用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想問下你們家長點知小朋友係咪資優?多謝指教 ...
go

想問下你們家長點知小朋友係咪資優?多謝指教

醒目開學勳章 貢獻勳章

當發現佢學習能力驚人,並超前時...
我個,大約兩歲,我已懷疑佢係資優,到小一做評估confirm,結果係.... highly gifted.
恐龍家

回覆樓主:

樣樣都問,仲要打爛沙盆咁問,你答完佢,佢就在你答的答案找出不同情況推翻你的答案,即不是你講乜就信乜,佢會加以分析,再想想是否絕對沒有其他可能性出現。你慢慢會發現與同齡的小朋友不同,就算不做評估都略知一二

回覆 小曳人 的帖子

引用:想問下你們家長點知小朋友係咪資優?多謝指

原帖由 0030 於 17-04-03 發表
你同佢地一齊,你會自然發覺佢地理解力,記憶力好強,什至佢地仲提醒埋我㖭。

不過只要不附帶情緒問題,不打算去評估。順勢而教。

回覆 Wonderlady 的帖子

我女都系甘呀,一歲幾的野仲記得,但我驚我自己念多左

0030 發表於 17-4-5 09:28
回覆 Wonderlady 的帖子

我女都系甘呀,一歲幾的野仲記得,但我驚我自己念多左
學校有無提示?
如果唔打算資優教育,唔test好過。

回覆樓主:

其實沒有情緒社交問題也不用check

回覆 greentea000 的帖子

無喔,可能系我自己念多左~

0030 發表於 17-4-6 10:17
回覆 greentea000 的帖子

無喔,可能系我自己念多左~

其實如果冇其他問題也不用當一回事,回想現在身邊很多大人小時也有資優特質,不過以前吾興check, 長大了也是這樣過吧。

當你發現你的小朋友,唔知幾時自己學會左好多你冇教過佢的知識。佢地對於自己的興趣有超凡的能力同埋好有恆心。同一時間,佢地在能力弱的範疇係有可能表現到像低能一様。

noverzero  
我仔就係自理能力超低  發表於 17-4-6 16:54

Wonderlady 發表於 17-4-5 09:26
你同佢地一齊,你會自然發覺佢地理解力,記憶力好強,什至佢地仲提醒埋我㖭。

不過只要不附帶情緒問題,不 ...

囡囡4歲,唔知是否資優,但因焦慮+聽力問題,cac評估認知、言語表達都高於同齡,囡囡超愛睇書,認字能力極強,不停問問題⋯⋯
但她也極度敏感、有焦慮情況、社交差....請問大家我可以點樣幫囡囡呢?

BabyCTY 發表於 17-4-6 16:27
當你發現你的小朋友,唔知幾時自己學會左好多你冇教過佢的知識。佢地對於自己的興趣有超凡的能力同埋好有恆 ...
你講緊好似我個仔

回覆 caroljoyful 的帖子

極度敏感、有焦慮情況、社交差--->可以試下做感統評估

sammis 發表於 17-4-7 10:01

極度敏感、有焦慮情況、社交差--->可以試下做感統評估 ...

好!研究下先,謝謝!

sammis 發表於 17-4-7 10:01

極度敏感、有焦慮情況、社交差--->可以試下做感統評估 ...

Sensory integration... Mainly suitable for children with severe difficulties, saymost kids with severe autism features have difficulties in processing different sensory input (視聽嗅味觸).
Actually sensory integration training can take place in norm setting, such as round-about, slides on the playground involving sensory integration.
感統評估,自閉譜系小朋友才要做,資優不一定有這需要,除非雙重特殊資優(即資優加上有因為自閉而引致的感統問題)。
以上資料來源是做教育心理學家的朋友提供的。

當你發現你的小朋友,唔知幾時自己學會左好多你冇教過佢的知識。佢地對於自己的興趣有超凡的能力同埋好有恆 ...

好中呀:excited:

我見好多宅男沈迷打機都係咁喎:happy:

964000 發表於 17-4-7 16:54
我見好多宅男沈迷打機都係咁喎
將來可能除了數學資優,音樂資優這些類型,應該會有打機資優

LeeCC 發表於 17-4-8 08:15
將來可能除了數學資優,音樂資優這些類型,應該會有打機資優

其實係,我見佢地手腦協調快到,不是常人做到