用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下年S4 分班表出左喇 ! 歡迎一齊share, 大家研究下 ...
go

下年S4 分班表出左喇 ! 歡迎一齊share, 大家研究下

下年S4 分班表出左喇 !  你地學校出左未 ? 是否可以配答到原來想揀既組合? 定係要重整組合?

我囡剛出左下年分班表 :

4A班  CHIS
4B     Geo / ELI
4C     BAFS
4D     BIO / ICT
4E     CHEM / BIO (只可以4E班可選3X, 要40名以內)

另每班可揀多一科:BAFS / CLI / ECO/ HIS / PHY / CHEM / VA

好奇怪除了理科班可以揀3X。 其他文科商科班唔可以揀3X。 就算名次好前既學生, 焗住只可以揀2X。

想知其他學校係咪都係一樣。 叻既文科生唔可以揀3X ?

本身我囡會揀4E斑 Phy Chem Bio + M2

大家可以分享下學校分班表一齊研究下。

bestwish 發表於 17-3-30 11:24
下年S4 分班表出左喇 !  你地學校出左未 ? 是否可以配答到原來想揀既組合? 定係要重整組合?

我囡剛出左下 ...

细女學校electives分3個block,每個block有6至8科,全部選3X。學校話基本上都會滿足哂學生嘅選科要求

除非升唔到班。

LingChiBaBa 發表於 17-3-30 12:30

细女學校electives分3個block,每個block有6至8科,全部 ...

學校可開名?好學校

你囡讀 Phy Chem Bio + M2, 犀利

數學應該好好, 要級第幾先可以讀呢四科?

雖然未到我仔, 但阿仔UP過要讀理科, 我擔心高中好難讀.

bestwish 發表於 17-3-30 11:24

我囡剛出左下 ...

一班純理 phy cfm bio 30人
部份係精英班嘅人take

两班4+3 中四完咗上期可申請drop 1科
數最Top 25名 要讀M2
4+3 其中一班係精英班上 唔似係用選科分班

一班4+2 主科唔合格入或學生申請入

brother4 發表於 17-3-30 13:08
學校可開名?好學校

係law, 禁樣分班, 好正 wor

我囡囡同LingChiBaBa細囡學校一樣,electives 分3blocks。不過學校來年取消combined sci。因為全港應考生每年遞減。

bestwish 發表於 17-3-30 14:08
係law, 禁樣分班, 好正 wor

係呀。仲開1班M1同1班M2,可能因為係女校,數學達到70分(學校要求)就實可以揀到。

LingChiBaBa 發表於 17-3-30 20:07
係呀。仲開1班M1同1班M2,可能因為係女校,數學達到70分(學校要求)就實可以揀到。
...
請問M1,M2又點分班呢? 睇成績定抽簽?

October. 發表於 17-3-30 20:41
請問M1,M2又點分班呢? 睇成績定抽簽?

任揀

October.  即係數學成績達到要求,就任揀,好合理。  發表於 17-3-30 20:57

LingChiBaBa 發表於 17-3-30 20:49
任揀

不過如果S3總成績不在前50%而揀M1/2,就唔可以4C+3X+M,要用1科X代替,即是4C+2X+M。

LingChiBaBa 發表於 17-3-30 21:08
不過如果S3總成績不在前50%而揀M1/2,就唔可以4C+3X+M,要用1科X代替,即是4C+2X+M。
...
假設揀得M就2x唔會係文科,呢個組合就有可能當初d文科争少少,拉低平均分,上到高中專攻强項未必没機會標出,可惜得2x。

阿囝學校electives分3個block,每個block5科,全部選3X。學校話95% 可合學生需要,學校中四有4班,主要 phy chem econ block 組合兩班, 其餘科得一班,三個block 只可揀一科,不可同時選, 其實用block 來分都一定困難。

johnmamama 發表於 17-3-31 00:23
阿囝學校electives分3個block,每個block5科,全部選3X。學校話95% 可合學生需要,學校中四有4班,主要 phy  ...

其實都係架, 都要好睇唔同block入面D科點分配。

October. 發表於 17-3-30 13:40
你囡讀 Phy Chem Bio + M2, 犀利

數學應該好好, 要級第幾先可以讀呢四科?

要全級頭40以內, 先可以選 phy chem bio (3X), 而 m1/m2 要math 分數 over 60%

我女由S1開始已立定讀理科, 佢phy chem bio 都可以取 8,9字頭分數。

October.    發表於 17-3-31 11:25

bestwish 發表於 17-3-31 10:56
要全級頭40以內, 先可以選 phy chem bio (3X), 而 m1/m2 要math 分數 over 60%

我女由S1開始已立定讀理科 ...

頭40個學生先可選3X?5班計咪唔夠1/3?

Maths如果無60分揀M1/2真係浪費時間。

LingChiBaBa 發表於 17-3-31 12:40

頭40個學生先可選3X?5班計咪唔夠1/3?

係law, 因為學校之前做左問卷, 可能唔多人揀3X掛, 又或者過往經驗好多3X 會drop科。 又或者能力問題。B1C學校可能少人應付到3X。

S4有4班,兩班可選3X(級排名首7X人),兩班只可選2X,maths成績達級首30名可選多科M2,選科次序用級排名,所有科可以任揀,各科有設限額,額滿即止。

bestwish  唔錯bor  發表於 17-3-31 13:50

我地係自由組合,所有同學必須揀3X,唔可以drop科。而數學達標的話,可選M1/M2

大多數同學都成功選讀第一志願學科,不成功只因某科選擇人數太少,不開班

Benbenmum 發表於 17-3-31 15:35
我地係自由組合,所有同學必須揀3X,唔可以drop科。而數學達標的話,可選M1/M2

大多數同學都成功選讀第一 ...

超正