用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Harry Potter
樓主: MGTM
go

Harry Potter [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-4-21 12:32
回覆 stockmike 的帖子

通常咁樣係「睇」書,而唔係「閱」,就好似睇文言文咁,每隻字我都睇,甚至識得讀 ...

多謝大家意見,等我去搵下先

回覆樓主:

讀樂樂

brother4 發表於 17-4-2 22:50
近來中咗淘x毒,中文版人仔1百多可,但怕簡體字,選繁體版可 ,英文版人仔3百多可,想快選深圳/廣東可,加 ...

請問有冇淘X link?謝謝!

bb1234bb 發表於 17-4-20 13:36
想請問6歲有冇咩書好介绍呀?佢 Oxford reading tree,已經睇完,再睇完佢哋大左嘅 chapter ,屋企多數睇 5 ...

Storey Treehouse, Roald Dahl
女仔仲可睇Rainbow magic

阿女好期待 Treehouse 91

MrBeast 發表於 17-4-21 12:45
我有fd英國回流香港讀is 小一,唔好話hp,ort都睇唔到

IS 小一得五歲, 唔識飛的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-4-20 07:47
回覆 bb1234bb 的帖子

6 歲點睇啊?! Box Set 唔係漫畫,係真係一套冇咩圖畫,一頁頁字嘅書,每 ...

其實也不在於所有小朋友,我女六歳睇HP,佢真系睇而且明,看完書看電影,不停用英語說下一步發生什麼,又recite 書的對白。
從不會以禮物利誘,佢去年六歲生日前看過HP 20頁,停了。剛剛的Easter 帶她去日本HP castle. 去完番過幾天完成第一本。佢話去年看系唔明,所以當時停止了。半年間改變了。
認識都有不少小一生也看HP.糸local school .

1998Ruby1998 發表於 17-4-21 12:32
回覆 stockmike 的帖子

通常咁樣係「睇」書,而唔係「閱」,就好似睇文言文咁,每隻字我都睇,甚至識得讀 ...

我仔係記得晒每一本佢睇過既書既內容。粗略估應該有上百本以上,如果睇學校啲書有噤既記性就好啦。

回覆 haihaimom 的帖子

我都係,小說、動畫、電視劇都記得一清二楚,有時候甚至講得出呢個情節係邊集。但係其他地方又唔見我咁好記性。

回覆 lui 的帖子

我果度係講近大前提父母冇伴讀,冇栽培英語,咁樣而又能夠睇 HP 嘅小一真係少之又少。我記得你小朋友 K3 已經能夠應付 Flyers,而你亦有用心栽培。

1998Ruby1998 發表於 18-4-19 22:05
回覆 lui 的帖子

我果度係講近大前提父母冇伴讀,冇栽培英語,咁樣而又能夠睇 HP 嘅小一真係少之又少。我 ...

我在女三歳多前陪讀,過後她自己看多。我的栽培就系唔怕洗$買書。各類書也買,不止於小説。有時去下library但唔密。同朋友分享交流什么書,小朋友有朋輩影响馬到功成

1998Ruby1998 發表於 18-4-19 22:03
回覆 haihaimom 的帖子

我都係,小說、動畫、電視劇都記得一清二楚,有時候甚至講得出呢個情節係 ...

點止邊集,如果係睇書,我係記得邊頁。

lui 發表於 18-4-19 22:12
我在女三歳多前陪讀,過後她自己看多。我的栽培就系唔怕洗$買書。各類書也買,不止於小説。有時去下librar ...

朋輩影响馬到功成

非常同意

近來中咗淘x毒,中文版人仔1百多可,但怕簡體字,選繁體版可 ,英文版人仔3百多可,想快選深圳/廣東可,加 ...

HP land (Japan) , HP studio (UK) 都去左, 幾好睇
大仔都是K3開始睇HP英文的書同DVD, 書我都弄左一套. 當時明幾多就唔知, 起碼佢都看得入迷同睇DVD 都明.  細的K3時有書都唔睇, 佢說睇過DVD 好怕.  反而在UK 來回 HP studio  巴士上睇左 第一集後, 回家會找其他的看, 不過至今冇睇過書, 佢說見多字都冇興趣. 人人興趣都不同.

MrBeast 發表於 17-4-21 12:45
我有fd英國回流香港讀is 小一,唔好話hp,ort都睇唔到

delete.

搵唔到繁體版,有冇link 呀?

醒目開學勳章

ckfamily 發表於 18-4-20 20:37
搵唔到繁體版,有冇link 呀?
我睇KINDLE 版:http://www.haodoo.net/?M=book&P=1278

同事個囡,是6歲鬼妹仔,已閱讀HP系列,看得津津有味,她本身是很喜歡看書的。

shadeslayer 發表於 17-5-2 19:24
IS 小一得五歲, 唔識飛的。
但係, 我成日响EK見到話有幼稚園生已經睇晒9個level既ORT喎, 都係5歲咋, 當時搞到我鬼咁擔心架, 因為阿女P2先睇緊level 3/4。

ChocoMilk33 發表於 18-4-25 09:44
同事個囡,是6歲鬼妹仔,已閱讀HP系列,看得津津有味,她本身是很喜歡看書的。 ...

朋友的女,mix,普通津校二年級,年尾細女,剛剛7歲3個幾月,升二年級暑假即係6歲半,開始睇Harry  potter 1, 跟住睇左2&3,媽咪stop左,話第4之後,7歲小朋友好難有共鳴,等佢大些先睇

由bb開始,爸爸負責英文伴讀,媽咪負責中文伴讀
‹ 上一主題|下一主題