用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想問下你們家長點知小朋友係咪資優?多謝指教 ...
樓主: 0030
go

想問下你們家長點知小朋友係咪資優?多謝指教 [複製鏈接]

回覆樓主:

我小朋友也是感統、社交、情緒問題,而加喺協康做緊oT

回覆樓主:

我仔返學前已記得同識讀好多好多牌子及鋪頭名。K1雖未識寫字,但已識計十以內加數,識睇指針時鐘同識串幾個英文生字,當時我已認定佢係智優,但直至小五先正式去評估確認。

小方b 發表於 17-4-8 21:57
我小朋友也是感統、社交、情緒問題,而加喺協康做緊oT

想問下幾歲可以check 噶

caroljoyful 發表於 17-4-6 22:09
囡囡4歲,唔知是否資優,但因焦慮+聽力問題,cac評估認知、言語表達都高於同齡,囡囡超愛睇書,認字能力極 ...

deleted

記憶力超強,中英認字能力高,一面玩/唔正經,卻講得番哂老師講乜;靠玩apps 背哂地鐵各線站站名,九巴每條巴士路線每一個站的次序及站名;睇完動物書,講得番哂每種動物的特質/壽命/咩屬/每胎生幾多隻或每次產幾多旦;(不過佢不會每事問到篤,所以唔知算唔算資優);有情緒問題,社交問題,對轉變產生極大negative 反應

backto16 發表於 17-5-24 23:57
記憶力超強,中英認字能力高,一面玩/唔正經,卻得番哂老師講乜;靠玩apps 背哂地鐵各線站站名,九巴每條 ...

我仔細個都係類似情況,我一直都搞唔清佢其實係優資定[size=15.008px]亞氏保加!今年已經2年班,因為情緒同社交問題,老師話如果比到醫生証明學校,學校可以有老師專注負責佢問題!

[size=15.008px]我諗緊究竟同佢做自閉測試定智力評估好!?[size=15.008px]我仔約4歲左右時係CAC做過評估,當時評估話佢有好輕微既[size=15.008px]亞氏保加,但認知同記性超前,叫我6歲帶佢去私家到做IQ test!有無有經驗既人可以指教下!?

回覆樓主

老實講,我的沒有什麼特出的表現讓我覺得她是所謂的資優。發現資優是因為考國際學校時,校長和副校長都見了幾次,要我們帶她去做個全面的教育心理評估,看看學校需要提供多少Special needs 的support。

那個評估我們在私家做的,包含了WISC 。我當時也不知道那是包括provide full scale IQ 的測試。
結果出來是她沒什麼大問題需要特別support,是在attention 方面比較弱,但也不是ADD/ADHD。反而是個資優兒。

cl_kaka 發表於 17-5-25 12:27
我仔細個都係類似情況,我一直都搞唔清佢其實係優資定亞氏保加!今年已經2年班,因為情緒同社交問題,老師 ...

做咩test 係由CP 同家長&小朋友面談、評估後建議,CP唔會做無需要嘅test。
我地唔係專家,所以交由CP 判斷是否需要做test & 什麼test。

我親戚有一個記憶力超強的孩子,後面父母唔教,驚小朋友太聰明唔好,小學幾乎無理過孩子功課,但成績非常好。

Wonderlady 發表於 17-4-5 09:26
你同佢地一齊,你會自然發覺佢地理解力,記憶力好強,什至佢地仲提醒埋我㖭。

不過只要不附帶情緒問題,不 ...

Why do not dk the assessment?

964000 發表於 17-4-6 00:27
其實沒有情緒社交問題也不用check

其實我想問:我個仔5歲2個月,他常常發脾氣,不輸得,一輸就話不要我們,很討厭我們,弄得我們不知如何是好。他兩歲時已懂得1-1000,自小很愛看書,三歲開始可以看只有文字的中文書(可以一看幾小時),四歲可以計算3-4位的加減數,現在沒有我們協助下可以自己看文字聖經和十萬位的加減數。不知應否帶他去評估,因為他的情緒問題實在很難處理。K2老師家長日也說他在學校很容易太興奮,而他的認知就完全沒有問題。

cl_kaka 發表於 17-5-25 12:27
我仔細個都係類似情況,我一直都搞唔清佢其實係優資定亞氏保加!今年已經2年班,因為情緒同社交問題,老師 ...

我仔又係二年班出現問題,情緒受困擾,我帶佢去見心理學家,佢最後被評估為輕微自閉,心理學家同我話佢即係以前嘅亞氏,主要社交技巧差,所以同同學相處不開心,興趣狹隘,咁我地就針對社交做訓練。

就你仔仔之前被評為亞氏,咁其實係應該幫佢改善亞氏問題。我覺得checkIQ/資優其實作用不大。

khchan2016 發表於 17-7-13 17:00
其實我想問:我個仔5歲2個月,他常常發脾氣,不輸得,一輸就話不要我們,很討厭我們,弄得我們不知如何是 ...

我自己就盡量不會評估,就算資優,情緒問題都是要學習和處理,咁咪處理情緒問題,都是講下道理,比時間他譲鋭角慢慢磨平,平時從課外活動學習輸贏,找些能力高一點的學校讓他覺得有挑戰性,也知道天外有天,我做到的是明白佢和陪伴佢成長。如果需要額外支援,或懷疑亜氏才再考慮評估,因為我自己很不想標籤化,希望以上方法work。

khchan2016 發表於 17-7-13 17:00
其實我想問:我個仔5歲2個月,他常常發脾氣,不輸得,一輸就話不要我們,很討厭我們,弄得我們不知如何是 ...

選校時可以留意有没有資優班。小兒學校是一星期一堂課外活動時間上堂,平時上堂無分。平時上堂 經常會擾亂課室秩序. 老師知道佢係資優容忍度高好多。

964000 發表於 17-7-14 17:04
我自己就盡量不會評估,就算資優,情緒問題都是要學習和處理,咁咪處理情緒問題,都是講下道理,比時間他 ...

謝謝回應,其實也不想標籤他,只是他常不服輸和常發脾氣實在很難處理。返學老師沒有說他過動,只是很容易因開心而太興奮,有時甚至開心到抱住同學仔,和四處走動。但開心過後,就會停下來。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔標籤,係因為大部份嘅人誤解

但佢地大大下,一定會覺得自己有d同人唔同
而認識自己同其他人嘅分別,係HKAGE學員嘅必修課,亦係SFA資優班嘅必修課!如果佢地覺得自己嘅特別係唔啱嘅話,會唔會扮正常呢?!然後日久變真正常呢?!
我唔知,但我會選擇去令周圍嘅大人明白小朋友,接受佢地某些方面嘅不同,學習同火星人相處...
(我兒係同老師較多溝通問題,同同學問題相對不大)
恐龍家

khchan2016 發表於 17-7-17 08:49
謝謝回應,其實也不想標籤他,只是他常不服輸和常發脾氣實在很難處理。返學老師沒有說他過動,只是很容易 ...

好明顯係行為問題,就算係唔係資優亦可以有行為問題。

如果父母處理唔到,點解唔搵專家如兒童心理學家幫手?

debby1328 發表於 17-7-14 14:11
我仔又係二年班出現問題,情緒受困擾,我帶佢去見心理學家,佢最後被評估為輕微自閉,心理學家同我話佢即 ...

我早幾星期因為學校建議叫我帶仔去精神科斷症,所以帶左佢去見精神科醫生,精神科醫生話感覺我仔可能IQ高,令佢情緒出問題,建議我帶佢去心理學家到做智力評估!
其實由佢4歲左右,我已經一直幫佢改善亞氏既問題,但而家精神科醫生話佢未必有亞氏既問題,就算有都係好輕微,所以我應該都會帶佢去見臨床心理學家到做評估!

回覆樓主

明白,真係個個小朋友情況吾同,不過父母同樣困擾。
‹ 上一主題|下一主題