用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下年S4 分班表出左喇 ! 歡迎一齊share, 大家研究下 ...
樓主: bestwish
go

下年S4 分班表出左喇 ! 歡迎一齊share, 大家研究下 [複製鏈接]

bestwish 發表於 17-3-31 12:51
係law, 因為學校之前做左問卷, 可能唔多人揀3X掛, 又或者過往經驗好多3X 會drop科。 又或者能力問題。B1C ...

我地校一開始4+2 作用係加堂強化四個核心科目

三班4+3 中四第一學期唔得就可申請drop
唔洗浪費時間 又可集中火力應付其他两科
由學校資訊得來全港2014-15年DSE 生
差不多得68.7%選2科 16.5%選3科 0.2%修4科
所以有可能間間中學到中六退修情況一樣多

啊囡聽師姐講上學期考中史要温200版
未計notes 同校本習作 所以一科放溫書時間
遠比中三超出好多 一定要平日續少温 唔係堆積温
考試隨作答仲要对事件寫評論
真係要隻手密集快速至能作答到一長答題
之前考得几高分 中四都失手 真係睇持久力同能耐

退修嚴重係M2 因為4+3 真係好多野讀 唔係諗住讀工程就唔好take 依科 除非真係數超勁

真心覺得你女好叻 有能力take 到四科

TwinWong 發表於 17-3-31 18:14

隨住大學要求計 6科,揀3X嘅會續漸多。

bestwish 發表於 17-3-31 12:51
係law, 因為學校之前做左問卷, 可能唔多人揀3X掛, 又或者過往經驗好多3X 會drop科。 又或者能力問題。B1C ...

我fd 佢女 drop 完M1 最后 drop 埋phy 早两年憑26分入中大Nursing 佢都話哂氣 學校要佢女take 咁多科 曬時間精神 倒頭泥drop 先两科保到其他科升
但我都覺因人以意 紧有人應付到3x
可惜我女唔係持久力強嘅人 所以佢話讀咩我都有佢自己諗 比唔到意见

LingChiBaBa 發表於 17-3-31 20:25

隨住大學要求計 6科,揀3X嘅會續漸多。

依我女能力應該應付唔到3x
我會隨佢自己选擇 只比大學學科資料佢睇
唔加意见

TwinWong 發表於 17-3-31 21:02

我總覺得初中的副科好皮毛,到高中d程度會深好多,讀咗先知適唔適合自己,3X起碼可以drop一科。

回覆 TwinWong 的帖子

M1/2唔係工程先要,科大計=elective2, 商科e.g. BBA in Finance(FINA),M1/M2係 x1.5。

LingChiBaBa 發表於 17-3-31 22:02
回覆 TwinWong 的帖子

M1/2唔係工程先要,科大計=elective2, 商科e.g. BBA in Finance(FINA),M1/M2係 x1. ...

聽人講大學某d科interview, 會計所有科既總分,即越多科越著數。你3X就算其中一科得1分都多過人地1分。有d科直情2x冇得in。講就話最低要求2x。有得揀就會揀3x學生先。

TwinWong 發表於 17-3-31 18:14

phy chem bio 佢有興趣,現在比4+3X仲要讀多6科。老師話禁得讀得到,所以3x唔大問題。m2就會到時真係唔掂可以drop。但老師又禁講,讀左m2,math core到時可以當食生菜。

回覆 bestwish 的帖子

Elective最緊要有興趣,大女讀緊Phy/Chem/Bio/M2,so far無問題,仲諗住報埋Category.C。
如果Elective揀錯,要佢讀Econ,Hist果D,2X都死得。

唔可以咁講,Core Maths 唔係講識唔識,係要操卷練速度同MC少錯。要擺時間。
Core Maths目標唔係4-5嘛。

October. 發表於 17-3-31 21:46
我總覺得初中的副科好皮毛,到高中d程度會深好多,讀咗先知適唔適合自己,3X起碼可以drop一科。
...

認同 唔得仲有得drop

bestwish 發表於 17-3-31 22:50

所以要比大學資料收生要求佢睇
隨著自己興趣同能力 再諗選几科會好一點

LingChiBaBa 發表於 17-3-31 23:23

Elective最緊要有興趣,大女讀緊Phy/Chem/Bio/M2,so far無問題,仲諗住報埋Categor ...

你囡囡好勁我仔都想讀理科,佢依家科is雖然唔錯,但我唔認為咁就可以讀得到高中三科純理,
理科係唔係首先要睇科數讀成點先?請問初中數學大約要取到幾多成分,先可以讀得到三科純理中上成績?(假設孩子學習態度好)

October. 發表於 17-4-1 01:04
你囡囡好勁我仔都想讀理科,佢依家科is雖然唔錯,但我唔認為咁就可以讀得到高中三科純理,
理科係唔 ...

係呀!入理科3X班,要將phy chem bio 3科成績乘大3倍。所以呢3科成績理應要好好先有機會入架。

October.  我仔要9月先F3,到時會初步睇到讀成點。  發表於 17-4-1 10:37

LingChiBaBa 發表於 17-3-31 23:23

Elective最緊要有興趣,大女讀緊Phy/Chem/Bio/M2,so far無問題,仲諗住報埋Categor ...

如果我女讀中史,就算讀4+1X 都死(emoji)(emoji)

回覆 October. 的帖子

佢唔係好勁,衹係無得揀啫。
中一開學除咗IS同Maths,其他科完全無興趣,可能係咁focus咗喺呢2科,當時同亞女協定,其他科60分+收貨(留番10分buffer唔好肥佬),咁佢集中火力喺Maths同IS。因為Phy/Chem/Bio喺S3教嘅已經係DSE課程,Maths由初中已經係,所以早點決定,確實方向。

每間學校比分都唔同喎!Maths基本上90分+,Phy/Chem/Bio喺8-90分,間中都會失手,而家S4都叫keep到。

初中IS包括Phy/Chem/Bio,咁要知係咪3樣都有興趣,細女唔鐘意Bio,所以IS成績唔穩定。

LingChiBaBa 發表於 17-4-1 09:55
回覆 October. 的帖子

佢唔係好勁,衹係無得揀啫。
多謝晒你既分享,你既資料對我好有參考性。
你囡囡的確係理科人,好犀利
我仔依家對IS係有興趣,但始終初中程度尚淺,擔心佢係唔係真有能力應付高中三科純理?
仲有,佢科數唔計平時QUIZ, 考試攞唔到9成分,徘徊在80-8X,我女話佢數學唔夠好,呢點亦係我擔心佢讀理科既潛質唔夠,我成日鼓動佢去補下數操下卷,或者買本課外練習做下,提升到9字頭就好d,佢又唔肯,佢話無需要。

初中呢一個階段,我都係同佢講將重點及精力放係中英數IS就得,打好基礎,其它科就無必要花太多時間了。

October. 發表於 17-4-1 11:17
多謝晒你既分享,你既資料對我好有參考性。
你囡囡的確係理科人,好犀利
我仔依家對IS係有興趣,但始 ...
你仔科數考試攞唔到9成分,徘徊在80-8X, 其實不錯, 我囡由中一至中六大約60-70幾分, 佢都只揀了一科理科, DSE 考出來兩科5.

johnmamama 發表於 17-4-1 11:40
你仔科數考試攞唔到9成分,徘徊在80-8X, 其實不錯, 我囡由中一至中六大約60-70幾分, 佢都只揀了一科理科, D ...

係呀!上到中學數學有80分以上已經算叻架喇!

LingChiBaBa  80分我2個女學校大概Top25%  發表於 17-4-1 13:56

bestwish 發表於 17-4-1 13:40
係呀!上到中學數學有80分以上已經算叻架喇!
阿囡中四時 揀了m1讀,讀了半學期就drop, 數學差真是不用揀。
‹ 上一主題|下一主題