用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 呢度有冇人係 fragile x 㗎?
go

呢度有冇人係 fragile x 㗎?

我睇緊啲資料。我懷疑我仔係 fragile x。有冇人驗咗 DNA 㗎? 點樣安排去驗呀?

如果醫生有合理懷疑係會寫轉介信遺傳科的, 我仔當時經CAC 轉介, 但去到遺傳科, 醫生話fragile x 係有明顯特徵的, 不過都有抽血驗DNA

KCHK 發表於 17-3-29 20:58
如果醫生有合理懷疑係會寫轉介信遺傳科的, 我仔當時經CAC 轉介, 但去到遺傳科, 醫生話fragile x 係有明顯特 ...

咁你結果係唔係? 我懷疑我係,因為好似有些外觀上相似的地方。

結果都唔係, 一早遺傳科已經話唔係, 另外查左全部DNA 齊, 無小到, 然後close file

KCHK 發表於 17-3-29 22:04
結果都唔係, 一早遺傳科已經話唔係, 另外查左全部DNA 齊, 無小到, 然後close file
...

請問當初醫生懷疑甚麼?我懷疑是因為斜視眼和大耳仔。

當時是因為仔仔本身已經遺傳左我同我老公的遺傳病, 也有先天性的毛病,CAC有理由懷疑有基因問題, 不過最後查唔到咩野, 因為醫生話只查有無多或小染色體,佢地有無放錯位或每一條染色體有無問題係查唔到

KCHK 發表於 17-3-29 22:54
當時是因為仔仔本身已經遺傳左我同我老公的遺傳病, 也有先天性的毛病,CAC有理由懷疑有基因問題, 不過最後 ...

吓!咁 jah 㗎!

其實你有無特別原因覺得小朋友有脆x 症? 因為通常係3 歲開始會好明顯的, 咁做完評估, 專家有無懷疑?

KCHK 發表於 17-3-30 08:36
其實你有無特別原因覺得小朋友有脆x 症? 因為通常係3 歲開始會好明顯的, 咁做完評估, 專家有無懷疑?
...

因為我仔鬥雞眼,所以我懷疑 fragile x。我個心好唔舒服。fragile x 是可以驗出來的病,但我以前做產檢,醫生冇同我講過。我是最近做 research 睇到的。

放鬆d ,因為就算就真都改變唔到的了

回覆樓主:

我今日入咗威爾斯做一個本來係產前做的檢查。如果我真係positive,我會好唔開心。點解產前醫生唔叫我check。
希望得到negative結果。
我都知我轉緊牛角尖。但你諗吓,如果係醫生唔話我知有test做,令我個仔有事,我真係好嬲,好想告個醫生!
我宜家都未抽血,仲坐喺度等緊,但係已經好激氣好激氣!

樓主是否諗住再生小朋友, 所以要想知道你是否有fragile x ?我陣經都好似你咁用盡所有方法, 睇好多書想知道點解小朋友會係咁, 但心理學家就安慰我話去找原因已經係無咩意思了, 不如花多些時間同小朋友做訓練及發掘小朋友的專長, 所以我就轉移左去找方法令小朋友進步