用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗 band 1尾band2頭
go

深水埗 band 1尾band2頭 [複製鏈接]

請問深水埗band1尾band2頭男仔有邊間可選擇? 想選間校風好的,感謝!!
   4    0    0    0

長天!!!

回覆樓主:

是問大抽獎嗎?

bo123 發表於 17-3-28 21:36
長天!!!

MariaTsui 發表於 17-3-28 22:17
是問大抽獎嗎?

係呀,大抽獎,因唔係好熟呢區,頭痛><

Smile121 發表於 17-3-28 22:25
係呀,大抽獎,因唔係好熟呢區,頭痛><

你要問清楚老師是B1,還是B2,因為深水埗區B1位是不足夠的,如果是男孩子,情況更差,大部份B1男隊子都選長天,肯定唔夠分,如果最後你的孩子是B2,又選長天,會跌得很後,如果肯定是B1,就可以一博。

回覆樓主:

請問即是深水埗區的band 1 位少於band 1人數?
尤其男仔更唔好?

cowball 發表於 17-3-28 22:37
請問即是深水埗區的band 1 位少於band 1人數?
尤其男仔更唔好?

因為深水埗有3間B1女校,女孩子選擇較多,男校只有1間長天,其他如銘賢,黃棣珊都是男女校,所以男孩子選擇較少,競爭較大。

回覆樓主:

多謝Maria

咁請問知唔知BAND 1中女仔, 深水埗BAND 1學位又夠唔夠分呢 ?

統一都唔知好唔好跨九龍城區, 因該區有較多BAND1學校

MariaTsui 發表於 17-3-28 22:33
你要問清楚老師是B1,還是B2,因為深水埗區B1位是不足夠的,如果是男孩子,情況更差,大部份B1男隊子都選 ...

首先謝謝你的寶貴意見!
小兒一直都是穩守 b1中-尾組別,但因6年級上學期家中發生了1點事故,考試失手了,在級名次跌了3×名,
所以拉抵了成績,在剛考完的下學期考試,努力追分下,成績理想,但未知還可不可保持b1,要4月見班主任先能確定什麼組別,所以上黎做定功課,問下邊間b2頭校風比較好的學校?

Smile121 發表於 17-3-29 13:32
首先謝謝你的寶貴意見!
小兒一直都是穩守 b1中-尾組別,但因6年級上學期家中發生了1點事故,考試失手了, ...

唐乃勤是開全英,中四至中六就在莊啟程讀
大雄有兩班英文班

MariaTsui 發表於 17-3-29 14:27
唐乃勤是開全英,中四至中六就在莊啟程讀
大雄有兩班英文班
唐乃勤現時水準有所懷疑有幾多可入到大學, 2015年有個朋友個囡考頭20名內, 都不能入大學, 只得19分入副學仕,2016年另一個朋友, 一樣考頭20名內, 只入了 High dip.

johnmamama 發表於 17-3-29 16:40
唐乃勤現時水準有所懷疑有幾多可入到大學, 2015年有個朋友個囡考頭20名內, 都不能入大學, 只得19分入副學仕 ...

我聽校長講又是另一回事,早兩年我朋友囡囡考DSE,她告訴我大部份同學都考得幾好,我只是奇怪中四開始全級除了中英數通是同一份卷考,其他全部是不同選修科,如何排級成績,除非只排4 core,很多學校已沒有全級成績,只有全班成績。

MariaTsui 發表於 17-3-29 16:53
我聽校長講又是另一回事,早兩年我朋友囡囡考DSE,她告訴我大部份同學都考得幾好,我只是奇怪中四開始全級 ...

有啲學校用平均分去排名次

johnmamama 發表於 17-3-29 16:40
唐乃勤現時水準有所懷疑有幾多可入到大學, 2015年有個朋友個囡考頭20名內, 都不能入大學, 只得19分入副學仕 ...
校內考幾多名基本無意思, DSE 6科(4C+3X)合共多少分先有用

如果符合3322而best 5又有19分, 其實一定入到degree course, 不過可能只係SF degree.

中學讀書, 大部份靠學生努力, 學校只係助力.

唐銜接既高中, 水平其實比唐還要差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我聽其他家長講2016有3x%有Jupus offer(吾知有幾多係八大), 同埋老師話學生DSE成績不錯,全級別只有數位同學沒有5條2

hkpapa852 發表於 17-3-29 18:06
校內考幾多名基本無意思, DSE 6科(4C+3X)合共多少分先有用

如果符合3322而best 5又有19分, 其實一定入到de ...
朋友囡符合3322而best 5又有19分, 但SF degree.要自付, 家人付不出. 讀副學仕有得津貼.

johnmamama 發表於 17-3-29 19:09
朋友囡符合3322而best 5又有19分, 但SF degree.要自付, 家人付不出. 讀副學仕有得津貼. ...

JUPAS Degree 要多過21 分

MariaTsui 發表於 17-3-29 16:53
我聽校長講又是另一回事,早兩年我朋友囡囡考DSE,她告訴我大部份同學都考得幾好,我只是奇怪中四開始全級 ...
佢阿媽講, 無理由去問人點計名次, 我聽了只會覺得同我兩個囝囡中學一樣用平均法計
‹ 上一主題|下一主題