用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區景嶺係咪已經過咗宣基?
樓主: bb鼠
go

西貢區景嶺係咪已經過咗宣基?   [複製鏈接]

wingwing2009 發表於 17-8-11 08:03
據我所知,我囝小學舊年有b2生係派入去,anyway。

舊年是沙士b....果年少好多小朋友

wingwing2009 發表於 17-8-10 20:09
我囝學校校長同老師都話迦密宣基只能2揀1, 景嶺同官立都係2揀1。

而呢幾年官立係差左,我同事個囡係小學 ...

精英班其實唔代表d乜....
我女由2年班已經是精英班,考級1-50都是精英,其實b1大慨只有頭30%(我女校),即是第二班的精英班已經差不多是b2成績

HK-MAN 發表於 17-8-10 22:39
級10都冇信心

你有爬我文仲問我邊間

bb鼠 發表於 17-8-11 10:22

其實黎緊競只會越黎越利害,過幾年d小朋友真係仲大壓力。

hkpapa852 發表於 17-8-11 08:09
可考慮順利天主教

我過港東好過啦⋯⋯

bb鼠 發表於 17-8-11 10:22
其實, 無論學校定家長, 除非校內排名係明顯差好遠, 否則如果只係在邊緣位置, 除咗EDB之外, 無人可以肯定個學生是屬於那個Banding
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wingwing2009 發表於 17-8-11 10:29
其實黎緊競只會越黎越利害,過幾年d小朋友真係仲大壓力。

我d朋友沙士仔b2成績可以入b1中學,因為位多過學生,所以03,04年出世果d都唔可以作比較
到我細仔12年龍b都唔知點算,雙飛又未cut,爭餐死

hkpapa852 發表於 17-8-11 10:29
其實, 無論學校定家長, 除非校內排名係明顯差好遠, 否則如果只係在邊緣位置, 除咗EDB之外, 無人可以肯定個 ...

我都係睇返每年大概派位估㗎咋..... 心諗守得住20內會穩陣d, 呈二應該又好多人跑上去,好緊張

bb鼠 發表於 17-8-11 10:28
你有爬我文仲問我邊間
就係問完先爬下...

bb鼠 發表於 17-8-11 10:35
我都係睇返每年大概派位估㗎咋..... 心諗守得住20內會穩陣d, 呈二應該又好多人跑上去,好緊張
...
小五一級有幾多人?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

剛界, 95網某天主教學校,級3x,

老師建議.

乙部.

1. 宣基

2. 將官

3.迦密

4.景嶺

5. 王華湘.

最後入乙2 將官.
這選擇正確嗎???

級10可諗東區wor,  自行點都諗他區先

bb鼠 發表於 17-3-30 13:54
姐係例如大抽獎有80個位咁,會留20幾個位俾聯繫小學,然後50幾個位再大抽獎?
...
嗰二十幾個係優先俾乙一揀佢既聯繫小學學生, 如果用唔晒, 都會係用埋喺大抽獎的.

[聽聞]有啲有聯繫位既中學係唔會喺自行階段收返自己聯繫小學既學生的, 因為反正統一派位時都差唔多肯定會收返佢哋, 不如留返啲 quota 嚟收外面啲精英啦.

os_ecu 發表於 17-8-11 10:53
嗰二十幾個係優先俾乙一揀佢既聯繫小學學生, 如果用唔晒, 都會係用埋喺大抽獎的.

[聽聞]有啲有聯繫位既中 ...
直屬位就好難講, 聯繫位得2X個, 一定收唔晒。大抽奬又無人保證收到最top果D, 所以我諗自行最top果D中學部一定先收。怕就怕在自一俾人搶咗。

BBKDWLAM 發表於 17-8-10 15:53
我理解係咁:
結龍/一條龍 = 100%全收
直屬 = 約70% (如喇小升喇中)
所有關係收生標準都係用响官津度:
一條龍=100%全收以下則只講乙部大抽奬中學學額
直屬=學額不多於85%
聯繫=學額不多於25%

HK-MAN 發表於 17-8-11 10:50

老師建議.
老師其實係咪靠害?
迦密從來都係乙1唔選就無機會, 叫人放乙3?

如果乙2唔入將官, 就可能乙5都入唔到.......

區內4間全英官津中學, DSE表現大致係: 迦密 > 宣基 > 景嶺/將官

hkpapa852 發表於 17-8-11 11:12
老師其實係咪靠害?
迦密從來都係乙1唔選就無機會, 叫人放乙3?
我都有咁講,會唔僧浪費咗乙3位置? 家長當時想改, 乙1,宣基, 乙2王華湘 ,但老師話唔好....個小朋友又聽老師話跟家人嘈...最後家長只有屈服於小朋友...

hkpapa852 發表於 17-8-11 10:46
小五一級有幾多人?

100人

HK-MAN 發表於 17-8-11 11:53
我都有咁講,會唔僧浪費咗乙3位置? 家長當時想改, 乙1,宣基, 乙2王華湘 ,但老師話唔好....個小朋友又聽老師 ...
乙1,宣基, 乙2王華湘又太保守

正常係:

乙1: 迦密/宣基
乙2: 景嶺/將官
乙3: 王湘華

HK-MAN 發表於 17-8-11 10:50

老師建議.

喂我聯繫小學想保住先會乙1官中,抽主恩有乜理由乙3?乙1都唔夠抽啦⋯⋯
乙2官中或景嶺正確
乙3已經要黃華湘啦
‹ 上一主題|下一主題