用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑ADHD
go

[過動] 懷疑ADHD [複製鏈接]

兒子小三,普通小學,做功課要監住,唔會自動自覺,考試測驗要督住先肯溫,見到一大段文字無耐性,測驗有漏空,話唔夠時間同老師傾過,話佢煮戰字愈來愈潦草,一年班時幾好,老師話佢一年級時做過評估,唔係ADHD,想問下能唔應該自己做評估?
   0    0    0    0

1. "做功課要監住,唔會自動自覺,考試測驗要督住先肯溫,見到一大段文字無耐性,測驗有漏空" -- 憑呢啲描述好難話係ADHD. 我哋返工都可能會老闆一行開就吞pop啦.

2. 但是如果有懷疑我覺得不妨再揾人評吓.我仔由細到一年級同親老師講都覺得佢無問題. 到二年級老師認為佢可能係ADHD, 我哋再揾人評就確診咗.食藥解決咗好多問題.

小余 發表於 17-4-8 00:35
1. "做功課要監住,唔會自動自覺,考試測驗要督住先肯溫,見到一大段文字無耐性,測驗有漏空" -- 憑呢啲描述好 ...

我個仔小一,同樓主問題一樣。 剛剛超煩惱,連我自己都教得佢好辛苦。 我想知我而家應該點做。 打電話問過d博士評估都要5千蚊起。 有冇平d嘅方法處理呢?

乜野叫 ADHD , 同埋 ADD .

‹ 上一主題|下一主題