用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 平民國際學校
樓主: Yausamsam
go

平民國際學校   [複製鏈接]

virgokaren 發表於 17-4-14 21:33
睇下D老師名就知YMCA有幾多個 NET 。

Deleted

回覆 Activehealth 的帖子

你講的也有道理!不過有8成class teachers 真係金頭髪嗰種,所以肯定不是亞洲人!

我會睇埋老師學歷資格。
金髮唔一定好。
華裔又唔係定差。
所以大家無謂咁執著。

Activehealth 發表於 17-4-14 21:52
你個講法未必一定可以成立,我仔間小學同中學,有唔少老師係外國人姓氏, 但其實佢地係百分百大陸人/香港人 ...

其實好無謂,我亦冇必要幫學校賣廣告。
只是有人話學校大部份老師是本地人,有些家長又喜歡以學校老師是否多NET作為選擇指標,我才以用家身份告訴你們這學校的 class teacher 大部份是 NET, 它是用英國課程,老師亦以英國人為主。
至於老師的學歷,相信學校請人吾會請個只識講英文而冇相關經驗或學位的人。
大家可以自由選擇自己喜歡的學校,辦學團體。各位到這平台討論,咨詢,都係希望得到正確的訊息吧?
我只希望自己的回覆能幫到選校的家長而已!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

nintendo 發表於 17-4-15 00:12
我會睇埋老師學歷資格。
金髮唔一定好。
華裔又唔係定差。

你講得啱呀,英國學校一個老師教哂咁多科,香港學校基本上係專科專教,各有各好。
外國人教英文,未必好過中國人教的文法。
香港人訓練出來的英文人,同國際學校訓練出來的英文,寫的文章風格各有特色,我吾會話人地的文章吾好,等於大家有自己喜歡看的作家,電影,大家有自己喜歡的理由。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 17-4-15 01:13
你講得啱呀,英國學校一個老師教哂咁多科,香港學校基本上係專科專教,各有各好。
外國人教英文,未必好過 ...

我個人喜歡swcs ymca. 每班25人左右。2位老師。班主任一定係外國人或BBC. assit 係中國人都好正常。7千多一個月。老師很有愛心,教師學歷不錯,有熱誠。連最近離校的同學(因他讀回local school)也照顧埋,同學及老師都發了簽名信給他留念。我女兒也讀得不錯。我個人非常滿意。為何有家長不了解學校,就給學校一個污名。很容易誤導了其他家長。

在一

回覆 penp0319 的帖子

Please check Ms Chung , Ms Leung,  Mr Young.Their education background and past experience are all disclosed during parent teacher meeting. Teachers cant even speak English well and they are class teachers need to cover not just English, Maths and number of different subjects but concerns with their capability in handling them with primary level kids.

我小朋友今年和之前class teacher不是這幾位老師,所以不能評論!而我接觸過嗰幾位老師我個人覺得好ok!講真YMCA 唔係 International school! 不過以一間英文小學黎講,而可以有甘多NET,個人覺得已經好唔錯!

readymama 發表於 17-4-15 17:01
回覆 penp0319 的帖子

Please check Ms Chung , Ms Leung,  Mr Young.Their education background and pas ...

I knew Miss Chung, she was our year 2 class teacher, she was born in HK and immigrated to England since she was a young girl, she speak fluent English and she's pay attention to academic, quite Oriental. She's responsible to students.

virgokaren 發表於 17-4-15 19:33
I knew Miss Chung, she was our year 2 class teacher, she was born in HK and immigrated to England si ...

I think it's unfair and racist to automatically assume teachers with a Chinese family name are inferior than the whites. I would not take those comments seriously.

引用:Quote:virgokaren+發表於+17-4-14+21:33+

原帖由 Activehealth 於 17-04-14 發表
你個講法未必一定可以成立,我仔間小學同中學,有唔少老師係外國人姓氏, 但其實佢地係百分百大陸人/香港人 ...

呢d只是小事,無分平民或貴族學校都會有,好老師應無分膚色種族。

964000 發表於 17-4-15 19:54
I think it's unfair and racist to automatically assume teachers with a Chinese family name are infe ...

的確很多家長喜歡以學校老師是否金髪、白人、英國口音來評價老師好與壞,聽到只會一笑置之,呢d咁膚淺的想法真係拗來都無謂

又係中國人grammer 好過英國人的道理?你會信一個鬼佬的中文文法會好過一個正常中國的大學生嗎?

Katherinee 發表於 17-4-16 13:21
的確很多家長喜歡以學校老師是否金髪、白人、英國口音來評價老師好與壞,聽到只會一笑置之,呢d咁膚淺的想 ...

Support!

讀IS,基本要求係中英文科由以該種語文為母語的老師教,乜嘢種族、膚色、姓名都無所謂。

"外國人教英文,未必好過中國人教的文法。"

你似乎唔明白我先前的意思,老師好唔好,請看學歷。
好唔好,和國藉族裔無關。

Jane1983 發表於 17-4-16 23:52
讀IS,基本要求係中英文科由以該種語文為母語的老師教,乜嘢種族、膚色、姓名都無所謂。 ...

IS 家長冇咁得閒數住幾多個老師個姓氏係亞洲人,鬥埋呢 D 嘢,十分幼稚。
家長信的是學校,有水平的學校,自然可以請一到合資格的老師。
合資格的老師,要按照學校教學模式和課程教。
甚麼種族,甚麼國藉又如何。

Jane1983  確係  發表於 17-4-17 14:30

nintendo 發表於 17-4-17 13:33
"外國人教英文,未必好過中國人教的文法。"

我冇講老師好唔好同國藉有關。
我相信學校ㄧ定會請合資格的老師,至於係咪博士一定教得比學士好,我自問冇資格講。教小學生要有方法,有耐性,有愛心,我就覺得佢係好老師了。

每個人㨂學校有唔同需要!最重要搵到一間適合自己小朋友嘅學校!
‹ 上一主題|下一主題