用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 18%文憑試生壓力爆燈 6成人冀家長給予空間 ...
go

18%文憑試生壓力爆燈 6成人冀家長給予空間 [複製鏈接]

部分受訪考生指家長給予了他們負面壓力。

文憑試核心科目陸續開考,其中通識科今日亦開考。學友社調查指出,以10分為滿分,考生自評壓力為7.12分,有18%更自認壓力「爆燈」,較去年升4%,情況值得關注。逾半考生直指應試時間不足,另逾4成人表示家長有施壓,6成人冀家長給予空間。

學友社今年1月訪問1,721名應屆考生。考生平均自評壓力有7.12分,較去年6.99分微升0.13分,亦高於前年的6.83分。調查更發現,當中有18%自評10分滿分,即壓力大得難以承受,較去年升4%。

學友社︰情況應關注

除中、英文科口試外,4個核心科目由今起8日內開考。有51.5%考生認為壓力來源是時間不足,其次是往後出路(47.2%)和自我期望(39.7%),三者均比去年分別下跌5.9%、9.4%及6.3%。認為課程內容過多則升3.8%,佔35.4%。至於壓力最大的核心科目,以10分為滿分,英文科為最高,得7.1分;通識科為6.44分,得分最低,但比去年的6.28分上升0.16分。另外,有4成1考生認為家長有給予壓力,近3成人更直指是負面壓力,近6成考生冀可給予空間。

學友社學生輔導中心總幹事吳寶城指,近兩成考生壓力「爆燈」值得關注,指近日學童自殺原因多,學業是其中一環,籲考生受壓要尋求支援。他稱今年致電求助人數下跌,估計與求助模式改變有關,例如從討論區支援。他又指家長過分強調文憑試,會令子女緊張,教育局要協助家長認識升學途徑。

他續稱今年考生要在短時間內應考4個核心科目,冀考評局制定考試時間表時從考生角度出發去安排考試,特別是中、英文科之間應隔一天,讓考生調整心情應考。

0    0    0    0

討論出路最實際

唔係港讀最實際

填鴨式好可怕

其實依家啲家長考試階段都唔會比壓力學生,通常都係放榜日黎先會

Yanamami  放榜日米已成v炊咯~仲可以点?  發表於 17-4-21 20:13

怪獸家長仲可怕

回覆 long0 的帖子

十分同意!!

出年到我個女DSE, 我都開始感到壓力。但又吾敢表現出黎.

考大学边个会無压力吖~全世界都-样~阿女今年考,仲有一科就考完~我咪煮多d營養餐佢食,準備好零食同佢至愛既珍珠奶茶……佢話考完变肥婆,我話怕咩呢?考完大把时间做运动減,食左先算。有时讀到呕,話再塞唔到入腦,我咪話不如出去食个lunch, 鬆下个腦再黎过。朝早考就車佢去試場……考完番黎从來-句都唔会问佢考成点,只会等佢自己开口提,唔提就算……佢自己係本身生性有心讀,所以我从來唔会提佢温書呢样野,只係睇下点幫佢放鬆。佢间中学好有心,中六考完mock派成績表,老師会俾張a4靚咭紙叫家長寫低同女講d鼓勵打氣話(唔俾学生知,遲d先俾佢地)。有-曰中六各班主任仲請哂所有同学去雪糕車買軟雪糕食,同佢地輕鬆下。平日上堂熱飲零食隨便帶,務求輕鬆d.压力嘛~-定有,但家長同学校可以唔好再加压,关心同舒緩既事就可以多做。

Yanamami 發表於 17-4-23 08:53
考大学边个会無压力吖~全世界都-样~阿女今年考,仲有一科就考完~我咪煮多d營養餐佢食,準備好零食同佢至愛 ...

Well done.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 17-4-23 08:53
考大学边个会無压力吖~全世界都-样~阿女今年考,仲有一科就考完~我咪煮多d營養餐佢食,準備好零食同佢至愛 ...

"Like x 101%"
‹ 上一主題|下一主題