用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
樓主: IloveJJ
go

金庸以外   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-4-5 13:07
唔係, 好多出版社好衰的, 幫你出書, 版權屬出版社所有, 要睇作者同出版社個agreement點傾。 ...
除非有協議,僱員既作品,版權第一擁有人係僱主。
版權唔係永久既,只係50年。版權保護係由作品創作完成果年計到作者死後加50年,作者死後版權轉移俾繼承人。

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:32
右邊那本。
我就係咁,一買,就想買最抵最耐用那本,嗰時見我仔鐘意成語,就去搵成語書,好多兒童版好淺白 ...

我好似你咁諗,啲書最好一本搞掂晒,但無論係成語、神話傳說、中國歷史故事、寓言故事……市面上都係十幾個版本,我又唔識邊個版本好,搞到屋企每樣題材都有幾本。

回覆 IloveJJ 的帖子

九歲小朋友喜歡看歴史書好吖,歴史係學問嘅基礎,他愛看什麼?我從前會按時序、地理去選書,後來就可以就小朋友的觸覺興趣去選…

IloveJJ 發表於 17-4-4 21:06
好犀利!
其實你哋家族係咪教育界?
父母輩同我呢輩都未有從事教育行業既
但係我地人多,我果輩包括我有17人(只計阿媽呢邊),家族的力量係單打獨鬥既父母既N倍

ABC-DAD 發表於 17-4-5 13:45
回覆 IloveJJ 的帖子

九歲小朋友喜歡看歴史書好吖,歴史係學問嘅基礎,他愛看什麼?我從前會按時序、地理 ...

認同睇歷史書係一個好好嘅選擇,可以喺歷史中學習到一些道理,而且多數歷史書嘅文筆比較好。我仔一向唔鍾意睇中文書,試過不同題材,最後發覺中文書方面,除咗貓書,佢比較鍾意睇歷史書,依家我亦懶得再揾其他種類嘅書比佢,主力揾歷史書,希望會揾到啲啱佢睇嘅歷史書,可以藉由佢睇漫畫得到嘅資訊幫佢睇到歷史書。

中西成語共享
方便查看

ABC-DAD  中學?當年我地小學同學都玩過啦  發表於 半小時前

你係前輩, 唔好同D後生既比較, 佢得廿幾歲, 依家D人中文點同以前比。

ABC-DAD  唔一定全部係細細個可以學齊,每樣都要花上幾年功夫先叫有個基礎喎  發表於 23 分鐘前

佢哋識坐開始陪佢哋睇書, 家姐7個月大揸住枝筆係咁畫個"の"字, 阿妹就畫牆三歲開始跳舞, 四五歲開始唱歌、學琴。到今時今日, 都叫學咗四年了。氣質真係唔一樣架。

ABC-DAD  你未來女婿要認真感激大人你嘞  發表於 17-4-5 14:48

回覆 little_yolky 的帖子

讚,開個玩笑:揀另一半,有氣質之後,會唔會揀埋樣呢?
中學咪好多蜜蜂、蝴蝶哄埋嚟?又再担心多樣

我覺得學書法係好好嘅長線投資

little_yolky  絕對讚成。  發表於 17-4-5 15:15

ABC-DAD 發表於 17-4-5 14:51
我覺得學書法係好好嘅長線投資
極同意!!!
我小學毛筆字,中學鋼筆字。

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:38
我唔俾我仔咁宅架!我迫完佢出去,我又會問返佢「開唔開心呀?」……之類,所以佢都會話「出去都幾好既」之 ...

我本身是宅媽加上運動零細胞,也是喜歡一些靜態活動,也明白阿囝喜歡窩在家的心理。幸好老公相對比較活躍,加上我很認同EK有前輩說過要小朋友學習離開Comfort Zone,故也會迫阿囝出吓街,雖然他會說「徙」他的時間。另有時亦可能是他未領略到箇中樂趣,好似昨天帶了簡單營幕到啟德遊輪碼頭公園,一家人躺在營幕內小休。可能剛巧天氣很好,風和日麗,阿囝也很享受並說要再去。

ABC-DAD 發表於 17-4-5 14:45
回覆 little_yolky 的帖子

讚,開個玩笑:揀另一半,有氣質之後,會唔會揀埋樣呢?

放心, 大女似十足C6, 天生麗質難自棄。不過, 細女似我就無辦法了, 唯有身形搭夠。

不過, 都係要教定D防蟲措施可能會好D。

greentea000  另類擔憂  發表於 17-4-5 17:27

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:32
右邊那本。
我就係咁,一買,就想買最抵最耐用那本,嗰時見我仔鐘意成語,就去搵成語書,好多兒童版好淺白,又成日重覆,我終於响誠品搵到呢本。佢寫住係「中小學生工具書」,我覺得抵啦!可以有排睇。所以,都而家咪又搵百科全書囉!
您係呢度問百科全書邊套好? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3429514&fromuid=1539350

我呢就真係唔會買晒成 set 套餐式不得自己選, 我鍾意邊本就買邊本散買唔同出版社
e.g. 化學我買咗呢兩本. 尋晚認真睇過下, 內容原來好多字, 無咩圖, 唔怪得之另一網友話適合中學生睇.

e.g 呢兩本物理我2年前係金石堂買落, 最近要阿女學定中一野時睇

IloveJJ  要用電腦先開到嚟睇!  發表於 17-4-5 22:25

另外, 我仲未決定阿女9月中學時係咪住宿舍, 我前兩日星期日係金石堂買定4本理科 Phy, Chem, Bio, & Math 圖解辭典俾阿女, 以防父母唔係身邊無人講解俾佢知.

呢4本係小天下出版社, 好似都係得獎書. 俾我就真係唔會買全套百科全書 (純個人喜好)
P.S. 因為我 EK 唔夠空間, 上傳唔到圖解物理辭典將相

醒目開學勳章

小時了了 發表於 17-4-5 15:32
另外, 我仲未決定阿女9月中學時係咪住宿舍, 我前兩日星期日係金石堂買定4本理科 Phy, Chem, Bio, & Math 圖 ...
其實英文中學係用英文教書,學生唔會明中文書用字喎

MrBeast  見到d中文譯名都暈得一陣陣  發表於 17-4-5 15:53
‹ 上一主題|下一主題