用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Harry Potter
go

Harry Potter [複製鏈接]

想買一套Harry Potter 書 給囡做生日禮物,等唔切書展,請問JM知唔知去邊度買平D。謝謝
   6    0    0    0

MGTM 發表於 17-4-2 12:28
想買一套Harry Porter書 給囡做生日禮物,等唔切書展,請問JM知唔知去邊度買平D。謝謝 ...

Book people
Book depository
Fish pond

回覆 haihaimom 的帖子

謝謝回覆,有沒有香港門市的,下星期是她生日了,綱上訂趕不及了。

Fun to read

回覆 tsangnamnam 的帖子

謝謝指點,明天會去看看。

回覆樓主:

近來中咗淘x毒,中文版人仔1百多可,但怕簡體字,選繁體版可 ,英文版人仔3百多可,想快選深圳/廣東可,加快遞可,或直接上深圳的書城找一找。。。讀萬卷書,不如行萬里路 ,有機會可去英國哈利波特影城玩吓。。。

Amazon HP series 一套 £35 磅,附加 £2.49 + £19.99 per delivery,Global Priority (2-4 days) 就可以快馬加鞭到香港,便宜過普通香港書局買。

不過呢,都係內地網購/書城大法好。

回覆 brother4 的帖子

謝謝回覆

回覆 1998Ruby1998 的帖子

謝謝你呀。
今早去了Fun to Read,但Harry Potter Box Set 售罄。最後在Amazon U.K. 訂了under Global Priority GBP 53 連運費,四月七日送到。
再一次謝謝各位JM 的提點。

MGTM 發表於 17-4-3 21:52
回覆 1998Ruby1998 的帖子

謝謝你呀。

想問下 Harry potter 6歲啱睇嗎? box set 係咪漫画形式哋?

回覆 bb1234bb 的帖子

6 歲點睇啊?! Box Set 唔係漫畫,係真係一套冇咩圖畫,一頁頁字嘅書,每本都至少 200 頁。我兩個補習妹妹讀國際學校,9 歲先開始讀。咁細個讀,一來水過鴨背,好多字唔明,二來主角係 11 歲,一個 6 歲人仔去理解 11 歲嘅經歷(包括父母離世、朋輩欺凌),有少少困難。
題外話,我真係冇見過 Harry Potter 幼兒初小漫畫,得 Colouring Books。

MrBeast  高手在民間   發表於 17-4-20 08:15

1998Ruby1998 發表於 17-4-20 07:47

6 歲點睇啊?! Box Set 唔係漫畫,係真係一套冇咩圖畫,一頁頁字嘅書,每 ...

我就係想睇下有冇幼兒版囉!哈哈

1998Ruby1998 發表於 17-4-20 07:47

6 歲點睇啊?! Box Set 唔係漫畫,係真係一套冇咩圖畫,一頁頁字嘅書,每 ...

想請問6歲有冇咩書好介绍呀?佢 Oxford reading tree,已經睇完,再睇完佢哋大左嘅 chapter ,屋企多數睇 5 min avenger, 有冇 D係有連續可以俾佢個D書介绍呀?

cornelius  ....James and the Giant Peach、Charlie and the Chocolate Factory 等等.....  發表於 17-4-20 16:16
cornelius  Roald Dahl系列,先看The Enormous Crocodile,然後The Magic Finger、Fantastic Mr Fox、James and the Gi   發表於 17-4-20 16:15

bb1234bb 發表於 17-4-20 13:36
想請問6歲有冇咩書好介绍呀?佢 Oxford reading tree,已經睇完,再睇完佢哋大左嘅 chapter ,屋企多數睇 5 ...

Magic tree house series
Ronald Dahl
David Williams

我仔曾於6歲用一星期完成一本 400 頁 Jurassic Park Chapter book, 我記得當年我都覺得有問題,因我用禮物引佢。今年8歲,我問佢記唔記得當年的事,佢話佢當年真的有睇每一個字,但完全唔明白,總之就 read read read. 不是 fun fun fun。今年佢又揀咗第一本 chapter book, 看得好慢,但理解似乎多咗。現在主食糧仍是 Tree House,百看不厭

bb1234bb 發表於 17-4-20 13:36
想請問6歲有冇咩書好介绍呀?佢 Oxford reading tree,已經睇完,再睇完佢哋大左嘅 chapter ,屋企多數睇 5 ...

magic tree house、usborne 系列 (有level分)+孩子有興趣嘅topics

回覆 stockmike 的帖子

通常咁樣係「睇」書,而唔係「閱」,就好似睇文言文咁,每隻字我都睇,甚至識得讀,但係我明嘅地方少之又少,等同於冇讀,用禮物唔係一件壞事,但係以一個普通家庭嘅 6 歲細路(唔係讀國際學校,屋企主流語言唔係英語,屋企人唔係從事英文有關工作或者有特意栽培),400 頁 Jurassic Park 係會讀得吃力。
閱讀唔在於快定慢,在於明與否,讀得慢表示佢真係認真一句一句睇,會思考。我補習伴讀果陣一定會要求父母因應程度而選擇圖書。以一個 8 歲黎講,Magic Tree House、Magic School Bus、Goosebumps 等等會適合程度。以中文書角度黎講,你叫一個幾歲人仔睇西廂記、狼圖騰 等等嘅書,佢睇得明同埋有深刻感受的話就真係神童

我都係中二先睇 Harry Potter,一年睇曬 7 本,但係睇到 Book 5 就開始有 d 唔明,Book 6 就更加唔知發生咩事,依家大個睇返,睇到好有感觸。

1998Ruby1998 發表於 17-4-21 12:32
回覆 stockmike 的帖子

通常咁樣係「睇」書,而唔係「閱」,就好似睇文言文咁,每隻字我都睇,甚至識得讀 ...
我有fd英國回流香港讀is 小一,唔好話hp,ort都睇唔到

stockmike 發表於 17-4-21 11:57
我仔曾於6歲用一星期完成一本 400 頁 Jurassic Park Chapter book, 我記得當年我都覺得有問題,因我用禮物 ...

最重要是不要為取悅父母而去閱讀
‹ 上一主題|下一主題