用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 小三插班一問
go

小三插班一問

有無過來人可分享一下,如小三插班面試要有哪些凖備?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我大仔是上年10月初考三年級插班的.只考中文及英文.
有份卷 (閱讀理解) 考他, 但不用筆試, 只是對答.

Suetchan 發表於 17-4-3 16:37
我大仔是上年10月初考三年級插班的.只考中文及英文.
有份卷 (閱讀理解) 考他, 但不用筆試, 只是對答.

謝謝你的分享

小朋友三月剛插小三,考中英文閱讀理解,但不需寫,只是對答,計了幾條數,英文問答

SandyHo913 發表於 17-4-17 19:15
小朋友三月剛插小三,考中英文閱讀理解,但不需寫,只是對答,計了幾條數,英文問答 ...

謝謝你的回覆,非常受用

我上月寄了信幫仔仔插小三, 但打去學校問了話仔原校成績一般所以面試機會較細.....

lianlouie 發表於 17-5-28 13:54
我上月寄了信幫仔仔插小三, 但打去學校問了話仔原校成績一般所以面試機會較細.....

...

加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 Suetchan 的帖子

想幫阿二插小二。請問有兄長讀中學部,對小學插班有幫助嗎?或是完全睇成績?

alungma 發表於 17-8-31 10:09

想幫阿二插小二。請問有兄長讀中學部,對小學插班有幫助嗎?或是完全睇成績?

學校會睇成績, 不過有哥哥响度讀都會有少少幫助.

明天開學, 盧校長應該會企响中學部門口迎接同學們, 叫哥哥親自將信同portfolio交比盧校長, 同校長講細佬想考插班入黎讀書, 希望校長比個機會細佬.
祝你好運, 希望有機會同你做到同學仔(我細仔都是小二)

謝謝回覆。我今日有送阿大返學,但唔見校長。
實情係,阿二讀書未開竅,讀緊間津校超谷,成績未如理想。你呢個建議超有用,一定會照做。

alungma 發表於 17-9-1 10:14

謝謝回覆。我今日有送阿大返學,但唔見校長。
可能返學時太多人, 一時睇唔到. 個日我見到校長同副校一齊迎接同學.
我大仔小一,二都係讀津校, 我都明白谷既學校係讀得幾辛苦, 所以有機會轉校既點都要試.
依家最緊要校長比機會你考插班, 所以一定要親身交信比校長.
今年細仔小二個班都有2位插班生.
你地都要加油!

我小朋友正在區內一間band 1 津校讀小二精英班,平均成績8x,想插班小二,有機會嗎?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)謝謝!

August_family 發表於 17-9-23 00:24
我小朋友正在區內一間band 1 津校讀小二精英班,平均成績8x,想插班小二,有機會嗎?(emoji)(emoji)(emoji) ...
可以試下喎

小朋友三月剛插小三,考中英文閱讀理解,但不需寫,只是對答,計了幾條數,英文問答 ...

請問小三如何申請插班?

evapecosbb 發表於 17-11-8 10:34
請問小三如何申請插班?
上學校網 --> 小一入學 --> 入學申請表--> 插班申請表
填寫申請表 + 成績表 + portfolio 交去校務處

Suetchan 發表於 17-11-9 11:44
上學校網 --> 小一入學 --> 入學申請表--> 插班申請表

唔該哂

Suetchan 發表於 17-11-9 11:44

唔見有插班申請,請問係咪有指定時間?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

evapecosbb 發表於 17-11-9 11:49
唔見有插班申請,請問係咪有指定時間?
禁入去入學申請表就見到

Suetchan 發表於 17-11-9 12:00
禁入去入學申請表就見到

見到啦,thx!

請問需要見家長嗎?