用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港華諮詢轉直資 學費少於兩萬
樓主: JWKun
go

港華諮詢轉直資 學費少於兩萬

EK嘅討論都好多姿態,我想問不同嘅直資嘅收費高低受咩因素影響?

辦學同選校嘅自主權利要如何體現?
何解要在呢個題目上將學生分級去討論?
有階級觀念係無可奈何嘅事,但係把交幾多學費去放大階級歧視就同批判係幾危險嘅操作,不良嘅示範係EK真係見唔少,家長不知不覺受氣氛感染,不難想像後果。

早前子女讀私家幼稚園,有時我都會問,為何學卷不可以帶入私幼? 直資嘛....比得起錢再提升更優質教育嘛,為何我想讀私幼就要沒了政府資助?

中小學私校想轉直資就難。私幼想轉直資就易啦,符合政府的要求就得啦。家長完全可選直資私幼,選了私幼却又問為何我想讀私幼就要沒了政府資助?真奇怪。

收生可自決, 如果真係咁有心收基層, 講明只收家庭收入低於XXXX未得. 再公平D, 唔駛面試, 只係用抽籤方式錄取申請人, 但有冇邊間會咁有Guts?

呢的唔係guts,理論上應咁做,如果你係為基層,點解唔咁做呢?政府的津貼還不够嗎?

唔講呢的啦,我反而覺得現在個個搶得就搶,和供求好有关係,少直資,自然争崩頭。再加上政府軟弱,對教育團體完全跪低,容許學校封閉消息,家長在不透明之情况下選校,只能慕名氣而選。

其實,直資的貴,可能貴在四方面:

1. 請好教師。
2. 提供選擇。
3. 提升硬件。
4.提升師資比例。

2,3,4對我而言不重要 ,1項做不做到我好懷疑。辦學透明,競争才合理。

judy 發表於 17-4-13 14:53
呢的唔係guts,理論上應咁做,如果你係為基層,點解唔咁做呢?政府的津貼還不够嗎?

唔講呢的啦,我反而 ...
當由官津學校教師轉做直資學校既教師, 就會無咗官津學校教師最大既福利: 一份可以係任可官津學校任教而繼續按年資增加兼保証包賺既退休金, 直資學校教師只有MPF同轉職前既退休金

所以直資學校係咪一定可以請到"好老師", 提供"更好教學資源"呢?

judy  我對不拼命反直資的教師懷敬意。  發表於 17-4-13 15:09
judy  所以我懷疑第一點。但好制度的而且确能令人進步。  發表於 17-4-13 15:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

judy 發表於 17-4-13 14:30
中小學私校想轉直資就難。私幼想轉直資就易啦,符合政府的要求就得啦。家長完全可選直資私幼,選了私幼却 ...
幼稚園沒有直資學校.

直資學校呢個概念, 只適用於中小學

judy  我指學卷。  發表於 17-4-13 15:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

抱懷疑態度去求證好合理,不過在未有實質證據就下定義又係另一回事。
每個人對透明度嘅要求唔一樣,我相信就學嘅家長家教會自會有一定要求,而唔係滿足好奇心那種程度。

hkpapa852 發表於 17-4-13 15:01
當由官津學校教師轉做直資學校既教師, 就會無咗官津學校教師最大既福利: 一份可以係任可官津學校任教而繼續 ...
我估請到好老師又能夠吸引老師長期服務係一個重要課題,誰保證到?轉工嘅自然對自己有信心,人揀工,工又揀人啫。

cow 發表於 17-4-13 14:11
以會考成績計A級 ~2%
C級 ~10-20%
跟你說的差不多, 所以係合理.

80 年代無10% 入大學, 入唔到就係c級?  咁50%以下係垃圾學生?

畢業後做事能力又是另一會事。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

c級 - 好多人恨都恨唔到 !

hkpapa852 發表於 17-4-13 15:01
當由官津學校教師轉做直資學校既教師, 就會無咗官津學校教師最大既福利: 一份可以係任可官津學校任教而繼續 ...

請唔到好老師, 學校辦學差, 自然會被淘汰, 學校受咁大風險也申請轉直資, 做乜阻人?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

hkpapa852 發表於 17-4-13 15:02
幼稚園沒有直資學校.

直資學校呢個概念, 只適用於中小學

私立幼稚園一收學卷, 意義上和直資無乜分别。

shadeslayer 發表於 17-4-13 17:51
請唔到好老師, 學校辦學差, 自然會被淘汰, 學校受咁大風險也申請轉直資, 做乜阻人?
...

以B2學生能力差導致學習差異大呢個理由, 係完全違反EDB係2000年教改時, 希望升中派位長遠可以"取消派位組別"呢個遠景, EDB 當年期望學生能力差異可以靠學校補底, 令所有學生力維持相若水平.

我都好想知, 到底EDB會唔會阻佢轉直資

hkpapa852 發表於 17-4-13 17:57
以B2學生能力差導致學習差異大呢個理由, 係完全違反EDB係2000年教改時, 希望升中派位長遠可以"取消派位組 ...

有教無類只是假大空的口号而己。

cow 發表於 17-4-13 17:24
c級 - 好多人恨都恨唔到 !

梗係喇當年20個中學生入一個大學, top 5% 叫做C级, 咁係定義問題。

hkpapa852 發表於 17-4-13 17:57
以B2學生能力差導致學習差異大呢個理由, 係完全違反EDB係2000年教改時, 希望升中派位長遠可以"取消派位組 ...

呢個願景好似係梁錦松攪出來,之前睇過啲評論佢地係針對名牌教會學校喎!

所以話局外人成日估局內既事,真係估估下無準。

其實好多名牌直資中學,大都會跟足津校基制,每年都必定加point,仲有機會無加point上限,另唔係供MPF,而係跟足津校供積金,即10年後僱主10%,15年後僱主15%,員工永遠5%。更甚由於直資有學費backup,名校又有唔少人捐獻,高級職位同老師數目都可任意比官津校更多。

早前我識幾間直資中學老師直頭有獎金派,每年幾千至過萬,津貼同事去下旅行relax下,後來審計出報告鬧完,收歛左唔敢再出。但部份直資學校老師一入職就送一部ipad,個位跟一部手提電腦(可帶返屋企),教學相關既電子器材、文具等全部學校比,但官津校D老師呢D大都係自費自己比錢買,津校老師隨時連支改簿用既紅筆都係自己出錢。

如果無著數,或要蝕底,D學校點會轉到做直資。港華話唔定都係見轉直資又可收生自主,又多左咁多學費資源,真係做老師都富貴D,見人地咁正羡慕所以都話轉。

直資中學當每年收4萬學費(咁少),一班35人計,每班每年1百40萬學費收入,若以年薪35-60萬請教師,都可以請多至少3個。全校當24班,間學校可以多72個老師,加埋政府津貼個50個,同樣一間學校,係50 vs 122之分別。

但事實直資學校會唔會用D錢請晒老師? 當然唔會,大部份直資都比津校多20-40個老師到,其他錢去左邊? 我都想知條數點計。

直資係一個big business啊! 講真......若然唔係大部份公開試出晒名成績勁過傳統名校既名津叫做有D良心(名官校就無良知都無可能轉直資),間間想玩大學校、改善員工福利同資源,佢地轉直資都大把人比錢去讀。

港華話收少於兩萬一年,算唔算 big business?  

其實在閣下眼中,未必是直資制度有問題,而是收高過四萬一年的直資學校,就是 big business 了,是吗?

你的立場像鬼魂一樣,有点兒飄怱。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 17-4-13 23:52
港華話收少於兩萬一年,算唔算 big business?  

其實在閣下眼中,未必是直資制度有問題,而是收高過四萬 ...

我既立場好直接: 教育對社會階層流動有至關鍵之角色,佢既公平性相當重要。公平唔係指個個人有受教育機會,而係有受相同教育之機會,有公平競爭之機會。直資制度極可能破壞教育之公平性,雖然係資本主義制度下有錢人與窮人無可能有絕對公平,有錢人絕對可以用錢去提升自己子女教育之優勢,但政府作為政府,佢既角色係不應用錢去資助不公平既制度。

我相信好多名津校仍堅持唔轉直資,都係呢個信念。

至於提到直資之學費問題,只係見有人誤以為轉直資對教師會有負面影響,會令教師福利差左,我在此提供一D事實資料供參考而已。

V兄你應該是假設了所有基層家庭都會選擇直資制度,相信[名牌],所以作為政府,不應該貼錢给[有錢人]去買[名牌]的。相信這个假設可不必了。

作為家長,feel comfortable 都是一个選擇,
其实都唔係個個窮師拉想著 Giorgio Armani 嘅。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener