用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
樓主: IloveJJ
go

金庸以外  

MrBeast 發表於 17-4-21 06:33
你可試下wan_sosin 提到的方法,會有幫助。我覺得最好找職業治療師評估下,for the peace of mind 和看看 ...
找物理/職業治療師是很好的提議。我囝都由6歲至10歲共四年多時間做此治療,他由最初一下繩都跳唔到至連跳100下,由接唔到球到接到等。當然現在身手仍不矯捷,不過總算正常少少,雖然已12歲了,最近突然喜歡試各公園的monkey bar及攀爬架。但仍未懂踏單車,因小與他進行此活動。

YanKanMom 發表於 17-4-21 12:24
找物理/職業治療師是很好的提議。我囝都由6歲至10歲共四年多時間做此治療,他由最初一下繩都跳唔到至連跳10 ...
其實上幾堂之後在家繼續做就得,不過就要hei生自己時間去跟,但來回center都要一個鐘,乜訓練都做到,況且lei d 野都不能假手於工人姐姐

MrBeast 發表於 17-4-21 12:39
其實上幾堂之後在家繼續做就得,不過就要hei生自己時間去跟,但來回center都要一個鐘,乜訓練都做到,況且l ...
回家有訓練是更好,但不會咁神心,阿囝在外人要求下會較合作。事實上我們很感恩遇到一個幾專業的政府治療師,她會透過不同的練習訓練阿囝。

YanKanMom 發表於 17-4-21 12:59
回家有訓練是更好,但不會咁神心,阿囝在外人要求下會較合作。事實上我們很感恩遇到一個幾專業的政府治療師 ...
所以我成日都話一命二運三風水,父母support 是最重要,但在適當時侯遇到一個好導師 makes all the difference

回覆 IloveJJ 的帖子

有適合中三程度學生睇中文書推介嗎?(≧∇≦)
上次推介大獲好評!!!

asweetmom 發表於 17-4-22 01:36
回覆 IloveJJ 的帖子

有適合中三程度學生睇中文書推介嗎?(≧∇≦)
有咩要求架?學校咩程度?直私?b1英中/中中?教快教深?做閱讀報告用?

回覆 greentea000 的帖子

我去我女學校午餐書籍分享用b1津貼英中,無教快教深,不過我女係精英班

我非中文母語,睇中文報紙ok,睇中文書極少 (>_<)

asweetmom 發表於 17-4-22 19:40

我去我女學校午餐書籍分享用b1津貼英中,無教快教深,不過我女係精英班
我自己當年中三鐘意睇三毛同杏林子, 佢哋文字雖然係淺D, 但係書既內容對人生好有啟發, 對中三既年青人應該好有益處。尤其你話自己唔多睇中文書, 應該呢兩位作家對你無咁大負擔。況且, 去到精英班, 就唔好同人哋鬥中文喇, 做auntie緊係要同佢哋鬥人生閱歷啦。

回覆 little_yolky 的帖子

我女叫我準備好d,咪太失禮!

little_yolky    發表於 17-4-25 18:28

asweetmom 發表於 17-4-25 18:13
回覆 little_yolky 的帖子

我女叫我準備好d,咪太失禮!
名校係咩都可以鬥一餐
有幾多時間做分享?

就係囉,所以我一般不參加家校活動。
有30分鐘,夠介紹一本書?

5月中輪到我