用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
go

金庸以外   [複製鏈接]

20    0    0    0

唔知你仔仔鍾意邊類同埋幾多年班?睇左四大未?

我自己睇何紫多,不過佢描寫 60、70年代,唔係個個小朋友都覺得好睇。另外我都鍾意曹文軒嘅「草房子」同埋鍾肇政嘅「魯冰花」,我中一睇都覺得唔難(我中文一向差,果陣中文能力同小五、小六程度相似)。我睇中文書唔多,多數睇翻譯文學。

我記得老師以前推薦過西西、阿濃、龍應台(父母睇都會有深刻感受)、老舍。因為讀女校,同學多睇君比、馬翠蘿,不過我都記得有人睇佐賀阿嬤、狼圖騰、鏡花緣(講遊覽好多騎呢怪神話國家)、阿Q正傳。

IloveJJ 發表於 17-4-3 01:04
成日聽到話金庸既作品水平高,所以睇佢可以提升語文水準。仔已睇咗幾套,想再搵下其他書俾佢睇(消閒嗰啲佢自己已有搵嚟睇)。
請教一下,有咩其他作家既書高水準,不可錯過?

書店中的巴金,三毛.....書,你們在那裏??? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2807461

唔怕古老, 可以搵三毛,巴金, 朱自書, 魯迅, 戴厚英, 白先勇....

IloveJJ  終於開到你條LINK,好有用啊!謝謝  發表於 17-4-5 22:40

回覆 IloveJJ 的帖子

兒童版同原著唔同,文言文為主,不過都可以睇下,當訓練定將來中學讀文言文。如果有唔明,可以上網睇解釋同埋睇兒童版「摸」下。不過呢 d 有三種,一種係兒童版,刪減左好多情節同埋精簡用詞,第二係成人版,基本上係全部翻譯,第三種係原本文章。單睇書封面好難分辨到底係翻譯文定係原本。
我講果 d 都可以參考下,因為我中文程度差,金庸我一本都冇掂過(覺得好難明),所以我所講果堆都係比較淺,容易明白。

IloveJJ 發表於 17-4-3 10:16
謝謝,係咪通常要找古老既作家,先係好架?我哋以前好似都係規定要睇三毛、老舍嗰啲,其實係咪佢哋而家都係 ...
我女係睇金庸前已有睇過下 阿濃, 杏林子, 何紫等.

阿女幾鍾意睇阿濃 "新愛的教育" http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9622641202 呢本, 佢自己翻睇幾次, 因為佢好羨慕書入面間學校啲老師非常有愛心, 啲學生行為咁差啲老師 (如阿濃) 都咁包容啲學生. 另外阿女都好鍾意睇蘇恩佩 "死亡! 別狂傲" https://www.hkreadingcity.net/book/details/5774f3526a0b62c8098b5341及 子騖《海闊天空-一位血友病者的生命札記》 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9622649718

三毛係網友係嗰個帖分享話好睇, 我幾十年前中學時睇過下 "撒哈拉沙漠", 但我睇到眼瞓睇唔晒. 反而舊年我買返 "汪洋中的一條船" 及 "稻草人" 呢兩本我中學時代讀書報告要睇嘅書俾阿女睇

IloveJJ 發表於 17-4-3 10:40
謝謝分享,我去搵下先。
我唔知妳為仔仔選書會以咩野為標準?

我選書目的有:
1) 為中學學術打底: i)中文: "古詩", "圖解中國文學", 金庸小說, 陳郁如小說 ....;
                               ii)中史: 漫畫中國歷史...
                              iii)科學: 升國中前必讀的科學漫畫全攻略 https://gkids.cwgv.com.tw/event/2010-mac/EDM.html
                              iv)英國文學: 英詩

2) 勵志及正面思想: 阿濃, 杏林子, 何紫.... 介紹多一本以下嘅書我自己就睇到眼濕濕, 阿女睇完都覺OK 好睇

《把課室搬到撒哈拉》 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789888246663&cl=chinese
一個從未跑過長跑的正生孩子,參與撒哈拉馬拉松,除成為最年輕的跑手。在沙漠上課,由大自然親自授課,同學包括了世界各地各種年紀人士,正生書院的艱苦環境裝備他面對嚴峻挑戰。青年人在沙漠上了人生寶貴的課堂。誰說課室一定要在學校,學習一定要在課堂?

作者簡介:
鄧信彥,曾是叛逆少年,在基督教正生書院生活六年後畢業,現為中文大學體育運動科學系學生。2014年,他以19歲之齡,成為「極地長征」歷來最年輕的跑手。

陳兆焯,現任基督教正生書院創校校長及正生會總幹事。1960年生於香港,1979年畢業於加拿大Trinity Western University,1985年回港任教學助理。1986年起任教於匯基書院,1995年任教於正生會。1998年創辦基督教正生書院,擔任校長至今。著作包括:《正是這樣:正生會的全人互動治療社區》、《教壞細路——荒島校長的教育筆記》、《荒島校長的教子祕笈》。

IloveJJ 發表於 17-4-3 11:27
我選係兩類:
一:係按佢興趣而選,即是佢對歴史有興趣,就按佢程度選啲深入啲既俾佢睇
二:係工具書,即係作文書、數學書、科學書。
三:就係能提升語文水準既書,即係我而家想搵既書。我只係想搵具水準既作家既書,俾佢睇下高質素作品,題材無乜所謂(只要唔係教壞人)。
因為唔清楚邊啲作家寫野好,所以上來問下。
明白. 妳試下加多一類勵志, 正面思想又或者人物專記嘅書俾仔仔睇, 多啲正能量及正面思想抗衡呢個混亂世界麻. 突破出版社有好多呢啲呢類好好嘅書, 好適合你仔仔小四以上程度睇. 比起阿爸阿媽日哦夜哦講人生大道理, 作者分享佢親自經驗之談都未嘗不可另一方法教仔女

IloveJJ 發表於 17-4-3 11:27
我選係兩類:
一:係按佢興趣而選,即是佢對歴史有興趣,就按佢程度選啲深入啲既俾佢睇
二:係工具書,即 ...
又話兩類既?我真係揀兩類:一. 適齡閱讀,題材不限 (我揀);二. 跟佢當下有興趣既題材搵,因為我經常借唔同題材,所以佢有興趣睇既睇都耐唔耐有改變,呢排睇緊偵探推理、魔術同科學實驗
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

四年班大概可以自己去書局圖書館自己揀書睇啦。

IloveJJ 發表於 17-4-3 12:48
哈哈,打打下變咗三類。
因為我仔乜都睇的,而且一日睇幾本 所以都會滲啲有價值既書俾佢睇,唔好浪費。佢 ...
林語堂、梁實秋呢d?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

好奇問一下,好似對於兒童文學作品,唔係好多家長會推介,太淺?無養分?

‹ 上一主題|下一主題