用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院校風如何?
樓主: 為食仔
go

聖保羅書院校風如何?   [複製鏈接]

LKMBK 發表於 17-5-21 20:59
本人不熟識港島區學校, 最近聽一位住港島的朋友講, SPC的學生好曵, 成績又唔好, 勸我不要選此校, 我有些懷 ...

有去過升中簡介會、面試和165週年校慶開放日,感覺不錯,學生辦活動能力也不錯

回覆 chun媽 的帖子

音樂獎學金  

回覆 LKMBK 的帖子

LKMBK
校風如何, 最好是近距離觀察。

講讀書派, KC 勝。 SPC 的較活潑。

一級 190 人, 6 級成千人, 個個都乖, 冇可能。

我選SPC 時, 不少朋友話網上評級 SPC 是1C, 起碼都應該去搏英華, 扣門扣九華, QES 等等。

我諗除了成績, 學校還有其他配套和特質需要考慮。

對 SPC 的 BANDING 及校風, 我們沒有太大疑問。7月考慮扣門只因交通問題。

謝謝各位的解答

LKMBK 發表於 17-5-21 20:59
本人不熟識港島區學校, 最近聽一位住港島的朋友講, SPC的學生好曵, 成績又唔好, 勸我不要選此校, 我有些懷 ...
不知道她的感覺是否還停留在以前.
如果講舊時.......
我地呢一輩,SPC生是港大醫學院的大戶,係醫院見既SPC醫生比 KC/LS/SMC/DB/DG...還要多!!! <<< 其實可能是我時運高,其他的睇唔到.....

回覆 小鹿揀學校 的帖子

早已今非昔比, 現在的醫生搖籃是SPCC。

回覆 IYY 的帖子

是皇仁?

回覆 manmonster 的帖子

SPCC 呀  

IYY 發表於 17-5-22 15:33

LKMBK

根據hkpapa 852 的數據, SPC已升到B1中啦,成績不比KC弱

IYY 發表於 17-5-24 15:28
回覆 manmonster 的帖子

SPCC 呀
SPCC一年有3x人入醫科>>>勁呀

IYY    發表於 17-5-24 15:52

Chun 媽

我是長老 hkpapa 852 的忠實 fans  

回覆樓主:

想問問点解 SPC is Band 1C from Schooland?
From HKPAPA, 入3大U率超過45% 才是 BAND1A. 找个例子,大坑真光入三大U近年仲高过 培正/St Stephen Girls/港華, 但大坑真光1B 而这三間係 1A ???  怎計算出來…………

gwenstephen 發表於 17-5-24 16:08

想問問点解 SPC is Band 1C from Schooland?

不應只計入U率,還要計整體DSE攞Level 4或以上的成績,而spc近年應增值左,達b1b的水平

gwenstephen 發表於 17-5-24 16:08

應該要問吓schooland根據咩去為學校定Banding

其實只有有呈分既小六學生先會有Banding, 學校Banding從無準則.

好似有D津小老師, 鍾意將多B1學生入讀既學校當B1, 又或者係英中都當B1

坑真成績雖好, 但肯定未達B1A, 培正反而真係有B1A水平...... 至於港華, 公開既成績極少, 連公佈資料既方式, 4年都轉咗3次, 但幾可肯定, 頂多只有B1B 水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

培正好難考入呀......

你話"至於港華, 公開既成績極少, 連公佈資料既方式, 4年都轉咗3次, 但幾可肯定, 頂多只有B1B 水平" ...... 好嚇人 wor......

IYY 發表於 17-5-25 12:05

培正好難考入呀......
2013-2014年: 只公佈整體4+, 5+.... 等數據 (4+: ~65%, 5+: ~34%)
2014-2015年: 只公佈4主科平均4+, 5+.... 等數據 (4+: ~65%, 5+: ~30%)
2015-2016年: 只公佈最佳5科平均4+, 5+.... 等數據 (4+: 60.7%, 5+: 20.5%)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

港華 2015/16 係強差人意左少少, 不過佢兄弟校九龍華仁業績不錯。

IYY 發表於 17-5-25 12:27

港華 2015/16 係強差人意左少少, 不過佢兄弟校九龍華仁業績不錯。

九華好好睇睇都出左DSE狀元,而且九龍區b1 男校無香港區咁多,收生有機會較好

IYY 發表於 17-5-22 15:33

LKMBK

你仔仔依加可減幾多學費?

九華自行收得唔低, 以我所知今年我校有九華SECOND IN 及校章的都是級35 內叻仔
‹ 上一主題|下一主題