用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院校風如何?
樓主: 為食仔
go

聖保羅書院校風如何?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-5-26 16:29
睇你個表係丁當馬頭, 2:2打成平手喎。

觀點?主觀?

IYY 發表於 17-5-25 23:16
回覆 chun媽 的帖子

咁嘥 ?? 九華幾好ga。

各花有各眼,兩間最大的分別是一間要俾錢,一間免費,家長自然肉痛,無奈用家喜歡spc

回覆樓主

https://m.facebook.com/spceduhk/
可以去睇吓SPC 個Facebook Page.

hkpapa852 發表於 17-5-26 15:16
其實係任何一項統計, 培正過去幾年平均都較坑真好喎?

Thanks for yr info.   越來越懷疑 schooland 的計分準則
不過,都係爭一個 grade 啫

的確係用家話事....... 我仔仔都係咁, 叫佢扣九華, 佢唔肯囉

IYY 發表於 17-5-27 16:19

的確係用家話事....... 我仔仔都係咁, 叫佢扣九華, 佢唔肯囉

可以分享一吓仔仔锺意SPC什麽嗎?

回覆 魚腩小王子 的帖子

我兒由小到大都是憑感覺辨事。以前揀小學已經是這樣, 他沒有揀學術水平最高的一間。
如果純講感覺, 我覺得 SPC 很平和, 不張揚, 很 warm, 很自在,相信孩子一樣感受到。另外道聽途說, SPC 不谷, 交流活動辦得很出色。

記得自行2 時, 孩子說那間地區名津校壓逼感好大, 有點監獄 feel, 我相信孩子不願揀一些氣氛緊張的學校。

gwenstephen 發表於 17-5-27 01:24
Thanks for yr info.   越來越懷疑 schooland 的計分準則
不過,都係爭一個 grade 啫
...
佢有講過計分準則咩?

呢兩間都話只差一級半級, 有D.... B2B成績既學校話係B1C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-5-26 16:37
培正唔係好難考入, 係根本考唔入, 因為佢哋自行同叩門都只留俾培小生, 要入, 一係小學插班, 一係有超人既運 ...
你正正説出了我心底話,雖然培正係band 1A,但佢係中中,我有得band 1成績又在KL3,好難唔受英中嘅引誘,佢位又少,應該擺乙幾呢?

回覆 IYY 的帖子

絕對贊同我阿仔讀得自在。學校讀書氣氛濃厚,但不pushing.

IYY    發表於 17-5-31 10:56

IYY 發表於 17-5-28 19:46

我兒由小到大都是憑感覺辨事。以前揀小學已經是這樣, 他沒有揀學術水平最高的一間 ...

Ivy, thanks for your sharing :)

Eat_Sleep_Play 發表於 17-5-29 18:18
你正正説出了我心底話,雖然培正係band 1A,但佢係中中,我有得band 1成績又在KL3,好難唔受英中嘅引誘,佢 ...
擺得後又嘥鬼氣, 擺得前又無理由, 大家都係得1X個位, 如果運氣好, 仲有民生, 你話係咪?

俾多一個 sharing 你:

小兒在基督教小學諗書, 佢唔肯揀九華其中一個原因係唔想重新背過唔同版本的主禱文....... 佢話好艱深..... 簡單D 講, 即係佢懶。

回覆 IYY 的帖子

不好意思,想請教ㄧ下music scholarship 是否要樂器演奏級才能夠考獲?因為下年阿仔升小六,st paul也是心儀中學之ㄧ。謝謝

回覆 cmchang0927 的帖子

不是, 我仔仔只是 8 級 PASS, 不算突出。我覺得SPC 不是純睇級別試成績, 而是睇小朋友有冇用心演奏, 是否只為考試而玩樂器, 有沒有喜愛音樂的心。

IYY 發表於 17-5-31 14:54
回覆 cmchang0927 的帖子

不是, 我仔仔只是 8 級 PASS, 不算突出。我覺得SPC 不是純睇級別試成績, 而是睇 ...
請問英文是否要好talk得? 有無考英文?

回覆 gigiic 的帖子

有考, 簡單的

回覆 IYY 的帖子

Thanks for yr reply!

gigiic 發表於 17-5-31 17:05
請問英文是否要好talk得? 有無考英文?

舊年面試,英文部分,要讀一篇英文,然後問有關文章的問題和同老師閒談。

冇上EK一排,因為阿仔幸運地被SPC收了,忙其他嘢,見各位對spc的評語,我更加開心。
想問下,spc仲有幾多個位係七月比人叩門?
‹ 上一主題|下一主題