用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優與頭圍大小有關係嗎?
go

資優與頭圍大小有關係嗎? [複製鏈接]

好奇一問,請問各位家長你地既資優小朋友出生時頭圍會比較大嗎?
老人家成日話頭大比較聰明,唔知有冇關係
   0    0    0    0

回覆 swnatalie 的帖子

頭大可能是頭骨或皮厚、腦積水。人類學家的共識是人類的腦袋漸漸變大。腦袋的大小沒有方法去量化,頭圍不等如腦袋的大小。我的兩個資優孩子,一個看來頭小,另一個看起來頭大。

醒目開學勳章 貢獻勳章

應該無關係,我仔個頭唔係特別大

不過,我有個好叻嘅長輩,個頭的確比較大
恐龍家

Choisumwong 發表於 17-4-3 15:15
回覆 swnatalie 的帖子

頭大可能是頭骨或皮厚、腦積水。人類學家的共識是人類的腦袋漸漸變大。腦袋的大小 ...

講開腦積水, 當年居住加拿大的時候, 教會有位華人牧師收養孩子, 前後收養三個, 都是亞裔, 其中一個係大頭仔, 個性相當可愛, 很討人喜歡, 但到他两歲時, 養父母才發現, 他頭大是腦積水, 是一種先天性遺傳病, 我都唔記得係咩病稱, 總之情況並不樂觀, 两歲時就做了第一個腦部手術, 之後我們回流, 就不清楚後續了.

swnatalie 發表於 17-4-3 00:27
好奇一問,請問各位家長你地既資優小朋友出生時頭圍會比較大嗎?
老人家成日話頭大比較聰明,唔知有冇關係 ...

我囡頭細細圓圓,一直細細粒,排隊最前,最近游水標高左,她是highly gifted.所以冇關係,識有D小朋友頭大但不聰明,有人話因我囡先天遠視,所以也特別聰明,可是我又唔覺係!

angie0828 發表於 17-4-24 23:03
我囡頭細細圓圓,一直細細粒,排隊最前,最近游水標高左,她是highly gifted.所以冇關係,識有D小朋友頭大 ...

我囝囝個頭好大,1歲半已帶6歲小朋友嘅帽,當時仲擔心佢係咪有大頭症,但check過仲係係正常範圍。囝囝額頭生得高好似壽星公咁,d老人家話額生得高代表聰明
‹ 上一主題|下一主題