用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 考完flyer後通常下一階段考什麼呢?
樓主: 3hearts
go

考完flyer後通常下一階段考什麼呢? [複製鏈接]

回覆樓主

我都諗緊考乜好,女又係6歳考flyers 15盾,之後冇考過,去年試做PET past paper (only reading) Distinction. 究竟去考PET 定 Toefl 好?而家小四快升小五,想用來for 考中學

回覆 wongchingching 的帖子

多謝你的回覆。
幫小朋友報名唔係為左谷成績,其實我係想睇下現行學英文的方法效果如何,以後應該點做。心中有數。

所以都唔打算做太多練習。佢明白考試形式就可以了。

回覆 huba 的帖子

多謝你提供的資訊。
我上網查British Council,暫時未有報考日期。

請問下一期報名時間及考試時間大約幾時呢?

不好意思,因我之前完全無留意到。

謝謝你。

Deleted ...

Deleted ...

brima 發表於 17-6-20 14:55
我都諗緊考乜好,女又係6歳考flyers 15盾,之後冇考過,去年試做PET past paper (only reading) Distinctio ...
小朋友6歳考flyers有15盾,英文應該好好。如果想用來考中學,其實反而諗下以下問題:
1。考試會唔會影響小朋友既呈分?
2。有無弱科?
3。如果用啲時間補弱科,效果會唔會好啲?例如,係唔係用啲時間去溫其他野(好似中文、數學、常識)呈分會上升一名?
如果條問題都係否定,咁先去考慮考邊個考試。考慮因素係:
1。同時考兩個應唔應付到?
2。如果唔得,邊個目標學校會比較認識?

如果決定考PET,考慮係PET既past paper做到Distinction,係唔係可以考FCE?

最後記住,呢啲考試對考中學係無直接幫助,但係可能有間接幫助(面試時容易打開話題,如果考試呢個話題係小朋友熟識既,佢可以娓娓道來,老師對小朋友既印象一定好)。

王家爸爸 發表於 17-6-29 00:41
小朋友6歳考flyers有15盾,英文應該好好。如果想用來考中學,其實反而諗下以下問題:
1。考試會唔會影響小 ...

謝謝意見,真的要好好考慮

brima 發表於 17-6-29 06:11
謝謝意見,真的要好好考慮

王家爸爸很好,為你作詳細解答。

如只是純粹評估孩子英語水平,可以去報9月份至10月份的 PET 試,不需作太多準備也不會影響呈分。

Rachelmummy2008 發表於 17-6-28 15:27
回覆 huba 的帖子

多謝你提供的資訊。

British Council個網站已有得報名

‹ 上一主題|下一主題