用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)
樓主: nelsonyp
go

吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)   [複製鏈接]

gg33 發表於 17-3-28 20:12
回覆 anpanman_baby 的帖子

我今日1:30去已冇飛,好心冇咁多飛,就唔好發出咁多後補email 啦,side人時間 ...

12:00先開始派,1:30已經無曬

回覆樓主:

u write to the point!

anpanman_baby 發表於 17-3-28 18:36
我簡介會waiting, 尋日收到e-mail 話28-30可以攞飛,安排好曬打算聽日去攞,剛又收e-mail 話已派曬:thinki ...

應該不用聽簡介會也可以有offer的!其實好多直私、甚至官津、就算沒有去簡介會、或者沒有去開放日,根本不會影響有沒有offer的!因為從來一間小學最想要的乃是她們心目中最match, 又smart的小孩,而誠意總會被放置最後呢!
當然,沒有去簡介會,只是父母少了一個親身踏足學校的機會而已!然而,父母也不用氣餒,因為要了解學校,簡介會並不是唯一途徑。

利申:我的兩位小朋友也曾經報過此校,為了大的,有聽簡介會,細的已經沒有聽。兩位小朋友也是成功進入last round, 不過因為我們已經有更合適的小學offer, 所以沒有繼續in 下去了。

gg33 發表於 17-3-28 20:16
今日見到有d家長圍住職員黎鬧

抵鬧丫, 嘥人時間!
明明 可以attach d 入場劵入email, 佢就硬要你親身去拎。
咁真係有人會請假去拎,但奈何請完假都要得個吉,係咪真係好慶先? 佢地學方有無體諒父母先?

bb1234bb 發表於 17-3-28 19:01
極到同意你講法,一線神校都冇佢咁多花樣,但好攪笑嘅就係D人攞到佢 offer 之後,就會 VS 第二間,唔係真 ...

完全正確!
佢講到明只收叻仔,因為佢叫叻仔輸丸,咁佢收嘅小朋友當然係叻仔丫~ 但佢唔明白叻仔叻女唔會只in 佢一間、亦唔只佢會收。
講真,如果港同、救恩、陳守仁、蔡繼友咁多間比,一定唔會揀憂柴囉。。佢唔係覺得自己比得上呢d 一線直資吧?
最重要係,呢d 一線直資都唔會要個家長咁樣嘥時間法囉,拎一張有校徽嘅紙巾都要親身去? 交10份assignments 、reports?
係有腦嘅都唔會嘥呢d 時間啦...時間好寶貴架。 搞咁多野都想造勢,等人知佢咁巴之閉都排隊排落鯉魚門呀~

LittleButter 發表於 17-3-28 20:40
應該不用聽簡介會也可以有offer的!其實好多直私、甚至官津、就算沒有去簡介會、或者沒有去開放日,根本不 ...

係呀,我都覺得去唔去到簡介會同報唔報名、有無offer 無關,但睇d 咁小嘅安排就可以知道間學校嘅取向,自以為事、傲慢、岡自專大嘅態度實在令人討厭!
唔認同、唔希望亦唔會將小朋友安排呢個咁嘅環境成長!

呢間上年係星期五、六去拎飛

我今日1:30去已冇飛,好心冇咁多飛,就唔好發出咁多後補email 啦,side人時間 ...

佢驚冇人去,所以咪要多D後補囉!我都冇報呢間

bb1234bb 發表於 17-3-28 21:44
佢驚冇人去,所以咪要多D後補囉!我都冇報呢間

係,就係因為佢鍾意要家長為自己做勢!

我冇報過尼間。聽落真係唔合理,為難了家長。比這間更受歡迎的學校,都是email 攞飛,有d怎至上載網上有得聽。如果話有飛,去到又冇所話,真係嬲爆。
:wave:

nelsonyp 發表於 17-3-28 22:22
係,就係因為佢鍾意要家長為自己做勢!

如果話你知只靠家長誠意就可以入一間唔錯嘅學校,我估好多家長都唔會介意花時間去代仔女爭取。如果你覺得唔值得大可以唔報,全港大把直私你撿,何必勉強?學校就係想通過咁嘅方法篩選理念相同嘅家長。學校注重家校合作,要求家長花時間係孩子教育上,有咩唔妥?

anpanman_baby 發表於 17-3-28 18:36
我簡介會waiting, 尋日收到e-mail 話28-30可以攞飛,安排好曬打算聽日去攞,剛又收e-mail 話已派曬:thinki ...
Offer  同  聽簡介會無關係!
好多家長3rd in 都唔去!

Wanglinkiki 發表於 17-3-28 23:06
如果話你知只靠家長誠意就可以入一間唔錯嘅學校,我估好多家長都唔會介意花時間去代仔女爭取。如果你覺得 ...

Agree

當年眼見大肚媽媽在列日下等小朋友面試,都算是我有接觸過學校中的No.1

我今日1:10pm去到, 一樣無飛! 打電話去十分禮貌地表達失望,佢解釋話太多家長朝早11am已去門口等候,所以一早已派哂。我就建議佢出電郵通知名額已滿,不想太多收到簡介會waiting 家長陸續親臨旺角才發現.

有點好奇,其實係咪家長好有誠意,願意做晒10份assignments,又表達出願意配合學校,家校合作,就會好易有offer?如果係,咁其實又ok。

尼間學校好有趣,每年都有新gimmick,創意無限!

Jane1983 發表於 17-3-29 00:06
有點好奇,其實係咪家長好有誠意,願意做晒10份assignments,又表達出願意配合學校,家校合作,就會好易有o ...

我識人做曬所有野最後first waiting, 暫時仲末收到call

Jane1983    發表於 17-3-29 07:18

cathy_ng719 發表於 17-3-28 23:53
我今日1:10pm去到, 一樣無飛! 打電話去十分禮貌地表達失望,佢解釋話太多家長朝早11am已去門口等候,所以一 ...

好彩你反映下意見,我原本安排好曬搵人湊2個小朋友返學放學,一個上午班一個下午班,聽日中午去到,宜家總算唔駛白行一趟

LittleButter 發表於 17-3-28 20:40
應該不用聽簡介會也可以有offer的!其實好多直私、甚至官津、就算沒有去簡介會、或者沒有去開放日,根本不 ...
最重要當然是面試表現,但當年interview 時我答老師早一年去左簡介,所以只有老闆,老師即時黑面。不過當年冇e加咁crazy,夠位兩公婆一齊去簡介。
‹ 上一主題|下一主題