用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)
樓主: nelsonyp
go

吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)   [複製鏈接]

woyj 發表於 17-3-29 09:49
當年我都沒有報這校, 因為一開始家長與學校就不是對等。 我認為 家校合作也需要基於互相尊重。
...

去年簡介會又糸要平日去拿飛,真的不知道為何要咁挑戰家長。結果梗糸冇去取。之後報前了解apply過程太煩,所以我也沒有報。

lui 發表於 17-3-29 10:01
去年簡介會又糸要平日去拿飛,真的不知道為何要咁挑戰家長。結果梗糸冇去取。之後報前了解apply過程太煩, ...

當年我向另一私校申請, 那間並沒有申請日期, 得到的回覆極不禮貌~叫我來年年中再申請過。 感覺上9月都開學, 年中已經確定大部份(或者應該是所有) 學生, 仲叫我再申請?後來得知這間不收細B,覺得岐視我小朋友, 冇再報。  真是乜學校都有。

從另一個角度睇,早啲知道大家唔岩channel, 好過入左去讀先知原來係錯配,咁都幾好,留返個位俾有心人,大家happy.

mal11 發表於 17-3-29 08:24
簡介會啫, 唔駛咁勞氣.

係囉~ 簡介會啫, 唔使咁大挑戰嘛?

Wanglinkiki 發表於 17-3-29 08:28
上年已經減少,八堂交兩份功課,樓主唔知邊度得返嚟嘅消息有10份~~

朋友親身話我知上年交10份

回覆 happyapple 的帖子

我兩個女都冇報呢間,因為要家長做功課,又要 attend 佢哋嘅 course,最重要係 attend 晒咁多堂都未必收阿女,我好坦白講,我冇咁多時間陪佢玩,我同另一半都係上班一族。

不喜勿插!

Wanglinkiki 發表於 17-3-28 23:06
如果話你知只靠家長誠意就可以入一間唔錯嘅學校,我估好多家長都唔會介意花時間去代仔女爭取。如果你覺得 ...

係呀~ 唔like 所以我唔會報呀~ 乜原來浪費時間做無聊野叫為小朋友花時間? 閒日唔返工去拎張巴之閉簡介會入場劵 vs 我用相同時間陪小朋友玩、陪小朋友去博物館、圖書館唔係更有意義?

好多學校都講家校合作, 人地學校會諗好多渠道去同家長溝通,但唔係一味叫家長浪費時間做無聊嘅野,最重要係"入都未入、申請表都未交", 只係第一個俾人了解嘅簡介會就已經要咁諸多刁難,這叫合作嗎?

woyj 發表於 17-3-29 09:49
當年我都沒有報這校, 因為一開始家長與學校就不是對等。 我認為 家校合作也需要基於互相尊重。
...

無錯, 根本唔尊重家長, 因為佢睇我自己何其高!

Jane1983 發表於 17-3-29 00:06
有點好奇,其實係咪家長好有誠意,願意做晒10份assignments,又表達出願意配合學校,家校合作,就會好易有o ...

點解如果家長肯please 佢地、肯交哂功課面有位就可接受? 咁佢究竟係考緊小朋友定考家長? 教學理念究竟係乜野?

其實都唔打算考慮申請咪算, 何必嘈咁耐??

四隻貓  難道是愛之越深恨之越切?  發表於 17-3-30 12:34
littlefaith  其實每間學校都有佢做法,如果唔啱咪唔報囉,嘈嚟做乜?香港人真係乜都要投訴一餐。   發表於 17-3-29 12:21
BCoLick    發表於 17-3-29 11:55

回覆 nelsonyp 的帖子

小學用乜嘢方法收人,想收乜嘢人,校方有自由。佢要求咁多咁煩,就係要搵真心願意跟學校果套盡力做的家長。一年佢就收一百幾十人,搵d志同道合,非誠勿擾的,無問題wor。mi
如果好鍾意學校的,未必好介意,想魚翁撒網的,可能就撒少一間。

greentea000  一針見血!  發表於 17-3-30 02:13

nelsonyp 發表於 17-3-29 10:28
嘩... 咁多份...

nelsonyp 發表於 17-3-29 10:44
點解如果家長肯please 佢地、肯交哂功課面有位就可接受? 咁佢究竟係考緊小朋友定考家長? 教學理念究竟係 ...

你自己想申請簡介會前冇詳細看過呢間學校的網站介紹?冇去搵吓資料?呢間學校係冇宗教喎,唔關是否信徒問題,再者,呢度亦有用家家長,我哋都要尊重吓佢哋嘅感受,要明白,而家為小朋友考小一,家長都要花d時間去辦,無計!如果唔喜歡,咪考另一間,正所謂人揀你,你揀人。

nelsonyp 發表於 17-3-29 10:28

一定不是10份。

nelsonyp 發表於 17-3-29 10:36
係呀~ 唔like 所以我唔會報呀~ 乜原來浪費時間做無聊野叫為小朋友花時間? 閒日唔返工去拎張巴之閉簡介 ...

事實上年就係八堂➕兩份功課,你接受唔到可以唔報,無謂唱衰間學校,間間學校都有人鍾意有人唔like啦,唔好誤導其他有心讀嘅家長。

nelsonyp 發表於 17-3-29 10:36
係呀~ 唔like 所以我唔會報呀~ 乜原來浪費時間做無聊野叫為小朋友花時間? 閒日唔返工去拎張巴之閉簡介 ...

事實上年就係八堂➕兩份功課,你接受唔到可以唔報,無謂唱衰間學校,間間學校都有人鍾意有人唔like啦,唔好誤導其他有心讀嘅家長。

優才書院?

MSKAKACHAN 發表於 17-3-29 11:09
一定不是10份。

找小學都是同玩配對遊戲一樣。學校不合你口味,大大可不報。還有大把學校選擇,不過也有很多人暗歡喜, 因為又少了競爭對手。

不過閙還閙間學校,唔好話有腦的都不會去,即是說去的人無腦?這真的有點過分

這所學校除找合適的學生也找適合的家長

Felix223 發表於 17-3-29 11:08
你自己想申請簡介會前冇詳細看過呢間學校的網站介紹?冇去搵吓資料?呢間學校係冇宗教喎,唔關是否信徒問 ...

那是比喻。。 唉。。
‹ 上一主題|下一主題