用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學生(CX) 機票疑問
go

學生(CX) 機票疑問 [複製鏈接]

若趁機票平的時候買了來回機票, 萬一要補考遲走返香港, 去程放棄, 返回讀書地那程通常還可以有效使用嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

168148 發表於 17-3-29 16:26
若趁機票平的時候買了來回機票, 萬一要補考遲走返香港, 去程放棄, 返回讀書地那程通常還可以有效使用嗎?:ca ...

以我所知, 第一程沒有使用的話, 此張機票的其他行程會自動無効, 亦可能會收取no show fee

168148 發表於 17-3-29 16:26
若趁機票平的時候買了來回機票, 萬一要補考遲走返香港, 去程放棄, 返回讀書地那程通常還可以有效使用嗎?:ca ...

有冇家長有經驗, 關於CX 機票, 如果優惠價購買, 一定没有即時劃機位, 平價只可以出發前48小時前才可網上攞位嗎?

168148 發表於 17-4-18 22:18
有冇家長有經驗, 關於CX 機票, 如果優惠價購買, 一定没有即時劃機位, 平價只可以出發前48小時前才可網上攞 ...

講出其中重點,一般航空公司正常買可立刻劃位,可改日子及時間,平價不能太多要求位置如busy日估得中間/近廁所,改要收費。。。哈哈

有冇家長有經驗, 關於CX 機票, 如果優惠價購買, 一定没有即時劃機位, 平價只可以出發前48小時前才可網上攞 ...

直接打上CX 問, 他們會睇到你張機票類別/class , 他們會清楚回答你。

醒目開學勳章

如果你是Marco Polo會員, 就算買Save class機票而不能自己選位, 但系統會根據你的profile 喜好(isle, window seat)而自動配位,網上訂票時已經可以見到配對了那個位

3b 發表於 17-4-19 07:16
如果你是Marco Polo會員, 就算買Save class機票而不能自己選位, 但系統會根據你的profile 喜好(isle, wi ...

見到加入Marco Polo要收100美元,值得加入嗎?有啲咩嘢啱用嘅優惠?如果唔加入,一般要搭幾多次英國來回至可以免費加入?暫時只出咗農曆新年嘅機票,其他程未必搭國泰。

我自己都係會員,應該係N年前出差時入嘅(但唔記得邊年)!咁我幫阿仔訂機票有冇著數架?

我已經買了學生票可以即刻劃位

Band5 發表於 17-4-19 13:48
見到加入Marco Polo要收100美元,值得加入嗎?有啲咩嘢啱用嘅優惠?如果唔加入,一般要搭幾多次英國來回至 ...

我有比$100 US 加入,阿女話 Marco Polo 上機又優先不用排隊,而且英國落機後 行李已經放哂出來,不用去行李帶搬落來,因為我女只有12歲 ,我覺得單是搬行李已經好幫到手 。

katrinafu 發表於 17-4-20 13:56

我有比$100 US 加入,阿女話 Marco Polo 上機又優先不用 ...

我都有為阿仔比usd100 加入Marco Polo,因為他將會多自己一個人搭飛機回去讀書,他可以早上機和排另一條隊check in

小蜜蜂818 發表於 17-4-20 16:01
我都有為阿仔比usd100 加入Marco Polo,因為他將會多自己一個人搭飛機回去讀書,他可以早上機和排另一條隊 ...

年費定一次性費用?

vespa 發表於 17-4-20 22:36
年費定一次性費用?
CX Website show USD100 per year for basic one

katrinafu 發表於 17-4-20 13:56

我有比$100 US 加入,阿女話 Marco Polo 上機又優先不用 ...

明白!謝謝分享!如果會一年搭幾次就唔使考慮!而家仲我有大半年諗諗!

行李可能係因為你女兒12歲兼一個人搭機嘅優惠服務,我出差搭商務都未試過有!我仔16歲自己去行李帶攞都OK!

Band5 發表於 17-4-21 10:20
明白!謝謝分享!如果會一年搭幾次就唔使考慮!而家仲我有大半年諗諗!

行李可能係因為你女兒12歲兼一個 ...

是呀,我女就算有同學一起同航班,她們也是 13-14歲。 我只是想方便而且 US 100 不是年年比, 一直有坐CX都可keep 住會藉, 當她讀7年 ,咁相對都是$100港幣一年 。

回覆 168148 的帖子

agent係咁答

katrinafu 發表於 17-4-21 12:04
是呀,我女就算有同學一起同航班,她們也是 13-14歲。 我只是想方便而且 US 100 不是年年比, 一直有坐CX ...

我以為是年年比US$100

醒目開學勳章

Umi 發表於 17-4-21 19:38
我以為是年年比US$100

儲夠100club points就可以免費續會, 所以訂票時除了要留意價錢外, 亦要比較club points, mileage, 有時貴些少, 但儲得更加多, 比簽卡儲分更容易

3b 發表於 17-4-21 21:09
儲夠100club points就可以免費續會, 所以訂票時除了要留意價錢外, 亦要比較club points, mileage, 有時貴 ...

明白曬!

Umi 發表於 17-4-21 21:52
明白曬!

想問下100 club points係點計出黎?
一年要飛幾多次先夠分?

3b 發表於 17-4-21 21:09
儲夠100club points就可以免費續會, 所以訂票時除了要留意價錢外, 亦要比較club points, mileage, 有時貴 ...

想問下100 club points係點計出黎?
一年要飛幾多次先夠分?
‹ 上一主題|下一主題