用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 下年S4 分班表出左喇 ! 歡迎一齊share, 大家研究下 ...
go

下年S4 分班表出左喇 ! 歡迎一齊share, 大家研究下 [複製鏈接]

下年S4 分班表出左喇 !  你地學校出左未 ? 是否可以配答到原來想揀既組合? 定係要重整組合?

我囡剛出左下年分班表 :

4A班  CHIS
4B     Geo / ELI
4C     BAFS
4D     BIO / ICT
4E     CHEM / BIO (只可以4E班可選3X, 要40名以內)

另每班可揀多一科:BAFS / CLI / ECO/ HIS / PHY / CHEM / VA

M1/M2 要Math 分數 over 60%

好奇怪除了理科班可以揀3X。 其他文科商科班唔可以揀3X。 就算名次好前既學生, 焗住只可以揀2X。

想知其他學校係咪都係一樣。 叻既文科生唔可以揀3X ?

本身我囡會揀4E斑 Phy Chem Bio + M2

大家可以分享下學校分班表一齊研究下。

4    0    0    0

bestwish 發表於 17-3-30 11:42
下年S4 分班表出左喇 !  你地學校出左未 ? 是否可以配答到原來想揀既組合? 定係要重整組合?

我囡剛出左下 ...

我地未出 不過依上年資料差不多
一班純理 30人 有部份精英班嘅人會take
一班4+2 主科唔合格入或學生申請入
两班4+3 中四完咗上期可申請drop 1科
數最Top 25名 要讀M2
4+3 其中一班係精英班上 唔似係用選科分班

我囡剛出左下 ...
學校多數會睇學生能力,通常1A/1B 嘅學校學生能力較高,學校開3X會較多,1C以後嘅學校通常要成績比較好嘅才能選3X。我大仔1C英中S4只有約50個同學可選3X,細仔1B校就有8成同學可選3X。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-30 12:29
學校多數會睇學生能力,通常1A/1B 嘅學校學生能力較高,學校開3X會較多,1C以後嘅學校通常要成績比較好嘅才 ...

agree, 我仔1A 校, 有6班中四, 其中三班係4C + 3X, 數最好成績可選M2 (暫定28個位), 其餘三班4C + 2X, 但2X 內可選 COMBINE SCIENCE, 所以修2X 的同學都可讀 PHY, CHEM, BIO 了。

Anniemun 發表於 17-3-30 12:57
agree, 我仔1A 校, 有6班中四, 其中三班係4C + 3X, 數最好成績可選M2 (暫定28個位), 其餘三班4C + 2X, 但2 ...

呀囡只係1C中學,所以3X得一班。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-30 12:29
學校多數會睇學生能力,通常1A/1B 嘅學校學生能力較高,學校開3X會較多,1C以後嘅學校通常要成績比較好嘅才 ...

我地都係1c
2012 個屆DSE 生  選科時四班都可以選3x
早年两開始3班3x +1班2x
因為2x係強化四核科目
數要Top25名 加M2

Anniemun 發表於 17-3-30 12:57
agree, 我仔1A 校, 有6班中四, 其中三班係4C + 3X, 數最好成績可選M2 (暫定28個位), 其餘三班4C + 2X, 但2 ...

咁,M1呢?

bb560 發表於 17-4-2 22:28
咁,M1呢?

以前我女學校
M1 文商combine sci 班take
M2 理科take
依两年再無M1  可能文科drop 到1個人都無
唔知其他學校係咪一樣

TwinWong 發表於 17-4-3 13:25
以前我女學校
M1 文商combine sci 班take
M2 理科take

我估anniemun仔個間係男女校,應該有人想讀m1,(m1係唔係讀stat架?)係唔係讀m1會易d考會計師牌?

bb560 發表於 17-4-3 13:55
我估anniemun仔個間係男女校,應該有人想讀m1,(m1係唔係讀stat架?)係唔係讀m1會易d考會計師牌?
...

考會計師牌 同升大學學位还有段距離

我囡剛出左下 ...

想問問讀3X,讀多一科有什麼好處?

rubycourt 發表於 17-4-24 09:04

如果大家best five 或best 6 同分
但一個學生4+2
一個係4+3
4+3 個學生有點優勢

TwinWong 發表於 17-4-24 17:15
如果大家best five 或best 6 同分
但一個學生4+2
一個係4+3

Thx

rubycourt 發表於 17-4-24 09:04

讀得到, 一定3X好過2X, 大學interview, 有得揀, 一定揀3X考生先。

萬一其中一科X失手, 仲有其他2科X頂住。

當然, 如果知道自己能力讀唔到3X, 禁一定揀2X, 可以集中火力溫書。

bestwish 發表於 17-4-25 14:07
讀得到, 一定3X好過2X, 大學interview, 有得揀, 一定揀3X考生先。

萬一其中一科X失手, 仲有其他2科X頂住 ...

明白!阿女已選,希望她無簡錯

我囡剛出左下 ...

原來每間學校都不同,我仔學校全級有140個位可揀3X

活出彩虹 發表於 17-5-13 20:06

咁一級幾多人?

rubycourt 發表於 17-5-13 22:22
咁一級幾多人?

全級約200人

活出彩虹 發表於 17-5-13 20:06

學校同學水準高,就會多位選3x

bestwish 發表於 17-5-14 11:06
學校同學水準高,就會多位選3x

sorry, 我攪錯了,我仔學校應該是首140名可揀3X,但end up 應該不是人人揀3X, 我估應該是3班3X, 3班2X
‹ 上一主題|下一主題