用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Tutor Time Nursey 好唔好?
go

Tutor Time Nursey 好唔好? [複製鏈接]

之前去佢地學校參觀,好似幾好... 返5日,,不過學費成9,000+ 一個月.... 佢地講到語言環境好好... 值唔值得讀?
   2    0    0    0

sunnieyan 發表於 17-4-2 23:32
之前去佢地學校參觀,好似幾好... 返5日,,不過學費成9,000+ 一個月.... 佢地講到語言環境好好... 值唔值得 ...

如target國際學校,TT會係有錢就入得唔洗in

語言環境真係超好,我個女讀完nursery雖然唔識講完整英文同普通話,但已經識聽好多英文單字,老師又有耐性教小朋友,係值得讀架

甘如果係target local school, 大家又覺得值唔值得讀? 想揀TT係因為住附近, 方便接送

甘如果係target local school, 大家又覺得值唔值得讀?not worth ar
if u have a lot of money, go ahead

Fishbbmama 發表於 17-4-3 13:28
甘如果係target local school, 大家又覺得值唔值得讀? 想揀TT係因為住附近, 方便接送
...

冇廣東話同埋上堂非常自由這兩方面好似同local school 唔太夾

如果target local primary, K1 要轉local kindergarten

Target local 不如讀think or york

我仔係細b, 暫時只有York offer, 因為n班太細, 我唔放心小朋友搭校車, 又未諗掂返york既接送安排, 所以先諗住近近地返住TT先再算, 因為行去只需要10分鐘路程
綜合各位既意見, 我諗我今年要努力幫佢報K1
唔該晒各位媽媽

jesscheung242 發表於 17-4-3 09:57
語言環境真係超好,我個女讀完nursery雖然唔識講完整英文同普通話,但已經識聽好多英文單字,老師又有耐性 ...

請問你之後去返 local kindergarten 嗎?是否真的冇Cantonese?

其實york 唔係有英文同普通話? 佢好似都幾international 咁woo...又有cambridge 英文試...

上堂只會用普通話同英文,女女依家都係Tutor Time度讀緊K1,係貴架,但至少女女鐘意反學守紀律
起步係最重要,就算唔繼續讀落去都要比佢試下讀Nursery,等佢習慣下英文語言環境,大定左好難培養

回覆 jesscheung242 的帖子

我都好想我個小朋友語言方面好D,咁多間TT邊間好?

我囡囡而家讀緊playgroup,我都打算nursey俾佢繼續讀。

學校環境非常之好,有室外同室内playground,喺港島區冇乜邊間有

最緊要係老師好有愛心,好有心機教小朋友。我個囡成日坐唔定,老師都好有耐性去引導佢要自律,唔會由佢放任。我見囡囡都好跟D老師,喺屋企玩玩下都會叫老師個名,我估佢都番學番得開心:joyous:

原本最想入Vic的PN,不过end up只係on waiting list (ie rejected....).... 而家都有其他offer (龍校,local), 但我都決定俾囡囡繼續TT,因為佢讀得健康開心最重要。而且,细细個打好英文基礎好緊要;反而,廣東話可從我哋两夫婦+嫲嫲+日常生活中學得到,唔怕佢唔識。

間間差唔多啦,係FB睇到佢地新開左間係元朗,環境幾靚,不過我住九龍讀九龍塘

回覆 monaiu 的帖子

佢地playgroup 有乜玩? 我打算上佢地個plagroup ,睇下阿B 喜歡與否?
佢地playgroup 係accompanied class or unaccompanied class..?

回覆 sunnieyan 的帖子

佢地playgroup 係accompanied class, Tutor Time上堂分左大組活動同小組活動,用普通話或英文上堂
佢地playgroup係唱歌、講故事、去playground玩、畫畫、玩sensory table.....Tutor Time老師識得點教小朋友
重點係細個就習慣左聽英文同普通話,學下同其他小朋友相處分享、點樣自己汁拾下野、訓練專注力
我依家女女會識幫媽咪手汁野架

Fishbbmama 發表於 17-4-3 13:28
...

我同你一樣,都係target local school,同樣因為多多近屋企,之前又參觀過,聽過佢present覺得好吸引,學校又新又靚,所以都幫囡囡報左嚟緊六月返playgroup.但又想知嚟緊報pn或之後k1駛唔駛報返其他幼稚園,因為我見佢present出嚟個數據,上年都有一半學生讀返local小學,所以唔知點好

我都返緊TT playgroup. 參觀個陣問過老師,話其實大部分都係入國際學校,好多k2就走,所以留係到讀到k3又上local school真係少。

mamabb2016 發表於 17-5-17 18:13
我同你一樣,都係target local school,同樣因為多多近屋企,之前又參觀過,聽過佢present覺得好吸引,學校 ...

我個仔4月開始返緊佢地playgroup, so far我覺得都教得幾好。 不過我黎緊一樣會報其他幼稚園既K1, 因為多多並唔係我最心儀既學校, 有其他收的話, 我會讀其他。
‹ 上一主題|下一主題