用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應該排咩?
go

應該排咩? [複製鏈接]

今天做了 assessment。話係中度自閉症譜系。醫生建議早期或兼收,二揀一。我揀咗兼收,但可以改的。

請問大家會點揀?其實我仔有兩間主流(英文)學校的 offer。番主流學校好似貼近正常生活多啲?易啲考番好的小學?定係唔好諗咁多,好的小學都未必輪到我。做好治療先?

當然,兼收都未必輪到我。我明白。
   0    0    0    0

lobb2015 發表於 17-3-29 14:58
今天做了 assessment。話係中度自閉症譜系。醫生建議早期或兼收,二揀一。我揀咗兼收,但可以改的。

請問 ...

如果係ftm,可以考慮 早期位,資源會比I位多dd。而且妳可以選擇讀妳心意的學校,但學校方面就要睇學校,有d學校唔喜歡d小朋友成日出去上堂

樓主, 你小朋友現在幾多歲? 因為只派I/E 位應該認知及理解方面無問題,個人意見係讀E位及讀主流(除非學校這邊唔鐘意小朋友成日請假)

KCHK 發表於 17-3-30 08:33
樓主, 你小朋友現在幾多歲? 因為只派I/E 位應該認知及理解方面無問題,個人意見係讀E位及讀主流(除非學校這 ...

佢宜家兩歲兩個月。未正式返學。今年八月開始番 PN。

lobb2015 發表於 17-3-30 12:24
佢宜家兩歲兩個月。未正式返學。今年八月開始番 PN。

小朋友咁細個仲有好多時間追。
我仔之前上i位加一般幼稚園,從未因為上training要同學校請假。

‹ 上一主題|下一主題