用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)
樓主: nelsonyp
go

吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)   [複製鏈接]

LL1999 發表於 17-5-31 04:05
我花咗一些時間, 追哂咁多頁既 POST

其實係EK 已看到好多關於 '柴校' 既 POST
其實無去親身聽過嗰個講座嘅家長,都係從留言者嘅文章裏知道呢段說話。姑勿論校長當時係咪真係咁講,有時同一句說話,聽在唔同一嘅耳中,都有不同嘅演繹。
當年我有聽過其他talk, 之後喺forum 中亦睇到不同嘅留言,講真同我聽到同get 到嘅唔同。有啲人得到嘅訊息係好負面,但我又唔覺。

只係想講,我認同校長演講真係麻麻地,如果佢講得好啲,唔會有咁多誤會發生。而真係有心嘅家長,應該自己去了解下學校係點,而唔係只靠forum 嘅資料。你可以話學校申請程序煩,但佢的確俾多一個渠道你去親身了解學校,勝過上網睇留言。講真,人人都有bias, 認同學校嘅就實講學校有幾好幾好,唔認同嘅亦有好多不是可以講。人無完美,學校亦然,共勉之。

Btw, 每次見到呢個topic 都覺得好唔尊重學校,唔係加個括號話無貶義就可以亂改學校花名。左一句柴校右一句柴校,跟住加句話只係拎個同音唔係大哂。請尊重自己,尊重別人。

Binlojai    發表於 17-5-31 14:53

LL1999 發表於 17-5-31 04:05
我花咗一些時間, 追哂咁多頁既 POST

其實係EK 已看到好多關於 '柴校' 既 POST

其實你有時間go through 曬個post 的留言,但你有冇親身體驗過GT 的簡介會?我覺得討論區有好多留言只是聽回來,自己親身體會的有時候會有好大出入,不過我真的明白何解此校好強調家校合作,用咁多繁複的手續篩走一D理念不同的家長,當然未必迎合大部分的人,但是仍然能夠理解。都是嗰句,每一間學校都有佢的用家同支持者,大家又唔係用家,不停咁幫呢間學校改花名,有冇尊重下在學學生和家長?不過見GT 家長都好低調,所以家長的身教言教都非常重要。

通常接近報名,面試,收offer的階段,總有好多攻擊學校的言論,真係好無奈!

BERNICEJUNE 發表於 17-5-31 13:01
通常接近報名,面試,收offer的階段,總有好多攻擊學校的言論,真係好無奈! ...

哈哈!前年有個在其他羣組谷,吵駡得最勁個位,其實最想入,六月一收到通知就即時改口唱好。非常現實。

anpanman_baby 發表於 17-5-31 11:29
有無人收到面試時間通知,之前話31/5或以前通知,麻煩收到的上來update 下,thank you
...

頭先問左話今日五點前收到喎...

BCoLick 發表於 17-5-31 13:33

Okay,thank you

BCoLick 發表於 17-5-31 13:33

已收到通知,thank you

anpanman_baby 發表於 17-5-31 13:50
已收到通知,thank you

我未喎,你幾時in?

BCoLick 發表於 17-5-31 13:53
我未喎,你幾時in?

25/6 星期日呀

muimui2 發表於 17-5-31 11:58
其實無去親身聽過嗰個講座嘅家長,都係從留言者嘅文章裏知道呢段說話。姑勿論校長當時係咪真係咁講,有時同 ...
不同人或人在不同人生階段會有不同感受和filter,我都會suggest 網友自己親身去簡介,同一句說話tone 不同亦會有不同演譯,自己覺得ok 咪去馬申請,講真家長覺得學校適合小朋友,學校未必覺得小朋友適合學校。

收到面試通知了

AgapePa 發表於 17-5-31 13:10
哈哈!前年有個在其他羣組谷,吵駡得最勁個位,其實最想入,六月一收到通知就即時改口唱好。非常現實。
...
咁誇張

...

咁搞笑

...

咁搞笑,我好想知係邊個。

Felix223 發表於 17-5-31 12:22
其實你有時間go through 曬個post 的留言,但你有冇親身體驗過GT 的簡介會?我覺得討論區有好多留言只是聽 ...

之前我睇唔過眼都試過係e個貼回應一D言論,後尾發現,每次e個貼沉落底都會有人踩一腳推佢上嚟,e啲踩幾腳嘅都不是用家,好好奇佢地點解咁得閒去了解一間自己咁唔鍾意嘅學校?又用咁多口水去唱衰佢?但不難發現優才家長好少係度吵。接觸過唔少用家,發現他們真心鐘意學校,私下都好熱心解答我嘅問題,點解唔出聲我想大家明白人自然睇得透

百思不得其解,有人入來問面試料又有人答推個po 上來 ,做乜唔開個新po講

nelsonyp 發表於 17-3-28 18:54
人地呢d "大校", 係expect 你一收到佢個email, 就即時請假,工都唔返去佢學校拎佢張入場劵,以示敬仰、崇 ...

錯,呢d學校無打算你要請假!

因為通常媽媽唔洗做,爸爸係老闆。

回覆樓主

其實真係慶幸學校幫忙籂選過d家長,起碼籂除左d唔識尊重別人的家長先

totoromami 發表於 17-6-3 13:47
其實真係慶幸學校幫忙籂選過d家長,起碼籂除左d唔識尊重別人的家長先

‹ 上一主題|下一主題