用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今早聽電台關於小一成績問題
樓主: 蝦米豬
go

今早聽電台關於小一成績問題   [複製鏈接]

b3410 發表於 17-4-1 06:37
有何好提議?如果政府可以在補底方面做多啲。同意政府角度要儘量做到資源公平分配。

不過教育子女家長責任 ...
聽說finland 定sweden 媽媽懷孕時會收到一個寶箱,入面除了有些嬰兒用品,仲有書。正苦亦可provide $比kg 安排教導伴讀講座比家長,要是有心做,相信有很多地方可以做。正苦做了,家長只想玩樂,咁就無得怨人了。

jumphigh 發表於 17-4-1 07:10
点解官津學校要assume 孩子冇讀幼稚园??依家又有學券,有幾多孩子会唔讀?讀兩间就大把
...

政策無得靠估,一係全民強制免費幼稚園,唔讀家長犯法,咁官津身為政府全資學校,課程設計就可以假設全部有讀幼稚園。

MrBeast 發表於 17-4-1 07:33
聽說finland 定sweden 媽媽懷孕時會收到一個寶箱,入面除了有些嬰兒用品,仲有書。正苦亦可provide $比kg  ...

再說,正苦不是什麼都沒做,有個positive parenting program (不是閱讀),很好的,不知e加搞成點

bobbob  健康院而家應該仲有3p課程  發表於 17-4-1 17:24

MrBeast 發表於 17-4-1 07:33
聽說finland 定sweden 媽媽懷孕時會收到一個寶箱,入面除了有些嬰兒用品,仲有書。正苦亦可provide $比kg  ...
第一條不難做到。我記得之前去母嬰健康院,都會派一些單張,手冊。幼稚園都不時派發政府出的手冊,有些就是關於如何培養小朋友閱讀。講座方面,小朋友讀的幼稚園,小學時時都有,亦有一些一系列的家長輔導,都不難做到。

家長期望小朋友拿90分以上,那自己付出了什麼東西呢?

在這裡說操練習是會比人圍攻,但要保持90分以上,我認為係要操練習的,除非小朋友係極少數的天才。將學校的補充或教材重做,嗰位家長投訴前有冇做過先?

要做好中英文閲讀理解,認字重要過讀卷。

tkinwong 發表於 17-4-1 10:29

在這裡說操練習是會比人圍攻,但要保持90分以上,我 ...

嗰位電台家長不期望90分,只是小一學期結束兩科不合格(中英?)疑惑而已。不過唔知那位家長是否check過自己孩子是sen或讀障?

tkinwong 發表於 17-4-1 10:29

在這裡說操練習是會比人圍攻,但要保持90分以上,我 ...

唔期望90分咪得囉。85分前途盡毁嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

蝦米豬 發表於 17-4-1 11:12
嗰位電台家長不期望90分,只是小一學期結束兩科不合格(中英?)疑惑而已。不過唔知那位家長是否check過自己 ...

考試是一個總評估,小朋友跟不跟到有一個過程,很少會情況會兩科主科跟唔到,而平時的默書和測驗冇反映出來。

學校減少讀卷是正常做法。

1998Ruby1998 發表於 17-3-30 23:46
咩小一有讀卷架咩?!小一上已經冇呢會事

TSA 卷大概二年班開始操,視乎學校啦,如果神校(菁英多 ...

你母校一上有讀卷,一下開始只讀大題目,較小朋友自己睇題目。
另外,唔太覺勁操TSA 的。而家中文深過英文好多,可能和你小時不同了。

1998Ruby1998  原來如此,我都知道中文深左好多,不過英文淺左,同師妹補習得知。我定義操 TSA 為 「買本練習」做,我記得   發表於 17-4-1 19:26

b3410 發表於 17-4-1 10:00
第一條不難做到。我記得之前去母嬰健康院,都會派一些單張,手冊。幼稚園都不時派發政府出的手冊,有些就是 ...
我小朋友kg 也重閱讀,不過就冇教具體的伴讀方法

Jane1983 發表於 17-3-31 09:51
那位小朋友小一考試唔合格,好明顯係唔識得d字,或者理解唔到題目。呢d同有無Tsa題目無關,出其他題目亦未 ...

認同!

Jane1983    發表於 17-4-1 18:29

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-4-1 12:14
去台灣旅行,發覺當地對鼓勵閱讀做得很好,大約是一到一歲,就會送你什麼,鼓勵你去閱讀的,我覺得很好。
...
可能因為台灣少咗人睇書,所以先要舉辦呢類計劃

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-3-31 18:50
但是如果要家長早在k1開始在家中每日伴讀才可以在小一時看得明題目,咁又是否合理呢?
就算argue 若想成績 ...
應該搵間程度適合自己仔女,唔係間間小一考小二課程嘅嘢

bobbob 發表於 17-4-1 17:45
應該搵間程度適合自己仔女,唔係間間小一考小二課程嘅嘢
但是我覺得適合的唔收呢

MrBeast 發表於 17-4-1 17:58
但是我覺得適合的唔收呢

小二小三小四插班
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

對於語文學習小一至小三,是learning to read.
小三、四開始進入reading to learn.
小一至小三成積對日後學述成就未必有直線大關連。家長無需過份焦慮. 也不要給孩子太大壓力. 都係一個學習過程. 經歷過嘅家長都知道小一至小三成積嘅差異頗大。 學校成績只能代表孩子部分能力,小孩子各方面能力 都未能在初小開始展現。 俗語所謂未開竅,例如 抽象思考 思考,邏輯 分析 能力, 創意想像力等 呢啲都要大個啲 或高啲年班先至表現出嚟。

‹ 上一主題|下一主題