用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灰~呈3變咗BAND3, 請高人指點!!
樓主: 小夢夢
go

灰~呈3變咗BAND3, 請高人指點!!

小夢夢 發表於 17-3-31 16:49
以自己成績比較係有進步,奈何你叻時人地都發力... 所以老師話計咗佢係區內band 3 ...

我女都係類似情況,成績中間但都跌左入band3, 可能全港都係band2。唔知會派成點,現在選擇左直資。

回覆 annie126 的帖子

現在還有那些直資可以報呢?不是要等到放榜係嗎?

gccc 發表於 17-4-5 14:43
回覆 annie126 的帖子

現在還有那些直資可以報呢?不是要等到放榜係嗎?

我都唔係咁清楚,好多都收晒生。

chocolatebean 發表於 17-3-31 21:12
既係全港B2,你係應該越區試B2?

九龍地強區,係學校差少少係好容易跌BAND的。
越區試B2 都只可以試甲部3個選擇...
請問, 誇區甲部學位校學位有幾多,可以點睇?

認真請教, 以依家情況, 如果我咁填有無機??
進取型:
乙一: 何文田官立中學, 係咪無機? <<<B2學生首選居多?
乙二: 胡兆織?
乙三: 鄧鏡波?
乙四: 彭學高? 五旬節?
乙五: 聖三一/基道

小夢夢 發表於 17-4-7 09:37
越區試B2 都只可以試甲部3個選擇...
請問, 誇區甲部學位校學位有幾多,可以點睇?
2017中學學位分配辦法中學一覽表 - 不受學校網限制選校手冊

穩陣啲?
乙一: 鄧鏡波? B2B
乙二: 勞功子弟? 五旬節? B2B~C?
乙三: 彭學高? B2c?
乙四: 基道? - B3?
乙五: 聖三一? B3?

另外想問, 如果以下學校又有何意見?

保良局唐乃勤
觀塘聖若瑟英文中學

elbar 發表於 17-4-7 09:40
2017中學學位分配辦法中學一覽表 - 不受學校網限制選校手冊
感謝elbar