用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 International schools starting from kindergarten...
樓主: msenglishteache
go

International schools starting from kindergarten... [複製鏈接]

msenglishteache 發表於 17-3-29 17:21
know of any international schools starting from kindergarten and has its own primary and secondary s ...

U may consider esf. Just look into school with cut off at 31.12. But not many though . 都系個句,做大最好,表現比冋學好,老師給予的機會更多,於是更多機會practice,於是結果更好。

讀國際學校,kinder 課程大都冇寫字,冇乜academic ,所以我唔同意大B會有自信,讀得開心d的conclusion . 就算sport day 都係玩習體遊戲,沒有一點競爭性,我唔會用local school 大B細B concept 在IS. 相反,有d小朋友跟比佢大的小朋友學習係會更快,所以,選自己適合的學校,跟返學校的入學年齡,我覺得係最好的。

Covenant2017 發表於 17-6-2 13:55
我講的經驗是在IS而並非Local,即使在IS,同一個人,做大B與細B的發展是可以分別很大,因為在堂上之表現會 ...

永遠都有相對的大B 及細B. 如果用8月 cut off, 8 月就係細b, 12 月cut off 12 月出世就係細B.
每個孩子都唔同, 每個家長嘅選擇都唔同, 無話邊個啱定錯.
睇返大人, 細我十年八年但成就大過我嘅比比皆是.

Covenant2017 發表於 17-6-2 14:52
現在是說有冇得揀,有得揀一定揀做大B,原因之前已解釋過而不重覆。

孩子成長後相差一兩年,甚至如成人般 ...

绝對同意, 在EK, 親友問我, 我說唔使諗, 一定大B好。好多人唔明, 要比是和自己大一年比, 不是同別人比。

如果細B考級10, 同一個细路做大B可能級一, 更加輕鬆。

又有人以為優勢到八歲便失去, 其實不對。Gladwell 的 Outliner 做過研究, 大B優勢多會延續到成年, 因為有 knock on effect.

小女卻是無得選擇大細B中的最細B。其他人有得揀大B, 我恨都恨唔到。

回覆樓主:

我朋友女兒是細B,由grade 1 至grade 6巳轉過校,到而家也經常是被欺凌對象,當然佢自己社交吾叻也是問題,但運動永遠差過人,自信一般口才吾好,又細粒過人,的確令她容易中的。
同一個小朋友,如果佢大一年,跑快D,高大D,自信D,可能D人冇咁易欺負佢

貝珠 發表於 17-6-2 00:29
讀國際學校,kinder 課程大都冇寫字,冇乜academic ,所以我唔同意大B會有自信,讀得開心d的conclusion .  ...

吾係呀,佢地識分㗎,佢地自己會以高度同講野叻來分架,又高又講野叻特別有地位㗎,細粒個D見到會讓玩具

pinkmania 發表於 17-6-2 14:39
永遠都有相對的大B 及細B. 如果用8月 cut off, 8 月就係細b, 12 月cut off 12 月出世就係細B.
每個孩子都 ...

你到point! 其實到大人,唔會用年紀去分成就,咁何必要為早而早一年去讀?

回覆 shadeslayer 的帖子

多謝你的sharing, 會看本書,但你的sharing 已幫我理解更多appreciated for your time!! :)

回覆 964000 的帖子

thanks for your sharing!

回覆 Covenant2017 的帖子

完全明白了!謝謝你的sharing!!

回覆樓主

AISHk, HKIS, SIS, CIS, ISF are straight through.
‹ 上一主題|下一主題