於 17-4-10 10:11
沙田唔知有無呢d密集訓練呢?
沙田有楊震成長軒,妳上網搵左間中心的電話直接打去問~ 楊震個網好難搵資料,都係要排,得3/4日班。
我上年10月開始排,2月左右打黎有位,但我無要到了。雖然我住大埔,但出旺角可以一程車到。

所以聽到要排其實唔使太擔心,好多人都好似我咁六神無主咩都排左先,到時有位又會放返出黎,我見仔仔讀得開心又適應,雖然進步仍然好慢,都唔再轉了,反正8月底都會返K1,係辛苦婆婆挨埋6月。

回覆 yuk1yuk 的帖子

請問係邊間密集班?我仔成日玩斜視我好驚影響佢視力

kby 發表於 18-3-5 22:26
回覆 yuk1yuk 的帖子

請問係邊間密集班?我仔成日玩斜視我好驚影響佢視力

我係報遊戲輔導室(北角)
社交班就係耀能,但一星期只上一節

yuk1yuk 發表於 18-7-24 17:32
我係報遊戲輔導室(北角)
社交班就係耀能,但一星期只上一節

Del.....