用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band2頭其實係咪唔應該博band1尾
go

band2頭其實係咪唔應該博band1尾 [複製鏈接]

屯門區中學,阿女啱踩界,125考37老師話屬於band2頭,今次呈分仲有英文未派,估計都應該係三十多名,自行老師建議band1尾,同一間band頭中學,但琴日我填模擬表時,同上網睇資料,其實我係ban2係咪應該全部揀返band2,我只填了六間band2,我本身想下星期去開家長會先再請教老師,三十間實在好多學校都唔了解,我想統一放棄band1尾,全部揀band2如果統一只選十間可以嗎?定係一定要填曬三十間,因第一次選校,謝謝幫忙琴晚成晚失眠

elbar  Just try it   發表於 17-3-30 13:18
   1    0    0    0

小靜B 發表於 17-3-30 13:04
屯門區中學,阿女啱踩界,125考37老師話屬於band2頭,今次呈分仲有英文未派,估計都應該係三十多名,自行 ...
先問老師往1,2年29-40名的同學派了那些中學,再做評估。

我琴日填表已放棄選屯官,呂中第一

屯門區中學,阿女啱踩界,125考37老師話屬於band2頭,今次呈分仲有英文未派,估計都應該係三十多名,自行 ...

其實老師俾個banding可唔可信?

小靜B 發表於 17-3-30 15:08
我琴日填表已放棄選屯官,呂中第一
應未咁快填真表,模擬的吧?

mingming926 發表於 17-3-30 16:20
其實老師俾個banding可唔可信?
所有資料都响老師手上, 你唔信佢, 仲可以信邊個?

wongkaka  Agree, 信EK高人  發表於 17-3-30 16:39
2jkidsfather  信 EK !?   發表於 17-3-30 16:35

2jkidsfather  信 EK !?   發表於 14 分鐘前
wongkaka  Agree, 信EK高人  發表於 10 分鐘前

問題係, 小朋友邊個band, 只有學校提供既資料, 邊個高人都幫唔到你。好多學校升中資料好唔透明的。

little_yolky 發表於 17-3-30 16:33
所有資料都响老師手上, 你唔信佢, 仲可以信邊個?
又拎番衣車爸爸出黎參考吓...

mcl203 發表於 17-3-30 17:08
又拎番衣車爸爸出黎參考吓...

要研究下衣車爸爸時候既學童人數及學額比對今年既數據至好。但無論如何, 衣車女女係好好運既小朋友。要睇自己可以承受既風險。

little_yolky 發表於 17-3-30 17:17
要研究下衣車爸爸時候既學童人數及學額比對今年既數據至好。但無論如何, 衣車女女係好好運既小朋友。要睇 ...

我講有D學校提供果D~

little_yolky    發表於 17-3-30 17:54

mcl203 發表於 17-3-30 17:19
我講有D學校提供果D~
其實, 學校老師都係估算。尤其今年係單數年, 加入2016新既pre-s1數據, 所以舊年既升中派位參考指標就低咗。不過, 有D學校相對穩定就無乜問題, 二線就真係要小心D。

2jkidsfather 發表於 17-3-30 16:27
應未咁快填真表,模擬的吧?

係呀,模擬

小靜B 發表於 17-3-30 18:24
係呀,模擬
即改得喇,不用煩。

125考37老師話屬於band2頭,

統一全部揀band2-----最好和壞結果,入了band 2 校

統一頭幾選擇揀 band1尾-----最好結果 ,入了band 1校; 最壞結果,入了band 2 校

你想如何?

都是那句: "先問老師往1,2年29-40名的同學派了那些中學,再做評估。"

2jkidsfather 發表於 17-3-30 19:12
即改得喇,不用煩。

我宜家想報曬band2學校,但頭五都係大熱band2會否冒險,因好多學校都唔熟,上網已睇好多資料,唔打算去博band1c

點解樓主唔考慮搏下band 1尾?囡囡是否進取的人?有無同囡囡傾過,可能阿囡遲D先發力呢?

小靜B 發表於 17-3-30 19:48
我宜家想報曬band2學校,但頭五都係大熱band2會否冒險,因好多學校都唔熟,上網已睇好多資料,唔打算去博b ...

如果唔介意讀女校,可以第一博下劉金龍

當然唔可以頭五都係大熱BAND 2中學,因為第1唔入,你就唔知會去左邊

以我朋友為例,佢係九龍城區,第1九真,第2培道,第3何官,最後派去左德蘭(我都唔知邊個教佢咁填), 最後去左讀直資

lopoto 發表於 17-3-30 21:04

當然唔可以頭五都係大熱BAND 2中學,因為第1唔入,你就唔知會去 ...
填得第1九真就唔應該填第2培道,何官擺第3更加無機會

lopoto 發表於 17-3-30 21:04

當然唔可以頭五都係大熱BAND 2中學,因為第1唔入,你就唔知會去 ...

因明天要交表去學校,真係頭都爆

小靜B 發表於 17-3-30 21:14
因明天要交表去學校,真係頭都爆
贊成呂中放第一,
如果小朋友真係界乎於BAND 1 OR 2,
入到BAND 1 學校當然係開心啦,
但入到去中學, 係另一個階段的開始,
要有心理準備係BAND 1 學校係包尾果D,
其實壓力唔細0架...

屯門區中學,阿女啱踩界,125考37老師話屬於band2頭,今次呈分仲有英文未派,估計都應該係三十多名,自行老 ...
37名屬於band2頭, 你學校大約每年派位結果band 1 中學大約幾人? 好似阿囝呈第一話band 2頭, 呈二band 1 尾, 自行可簡band 1尾, 呈三變了band 2中, 見老師時是分四組見, 有D老師連點分都未知, 問非所答, 好彩經常上EK , 明明考高名次,
無你由趺, 最後我睇番已往派位結果, 可以派到6成band 1, 填男校Band 1 中為甲第一乙一, 派入,
阿仔現成績中上. 讀書方面不見得辛苦, 只是考試前一兩天才溫.
‹ 上一主題|下一主題