用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
樓主: kapocarol
go

Band 3生變Band 1生?  

easonkinki 發表於 17-4-16 11:46
我都算係個好例子,一向自動波,小二開始無對功課,無乜點理佢,連考試都係考前幾日先温。小四前佢都仲係b ...

小朋友個個唔同,我果個,小一 110 人考 90 幾名,我冇乜所謂,係自己同佢溫習下。全個小學都冇補習,二年班考 70 幾, 三年班去到 40 幾, 4 年班去到 20 幾, 5 年班 去到 10 頭了。我比佢好自由,都唔會話佢讀。同你講嘅一樣 5/6 年班,佢嘅成績其實有進步,但級名次都係維持係 10 頭。但可能因為我實左太自己了,佢操行就真係麻麻到差,所以我都唔期望佢叩門有期望。但就可以講,到左呈分試,個個都發力,如果平時靠谷都係摱車邊到 ba, nd 1, 真係好危,凡是都有例外嘅,但 band 3 到 band 1, 仲要係 5 年級先發力,我真係唔太睇好。

kapocarol 發表於 17-4-1 07:55
小朋友都想,但成日打機,好難攪

呈分階段見阿仔d同学阿媽鎖i pad 丶鎖wi-fi丶收电话,剪电话卡……乜都出齊先迫到,d仔吾自律真系好難搞!

miriam 發表於 17-4-3 10:18
我係所有功課數齊咁多份就簽名, 睇都懶得睇有無錯漏.
考試佢係書檯溫書, 最盡同佢中英常默課後詞語, 其餘 ...

我小五丶六反而會check 下數,睇下佢有咩唔眀,跟返好,因為佢做時唔識,又錯好多,佢自己都會好擔心,教返明佢,佢反而把握大左,信心返哂嚟。有時老師改完,錯左,淨係比返答案,冇解返,佢都未必真正識架。