用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
樓主: IloveJJ
go

金庸以外   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:10
咁其實睇台灣作家,係咪無嗰啲咁好呢?如果剩係睇台灣作家,而無睇嗰啲,又係咪欠缺咗啲修為呢?
...
我個人認為, 兒童文學作家既書, 係俾小朋友自己睇既閑書, 可讀可不讀, 沒有邊本係必讀。古典文學, 係要家長一齊睇一邊學習既書, 因為除咗語文學習, 仲有人格修養, 學做人, 所以係必讀既書。

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:19
點樣分咩版呢?係咪睇適合年齡?
http://www.books.com.tw/products/0010737456
咁睇過兒童版,睇呢套又適 ...
你條link果套係兒童版喎。

little_yolky 發表於 17-4-3 16:06
...有時間可以陪佢睇下古文觀止、論語、增廣賢文等等文學作品,
我中文差望陣莫及,隨時一起睇到訓著,都是找些古裝劇看算

little_yolky  但我又羨慕你哋英文咁好。  發表於 17-4-5 09:04

管家琪嘅兒童書嘅編同內容都適合小學生。

little_yolky  同意,仲有王文華。  發表於 17-4-5 09:05

回覆 little_yolky 的帖子

要阿媽陪我睇古文觀止,佢真係想死,我中文咁差都仲好過佢

little_yolky    發表於 17-4-5 09:05

little_yolky 發表於 17-4-3 18:18
你如果問我必讀既書, 其實金庸同四大名著亦並非必讀, 古書咁多咁精彩, 無乜係話唔駛讀。
非常認同!
四大名著係我屋企排序好後,屬於消閒書,叫做睇左得個知字。

外國經典好似《基督山伯爵》咁自己都係睇中文版咋,無咩興趣。

little_yolky 發表於 17-4-3 18:21
我個人認為, 兒童文學作家既書, 係俾小朋友自己睇既閑書, 可讀可不讀, 沒有邊本係必讀。古典文學, 係要家長 ...
相對古典文學,個人認為成語故事、唐詩三百首呢D更重要,作文、閱讀理解一定用到,亦有文化傳承,要精讀 。

問左親戚A(小五),呢幾個月睇以下幾本中
寄小讀者 / 冰心
杏林小記 / 杏林子
城南舊事 / 林海音
緣緣堂隨筆 / 豐子愷

同事神校仔女(小五、小六)睇以下幾本中 係我初中果陣先睇既
朱自清散文全集 / 朱自清
雅舍精選 / 梁實秋
記憶像鐵軌一樣長 / 余光中

MrBeast  見到d書名都想訓   發表於 17-4-3 21:58

回覆 IloveJJ 的帖子

去廣州咋,好順利,即日返。
之前唔知你仔咁細,俾左堆人名你。準確D就睇左A果幾本先,睇完如果感覺太淺就挑戰spccps果幾本。

學校的readings list,不要投機去睇,皆因係按年級有系統去編制,畀一個範圍去選,亦有相關的輔助活動。
按興趣同能力去選就可以。以我自己小朋友為例,小學自由選書,閱讀範圍寬,量大,中學階段,學校的讀本,初中一年只完成兩、三本,…高中課業忙一年也是一兩本左右,自己選擇讀物也是為消閒。

回覆 IloveJJ 的帖子

佢喜歡睇咪就OK啦,真係好睇狀態,有時,小朋友到某年紀會發覺有新嘅興趣,口味會轉,明白左呢種情況,家庭生活和親子關係會小了某種不必要的張力。
例子:親人小四在某運動極好表現,後來喜歡足球,放棄了,入了足球隊,老師說因體質所限,上到中學應該無機會再踢校隊,但一直到大學仍可以踢主力,亦因此發展了很好的社交圈子。

美麗人生的22種寶典 / 杏林子

目錄

第一輯
寶典1(仁愛)─心如精金
寶典2(體貼)─魚翅與粉絲
寶典3(虛心)─洗馬桶的總經理
寶典4(厚道)─麥穗與半邊井
寶典5(感謝)─桃樂絲老太太的小冊子
寶典6(奉獻)─踏著前人的腳蹤行
寶典7(饒恕)─誰是受害者
寶典8(團隊)─抬癱子上房
寶典9(環保)─搶救鳳凰木

第二輯
寶典10(用心)─擦桌子的方法
寶典11(上進)─蝴蝶與玩石
寶典12(勇氣)─從玩蛇開始
寶典13(信心)─到哪裡找帥哥
寶典14(豁達)─只要活著,就有希望
寶典15─(幽默)看誰在說話
寶典16(面對夢想)─乘著夢想的翅膀飛翔
寶典17(面對赤子之心)─ㄅㄆㄇ先生

第三輯
寶典18(面對愛情)─人間楓紅天
寶典19(面對誘感)─致命的吸引力
寶典20(面對缺陷)─滿月弦月一樣美
寶典21(面對苦難)─剌的故事
寶典22(面對死亡)─I am so happy!

呢本係協恩小學、英皇書院同學會小學(英1)、聖保羅男女中學附屬小學學校圖書館館藏/推介名單,如果想貼地D,可以睇左呢本再睇《杏林小記》。呢本2008年出,距離而家高小唔太遠,公共圖書館有29本。

講多幾句,書真係太多,選擇係一個難題。通常家族為左節省時間,閱讀名單亦會係開放日留意人地學校館藏 / 問同事仔女睇咩書做邊本讀書報告,從中再選擇。就算唔俾仔女睇,都知人地係咩水平,自己差幾多,唔會到派位 / 自行怨天尤人。

小學生睇古典文學?陪讀都係咁話,“五十而學易,五、十宜去郊遊”。
‹ 上一主題|下一主題