用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院校風如何?
樓主: 為食仔
go

聖保羅書院校風如何?   [複製鏈接]

IYY 發表於 17-5-25 19:50
回覆 chun媽 的帖子

九華自行收得唔低, 以我所知今年我校有九華SECOND IN 及校章的都是級35 內叻仔

我知道有人收到校章都唔要,要st.  paul boys.  可見,魚與熊掌各有所好

回覆 chun媽 的帖子

咁嘥 ?? 九華幾好ga。

2間都係好學校,沒有最好只有最適合。不過,九華個校舍又真係加分

回覆 IloveJJ 的帖子

JJ, 我仔拿的是音樂獎學金  

我仔仔冇級10 咁叻, 有就入左 DBS。

hkpapa852 發表於 17-5-25 09:53
應該要問吓schooland根據咩去為學校定Banding

其實只有有呈分既小六學生先會有Banding, 學校Banding從無準 ...

唔明呀 HKPAPA, 看你做的表,这三年坑真的成績同培正差不多,点解你認為培正 HIGHER grade ? 因為前年成績下跌?
如坑真不是1A, st Stephen girls, 聖心,華英全應不是了,对嗎?

gwenstephen 發表於 17-5-26 10:31
唔明呀 HKPAPA, 看你做的表,这三年坑真的成績同培正差不多,点解你認為培正 HIGHER grade ? 因為前年成績 ...
培正去年入3大degree 有成 49% wor !!!
可能入到全港最好成績中學十大 wor !.

回覆 小鹿揀學校 的帖子

培正勁ga, 不過你仔仔自行一o個間仲勁。

小鹿揀學校 發表於 17-5-26 10:42
培正去年入3大degree 有成 49% wor !!!
可能入到全港最好成績中學十大 wor !.

oh... 原來你指 greenapple最新 嗰表,看了,咁仍然st stephen girls 聖心 華英 冇理由1A
SPC should be at least 1B, 冇唸过港同標升得咁快

回覆 gwenstephen 的帖子

港同出狀元, 走勢凌厲

IYY 發表於 17-5-25 23:56
回覆 IloveJJ 的帖子

JJ, 我仔拿的是音樂獎學金  

咁係咪中—至中六,你仔仔都可以拿到音樂獎學金,有沒有甚麼條件的?

純粹了解下,我仔今年已升中。Thx

回覆 aeiou_drm 的帖子

要每年 review 的。

但聽聞 SPC 的 review 好少唔續批, 而且要求合理。

在校內亦可每年申請不同獎學金。Recognition + positive reinforcement,

gwenstephen 發表於 17-5-26 10:31
唔明呀 HKPAPA, 看你做的表,这三年坑真的成績同培正差不多,点解你認為培正 HIGHER grade ? 因為前年成績 ...
其實係任何一項統計, 培正過去幾年平均都較坑真好喎?

畢業年度

中學名稱

3大比例

本地學士課程比例

平均5+率

平均4+率

主科平均5+率

2012-2013

香港真光中學

37.72%

68.42%

35.20%

71.00%

33.35%

培正中學

33.00%

60.00%

31.75%

2013-2014

香港真光中學

18.78%

51.30%

21.80%

67.00%

22.23%

培正中學

41.84%

67.35%

31.43%

2014-2015

香港真光中學

38.27%

69.60%

36.10%

75.40%

33.50%

培正中學

31.09%

62.69%

30.23%

2015-2016

香港真光中學

35.86%

62.50%

25.20%

75.10%

27.13%

培正中學

49.73%

71.89%

84.80%

39.80%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-26 15:16
其實係任何一項統計, 培正過去幾年平均都較坑真好喎?
睇你個表係丁當馬頭, 2:2打成平手喎。

IYY 發表於 17-5-25 12:05
回覆 hkpapa852 的帖子

培正好難考入呀......
培正唔係好難考入, 係根本考唔入, 因為佢哋自行同叩門都只留俾培小生, 要入, 一係小學插班, 一係有超人既運仔去搏佢個19個位。居然連叩門既後路都唔俾人, 佢真係好趕客。

但如果小朋友有超人既運仔, 又有幾多家長會攞嚟搏B1中中呢? 始終KLN3網好多B1英中, B1A都唔少。

IYY    發表於 17-5-29 18:20

little_yolky 發表於 17-5-26 16:29
睇你個表係丁當馬頭, 2:2打成平手喎。
培正入3大例, 每年都係30%+,主科5+平均, 都係30%+

相比之下, 坑真只係偶有佳作, 水準不穩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 little_yolky 的帖子

我都覺得相差無幾,哈哈!

真光豬,嶺南牛,培正馬騮頭...
豬同馬騮之爭 .
‹ 上一主題|下一主題