用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下年S4 分班表出左喇 ! 歡迎一齊share, 大家研究下 ...
樓主: bestwish
go

下年S4 分班表出左喇 ! 歡迎一齊share, 大家研究下

johnmamama 發表於 17-4-1 11:40
你仔科數考試攞唔到9成分,徘徊在80-8X, 其實不錯, 我囡由中一至中六大約60-70幾分, 佢都只揀了一科理科, D ...
妳囡囡都幾叻女
我知我仔數唔算差,不過,佢自己講要讀全理科,我就有d擔心,想佢兩科理科+M+1商或1文,以防萬一邊一科唔掂都不至於無退路,我都唔識,只有多d上來取經。

妳囡讀邊科理科啊?取5都好好了。

Bio,  三科副科來說要用多d時間溫,要記好多生字.

回覆 October. 的帖子

揀一科文或商唔等於有退路,通常必需或有加權的也是science subjects。

有沒有退路是先了解入大學的遊戲規則及亞仔想讀甚麽?我和亞女是這樣揀的。

在不同的成績e.g. 20-21, 23-24, 28-29找有興趣的大學學科,再按所選定的學科按必需及加權揀科。加權是重要的,正如我在#26的例子,選M1/2考到4級有4x1.5=6分,如選Geog或Hist等,考到5級才有5x1=5分。

阿囡揀科當時興趣行先, 不是用高分行先 geog 93分 級4, 反而bio 82 排吾到名次。Chem 都有名次, 但佢不揀。
今次阿囝選科, 都是俾番佢自己揀吧

😂

LingChiBaBa 發表於 17-4-1 23:55

揀一科文或商唔等於有退路,通常必需或有加權的也是science subjects。

M1/2
女仔泥講唔易玩

回覆 TwinWong 的帖子

讀M1/2祇係同數學能力有關,如果core maths得6-70分,咁其實連科Maths都未搞得掂,點讀M1/2?

LingChiBaBa 發表於 17-4-2 10:05

讀M1/2祇係同數學能力有關,如果core maths得6-70分,咁其實連科Maths都未搞得掂, ...

我囡當時中三揀科 數得60至70幾, 要讀好班, 必須要揀m1, 因此中四考完上學期便drop 了,DSE 最擔心科數, 最後不過不失考到5。學校一班 m1 drop 後, 只得幾人, 只是學校block 影響學生揀科。

October.  我囡DSE都係最擔心科學,結果又係取5,我地簡直係“驚喜”,皆因阿囡學感差。   發表於 17-4-2 12:51

數叻都幾好, 中五時, 有個同學已俾科大收早一年, 不用考DSE.

今年我囝揀科男校band 1 , 4班, phy chem bio 只得一班這組合,而我識人band 1男校6班,學校只得一班全理班。

johnmamama 發表於 17-4-2 11:32
今年我囝揀科男校band 1 , 4班, phy chem bio 只得一班這組合,而我識人band 1男校6班,學校只得一班全理 ...

咦!禁同我女一樣wor

LingChiBaBa 發表於 17-4-2 10:05

讀M1/2祇係同數學能力有關,如果core maths得6-70分,咁其實連科Maths都未搞得掂, ...

我講係有人score maths 80-90都drop
6-70就唔好晒時間呢

October.    發表於 17-4-2 12:48

LingChiBaBa 發表於 17-4-1 23:55

問亞仔大學想讀咩,佢口啞啞,F2仔仲好鬼懵。28-29分(5科計)應該係奢望,有得22-24分,我就安樂了。

LingChiBaBa  唔好低估小朋友嘅潛能  發表於 17-4-2 20:42

各有所好,我女有同學S3Maths 9X分都唔take M1/2。

johnmamama 發表於 17-4-2 10:56
我囡當時中三揀科 數得60至70幾, 要讀好班, 必須要揀m1, 因此中四考完上學期便drop 了,DSE 最擔心科數 ...

我地校歷年純理只開一班
其他以下分開三個block
加多一班bio 两班econ 两班Bafs 两班geog
中史 西史 文學 eng lit ICT ERS VA 各一班

TwinWong 發表於 17-4-2 12:52
我地校歷年純理只開一班
其他以下分開三個block
加多一班bio 两班econ 两班Bafs 两班geog
你地學校好好,有ENG LIT讀,依家有ENG LIT學校鳳毛麟角,開始有學校F4西史班都唔開,我女間學校當年西史都係得好少人揀。

October. 發表於 17-4-2 12:42
問亞仔大學想讀咩,佢口啞啞,F2仔仲好鬼懵。28-29分(5科計)應該係奢望,有得22-24分,我就安樂了。
...
同你睇法一樣 有22-24分 就安樂晒。你囡最後大學讀哪系。

October. 發表於 17-4-2 12:59
你地學校好好,有ENG LIT讀,依家有ENG LIT學校鳳毛麟角,開始有學校F4西史班都唔開,我女間學校當年西史都 ...

係 大女話差不多大部份同學
都選到自己心儀科目

October.    發表於 17-7-4 12:45

LingChiBaBa 發表於 17-3-31 23:23
回覆 bestwish 的帖子

Elective最緊要有興趣,大女讀緊Phy/Chem/Bio/M2,so far無問題,仲諗住報埋Categor ...

妳好! 我想請問Phy +Chem +Bio+M2 好,還是Econ+Chem +Bio+M2 的好?
請問將來出路,可有什麼呢?

請指教。

bmw123 發表於 17-7-4 12:43
妳好! 我想請問Phy +Chem +Bio+M2 好,還是Econ+Chem +Bio+M2 的好?
請問將來出路,可有什麼呢?

ECON應該少野做D。因為無SBA。阿女係都要揀phy chem bio加M2。我的擔心是太辛苦了。但她學校bio和econ對修。chem和bafs对修,我叫佢揀bafs, 佢又唔肯