用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 平民國際學校
樓主: Yausamsam
go

平民國際學校   [複製鏈接]

ol_bb 發表於 17-4-1 14:49
回覆 lui 的帖子
沒有一年換三個校長,第一任校長是前林護校長做了三年,之後退休!學制由day1 開始從沒有 ...

我指ymca基信

ol_bb  我小朋友讀緊  發表於 17-4-1 17:06

ol_bb 發表於 17-4-1 14:49
回覆 lui 的帖子
沒有一年換三個校長,第一任校長是前林護校長做了三年,之後退休!學制由day1 開始從沒有 ...

請問你講的是 SWCS YMCA 嗎?

ol_bb  係呀  發表於 17-4-1 23:36

Shootastar 發表於 17-4-1 14:14
I know one local school adopting the international curriculum which is free. It is called "Catholic  ...

其實這間係香港人眼中是一間咩學校?政府資肋學校應該以本地課程為主,但佢又好似走國際路線但免費!聽落好似幾好,可能唔係住果區,所以從來冇聽過這間學校名,直至有外國人朋友子女由蘇浙專到這間學校先知有間咁嘅學校,聽朋友説都多唔同國籍小朋友,算國際化,唔難螎入,最好的一點係唔洗錢,所以有位佢就立刻轉啦!但冇中學,D小朋友筆業後去邊呢?

回覆 cpmummy 的帖子

以我所知CMS其實是用本地課程,不過部分subjects加入了international既原素,所以比較受外國家長歡迎!

回覆 ol_bb 的帖子

但lS其實除了看語境外,好重要係學校嘅教學嘅方法,lS主張係要你自己去尋求知識,重自己思考,好多野冇一定答案,老師好多係外國人或以英語為母語的人!再者,要考慮升中問題,讀這間你會升lS中學定local?升lS中學,英文水平是否能去到lS standard;若升local,中文水平又是否能到local!可再參考EK有關這校的留言😊

回覆 namc9 的帖子

你指CMS? CMS本身用local 課程,去local應該沒有問題! 至於升international, 就要睇番個別小朋友英語能力!

回覆:平民國際學校

李陞大坑學校

宮二 發表於 17-4-2 13:29
李陞大坑學校

大坑李陞絕對不是國際學校,是政府資助小學,辦學團體為大坑街坊福利會(見圖一)。

有不少非華裔學生,主要南亞及菲裔(見圖二及三),絕對無歧視或不敬之意,只不想其他網友誤會。

cpmummy 發表於 17-4-2 00:14
其實這間係香港人眼中是一間咩學校?政府資肋學校應該以本地課程為主,但佢又好似走國際路線但免費!聽落 ...

我認為不能用外國人人數定學校是否國際學校。
最好是看看學校用甚麼課程。
如果是跟本地課程,最終也是行 DSE ,這絕對是本地學校。

nintendo 發表於 17-4-2 20:23
我認為不能用外國人人數定學校是否國際學校。
最好是看看學校用甚麼課程。
如果是跟本地課程,最終也是行 ...

咁好似蔡繼有咁,行IB, 但主要收本地學生,咁算唔算國際學校?

如果要劃分,以上提及過應該只得Korean international, KCIS, ESF,Delia是真正國際學校。保良局建造商會遲些都會申請轉做國際學校!

susumi123 發表於 17-4-2 20:42
咁好似蔡繼有咁,行IB, 但主要收本地學生,咁算唔算國際學校?

NSS 才是本地課程,只有考 DSE 才算本地學校。我個人認為,CKY 不算本地學校。

CKY 是Private Independent school(PIS), PIS 有規定一定要收at least 70%本地生

cpmummy 發表於 17-4-2 00:14
其實這間係香港人眼中是一間咩學校?政府資肋學校應該以本地課程為主,但佢又好似走國際路線但免費!聽落 ...

Swcs YMCA 是私校來,要交學費的。佢地可以接ymca 直資中學,可選本地或GCE課程。或者出去考國際y7

ol_bb  如果中學轉其他國際學校,響YMCA讀完Year5已經可以轉,學校會幫小朋友出reference letter方便找學校   發表於 17-4-3 12:49

ol_bb 發表於 17-4-2 22:33
CKY 是Private Independent school(PIS), PIS 有規定一定要收at least 70%本地生

如果無記錯,國際學校要收70%外籍學生,但Think超過80%係local學生,似乎不符合國際學校的要求喎

ol_bb  Think 是私校,多謝指正  發表於 17-4-3 07:34

adios 發表於 17-4-3 06:30
如果無記錯,國際學校要收70%外籍學生,但Think超過80%係local學生,似乎不符合國際學校的要求喎
...

國際學校70%應該是包括港人持外國護照

adios 發表於 17-4-3 06:30
...

Think primary 有冇收70%外國的學生,我就吾肯定,但一定冇8成收本地香港學生。照我知一半外國學生就一定有。我估 rumour 收8成本地生係因為好多國際,e.g.日本,韓國,馬來西亞及有些亞洲國家望落吾係金頭髪,亦同香港小朋友皮膚顔色相似。而且,全部學生一定全英文溝通。

其實樓主唔一定係搵緊國際學校... PIS 可能更乎合佢需求.

其實國際學校學費已經貴到過份,每年最少都6% 加幅,如有兩個小朋友,點捱到中學 ? 現PIS 這個價位,家長仲可以AFFORDABLE,如PREFER全英學校又可以接到IS 中學,個人認為起碼平左六年小學學費,相信未來會更多家長選擇。或都未來會出現更多PIS 既中學。

香港共有7間PISs, 包括VSA, CKY, Renaissance College, ISF, ICS, Yew Chung Secondary,Discovery College
‹ 上一主題|下一主題