用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 哇哈哈!未買過咁平機票
樓主: bigbrother
go

哇哈哈!未買過咁平機票 [複製鏈接]

yuenlok 發表於 17-4-8 17:49
想請教什麼叫倒頭飛? 謝謝

LHR/HKG/LHR

回覆樓主:

咩叫倒頭飛?

回覆 bigbrother 的帖子

謝謝 Bigbrother, 我都買左 $4,220 的倒頭飛農曆年機票。最近好多人討論機票超賣, 現有些擔心, 想問大家, 這張 $4,220機票是不能預先劃位的 (no prebook seat), 只可以48小時前劃位, 如 CX 超賣, 會不會劃不倒位呢?

CircleFat 發表於 17-4-13 16:59

謝謝 Bigbrother, 我都買左 $4,220 的倒頭飛農曆年機票。最近好多人討論機票超賣, ...

我估平、貴飛都可能上唔到機,冇乜好諗,48小時較鬧鐘做online check in是指定動作。
CX已經好,起碼在英國冇乜聽到罷工,飛機冇得起飛...

bigbrother 發表於 17-4-16 00:56
我估平、貴飛都可能上唔到機,冇乜好諗,48小時較鬧鐘做online check in是指定動作。
CX已經好,起碼在英 ...

咁如果有pre book 咗位係咪安全?

CircleFat 發表於 17-4-13 16:59

謝謝 Bigbrother, 我都買左 $4,220 的倒頭飛農曆年機票。最近好多人討論機票超賣, ...

我也訂了呢次平機票,雖然唔比劃位,但我見已比了機位 。 但我都會 48小時前 online check in .

bigbrother 發表於 17-4-16 00:56
CX已經好,起碼在英 ...

認同

但我覺得航機超賣 應該唔會搵學生位來攪囉 。

我現在就踉agent講緊APT TAX refund問題,阿仔4月飛完都仍然15歲,9月先16歲,佢話無refund,  airline都話有。

Taimum 發表於 17-5-17 16:03
我現在就踉agent講緊APT TAX refund問題,阿仔4月飛完都仍然15歲,9月先16歲,佢話無refund,  airline都話 ...

Agent 唔想跟。

有些online agent, 在Skyscanner 見價錢比官網便宜, 但他們不會特別安排APD。

小蜜蜂818 發表於 17-4-3 00:36
9月初飛加拿大open 一年未計稅CX 要$19xxx, 現單程HKG➡️Vancouver $11xxx 未連税
...

我訂CX8月尾去多倫多student ticket
HK$16xxx未包稅,一年票。

vespa 發表於 17-5-17 21:17
我訂CX8月尾去多倫多student ticket
HK$16xxx未包稅,一年票。

謝謝你提醒。我已經買了特價CX student ticket

bigbrother 發表於 17-4-6 22:11
玩了2年機票,引人入勝之處,就是不同日期不同價,相同日期海鮮價。今天買了,明天跌穿買入價;又有可能撈 ...

我是新手,仔今年會去英國留學!怎買機票最平?什麼是倒頭票?請指教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

vmak12000 發表於 17-5-18 10:05
我是新手,仔今年會去英國留學!怎買機票最平?什麼是倒頭票?請指教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) ...

開學、聖誕節、復活節、暑假,呢幾個日子,都是旺季,唔會點平,如果見到連稅一萬樓下,可以買了。
至於其他日子,不妨考慮下 倫敦/香港/倫敦 的倒頭飛機票,例如10月、2月及5月,最平做到4千幾蚊有交易。
但是如果第一年,怕日子有更改,不妨考慮出學生票,不過頂多出3套好了,其他日子都是考慮倒頭飛抵D。
如果訂學生飛,早D打去訂,否則冇位要昇高一級,早D打去,冇所謂的,好似7月先要磅水出飛。訂4套,出一套都得㗎。

想請教, 如果去 Manchester 又可以點買飛呢?

倫敦/香港/倫敦 的倒頭飛機票 + Manchester / 倫敦 / Manchester, 會好煩嗎? 同埋有冇人咁做?

過客 發表於 17-5-18 17:43
想請教, 如果去 Manchester 又可以點買飛呢?

倫敦/香港/倫敦 的倒頭飛機票 + Manchester / 倫敦 / Manches ...

可以買CX直航Manchester,但唔係日日有機同埋票價貴。
其他航空公司就要轉機,如BA、EK…等!
‹ 上一主題|下一主題