用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖士提反書院偷拍案
go

聖士提反書院偷拍案

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170403/mobile/bkn-20170403001646187-0403_00822_001.html

學校紀律太鬆?

:anger:

到時求情唔好話一時貪玩, 搵鬼信...
希望嚴懲

Yes, 太free

陳X業前議員都是舊生,當年都是學校內做錯事被踢出校

回覆樓主:

Just feel sorry for the girls who got photographed.Imagine how scary it is when your naked body image got captured or your daughter's image.And its saved somewhere or even has a chance that it is shared.  And not only one boy saw it, a few of them saw it.

sanngai 發表於 17-4-6 18:44
Just feel sorry for the girls who got photographed.Imagine how scary it is when your naked body imag ...

最可怕嘅係, 有可能睇過佢全身嘅人, 正正就係佢每日翻學要面對嘅人。嗰種感覺淨係想像都覺得好可怕

dreamdream081 發表於 17-4-6 17:47
Yes, 太free

或者是學校也無力教導學生,寧願報案交由法庭處理。

小玲 發表於 17-4-6 22:22
或者是學校也無力教導學生,寧願報案交由法庭處理。

唔認同。偷拍是刑事,報警是正確做法。跟學校教唔教到學生係兩回事。

The school definitely bears majority of responsibility. Management has a problem for sure.

回覆 Avig 的帖子

請問閣下為何認為學校要承擔主要責任?
學校收到報告後便立即通知警方,數日後就向家長交代,亦盡快通知受影響的學生家長,何以見到有管理問題?
當然學校都需要承擔一部份責任

回覆 小玲 的帖子

這七名學生當然犯了嚴重錯誤,但同時間,有勇氣向校方舉報的亦是該校學生。按你的邏輯,學校都能教出見義勇為的學生。隨便抛下一句,我相信對受影響女生,該校學生,學校都不公平

Snakesmall 發表於 17-4-8 17:18
回覆 小玲 的帖子

這七名學生當然犯了嚴重錯誤,但同時間,有勇氣向校方舉報的亦是該校學生。按你的邏輯, ...

吓?

報警拉其他人要幾多勇氣?如果犯事學生自己報警拉自己就要勇氣

tiffany168168 發表於 17-4-7 09:44
唔認同。偷拍是刑事,報警是正確做法。跟學校教唔教到學生係兩回事。

Agree.

tiffany168168 發表於 17-4-7 09:44

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Avig 發表於 17-4-8 12:12
The school definitely bears majority of responsibility. Management has a problem for sure.

完全唔關學校事,班學生自己壞!

十五六歲嘅小朋友已經識得食Camera剪片擺上YouTube我相信好多大人都未必識!

既然有咁嘅聰明智慧就必須為自己嘅行為負責!

唔通係大陸為咗慳錢唔買入場券翻牆跳入個動物園比獅子咬死又係動物園嘅責任?唔可以所有野都頼監管不足夠,難道咁大個人冇思想冇自我約束嘅能力咩?

一個人有沒有正確的價值觀,能明辯是非,有自我約束力等等,都是從小要學習的,家庭和學校同樣有責任。七個同學一齊犯錯,不應算是單一事件。再看到最近港大學生欺凌事件,真是慨歎這一代年輕人思想教育和我們以前真是大不相同!

Avig 發表於 17-4-8 12:12

學生品格有問題, 係學校教導無方? 學校須負最大責任? 做家長幾時變得咁輕鬆

家長責無旁貸。

最奇怪係點解新一代個膽咁大,是非對錯的觀點錯得咁交關。家長教小朋友要打醒十二精神。

dreamdream081 發表於 17-4-6 17:47
Yes, 太free

佢係畢唔到業。如果太鬆,就唔會唔比佢畢業。現在的七個學生已停學,應該畢唔到業!

picture 發表於 17-4-8 17:29
完全唔關學校事,班學生自己壞!

十五六歲嘅小朋友已經識得食Camera剪片擺上YouTube我相信好多大人都未必 ...

十五六歲識剪片上you tube不是甚麼特別,現在小一已經有電腦資訊科學上網用YouTube. 中小至高小有些學校已教PowerPoint, 高小初中拍片做project都不少