用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 哇哈哈!未買過咁平機票
樓主: bigbrother
go

哇哈哈!未買過咁平機票

bigbrother 發表於 17-4-3 23:00
之前已經買咗便算了罷。
不過之前見,£77X,儲25% Asiamiles,比多幾鎊,儲100% Asiamiles。唔知是否錯 ...

你冇錯,因2-3星期前我見到都要£770, 後來再平了是 £6xx . 之後再平到£510-530 . 昨晚我都買了 。
打上去CX 扣APD ,然後即比卡No 比錢 , $4420 。  

你們好叻,訂到咁平機票。

多謝big brother 分享, 有些班機已滿, 但已book.  

DKmum 發表於 17-4-3 14:50
琴日5得閒睇,今天CX 9/2/ - 19/2 變左£530 economy save, 之前買economy standard £778, 扣除cancellati ...

由於著數太少,最終我冇cancel 到原先已買的機票,享受5到呢個優惠,但仍很多謝bigbrother  有正野同我地一齊分享!

DKmum 發表於 17-4-5 13:30
由於著數太少,最終我冇cancel 到原先已買的機票,享受5到呢個優惠,但仍很多謝bigbrother  有正野同我地 ...
"lucky' that the $4xxx price is not eligible for the time-slots of our target flights! it's still $8xxx as I booked. and eligible for pre-book seats and 100% asia miles accrual.

DKmum 發表於 17-4-5 13:30
由於著數太少,最終我冇cancel 到原先已買的機票,享受5到呢個優惠,但仍很多謝bigbrother  有正野同我地 ...

你的價錢,可以儲100% asiamiles, 其實唔錯了。

Ruby1219 發表於 17-4-5 15:30
"lucky' that the $4xxx price is not eligible for the time-slots of our target flights! it's still $8 ...

Ruby1219,你張機票,如果改期,再買呢張平嘢,有冇得諗?

bigbrother 發表於 17-4-5 21:45
其實妳點解唔將原有的機票改期,再買$4220一次,原機票改期是否冇扣£200咁多?
...
我原本張飛系economy save, £778 , 可賺mileage 12xxx, 如改期冇慳到機票錢仲要俾£135 handling fees, 如cancel 再出平機票就£510 + £200 handling fees,可慳幾十磅,但mileage 只得25%, 少左10xxx miles, 而我剛剛以30000 miles 換左張 價值$57xx去 Nepal CX ticket,所以計落冇so ah!  

bigbrother 發表於 17-4-5 22:16
Ruby1219,你張機票,如果改期,再買呢張平嘢,有冇得諗?

平嘢唔啱時間呀,所以我話"lucky":囧:

bigbrother 發表於 17-4-2 01:05
明年二月Long Exeat,撞正香港農歷新年,訂CX倒頭飛,連稅HK$4220(已扣減UK Air Passenger Duty £75)。
...

痴線㗎!
阿仔因為報唔到個summer course 而家要改機票由july 8 改去july 1 返港,BA 尋日都仲係charge £150, 今日突然同班機要charge £325!!

應該係機票貴咗£175 on top of £150 rescheduling charge! 俾唔落手呀! 請問我係咪應該等吓?機票有機會跌價?

Ruby1219 發表於 17-4-6 11:16
痴線㗎!
阿仔因為報唔到個summer course 而家要改機票由july 8 改去july 1 返港,BA 尋日都仲係charge  ...

BA係咁嫁!如果冇曬原先你grade既位,就要補差價:igiveup:去另一grade,我女第一年試過補HK$5xxx:pity:, 反而CX冇呢樣野:囧:

咁仲有時間我係咪應該等吓?

回覆樓主:

多謝Bigbrother 及大家的分享,不看也不知有 APD 可退。看後才懂跟航空公司要求減退這收費,又可追回之前買那幾份機票的APD,很好呢,多謝大家。

mlf 發表於 17-4-6 16:41
多謝Bigbrother 及大家的分享,不看也不知有 APD 可退。看後才懂跟航空公司要求減退這收費,又可追回之前買 ...

Ruby1219 發表於 17-4-6 11:16
痴線㗎!
阿仔因為報唔到個summer course 而家要改機票由july 8 改去july 1 返港,BA 尋日都仲係charge  ...

玩了2年機票,引人入勝之處,就是不同日期不同價,相同日期海鮮價。今天買了,明天跌穿買入價;又有可能撈底成功。冇人答到妳乜價位最好,個人心得,7月1日,十分搶手,如無意外,賣一張,少一張,只會越來越貴。

bigbrother 發表於 17-4-6 22:11
玩了2年機票,引人入勝之處,就是不同日期不同價,相同日期海鮮價。今天買了,明天跌穿買入價;又有可能撈 ...

你講得啱!今日個價去到£355! 我老公叫我合埋眼買搞咗佢算,跟住唔好再睇,好過日日又要check 住又要唔開心!所以今朝俾咗錢!

Ruby1219 發表於 17-4-7 10:17

你講得啱!今日個價去到£355! 我老公叫我合埋眼買搞咗佢算 ...

好抵喎:iloveit:!邊個日子?

£355 is the surcharge for rescheduling la!

Ruby1219 發表於 17-4-7 13:27
£355 is the surcharge for rescheduling la!

誤會左添:wahaha:

bigbrother 發表於 17-4-2 01:05
明年二月Long Exeat,撞正香港農歷新年,訂CX倒頭飛,連稅HK$4220(已扣減UK Air Passenger Duty £75)。
...

想請教什麼叫倒頭飛? 謝謝