用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK 學生簽證
go

UK 學生簽證

我仔 2013 過去英國讀 Y7, 下年就完成整個 GCSE 中學,Visa 都係下年 7月就到期。如果我想佢繼續讀埋 Sixth Form, 我應該 extend visa 定還是要重新申請。我知而家申請 visa 改左啲嘢,請問應該幾時搞?謝謝

Ding 發表於 17-3-28 09:16
我仔 2013 過去英國讀 Y7, 下年就完成整個 GCSE 中學,Visa 都係下年 7月就到期。如果我想佢繼續讀埋 Sixth ...

好耐冇見,係從新申請啊!

亮燈 發表於 17-3-28 12:20
好耐冇見,係從新申請啊!

亮燈兄,好耐無見(emoji),咁快就4年。你對仔仔都入大學吧,在英國讀嗎?
Ding

Ding 發表於 17-3-28 12:44
亮燈兄,好耐無見(emoji),咁快就4年。你對仔仔都入大學吧,在英國讀嗎?
...

哈哈…冇咁快,阿大讀緊L6,阿細係北愛讀緊中二。

亮燈 發表於 17-3-28 13:15

哈哈…冇咁快,阿大讀緊L6,阿細係北愛讀緊中二。

中二即係 Y8, 上年先過去讀?咁你申請 visa 時同大仔有咩唔同?驗肺方面係點
Ding

Ding 發表於 17-3-28 14:28
中二即係 Y8, 上年先過去讀?咁你申請 visa 時同大仔有咩唔同?驗肺方面係點
...

北愛既中二係Y9,9/2016過去讀。VISA方面一樣咁申請,冇分別,一樣咁照肺。

亮燈 發表於 17-3-28 14:35
北愛既中二係Y9,9/2016過去讀。VISA方面一樣咁申請,冇分別,一樣咁照肺。
...

我阿仔無去照肺,連入息証明都唔洗,聽講而家要收 NHS 費用
Ding

Ding 發表於 17-3-28 17:27
我阿仔無去照肺,連入息証明都唔洗,聽講而家要收 NHS 費用

係呀!差D唔記得,好似離開英國唔夠半年再申請VISA係唔需要照肺。NHS係新加既!以前免費,依家要俾。

亮燈 發表於 17-3-28 17:38
係呀!差D唔記得,好似離開英國唔夠半年再申請VISA係唔需要照肺。NHS係新加既!以前免費,依家要俾。
...

唔該晒你,咁而家要唔要睇 bank statement?
Ding

Ding 發表於 17-3-28 18:27
唔該晒你,咁而家要唔要睇 bank statement?

佢話唔係必要,但我都有俾,費時煩。

亮燈 發表於 17-3-28 18:40
佢話唔係必要,但我都有俾,費時煩。

咁又係,thanks for your update
Ding

Ding 發表於 17-3-28 19:06
咁又係,thanks for your update

唔使客氣

亮燈 發表於 17-3-28 17:38
...

想問吓咩係NHS

sau2005 發表於 17-6-30 11:10
想問吓咩係NHS

類似醫療保險,申請簽證俾左錢後,會再有一項需填埋NHS及俾錢。

亮燈 發表於 17-6-30 11:14
類似醫療保險,申請簽證俾左錢後,會再有一項需填埋NHS及俾錢。

thx,現在還等學校封收生信才可以預约visa ,想問吓知唔知轉校仲洗唔洗照 肺?擔心9月前搞唔搞得掂

sau2005 發表於 17-6-30 11:25
thx,現在還等學校封收生信才可以預约visa ,想問吓知唔知轉校仲洗唔洗照 肺?擔心9月前搞唔搞得掂
...

只要離開英國唔夠半年,就唔需要照肺,但穩陣啲就最好再證實下,因為驚有改動。

亮燈 發表於 17-6-30 11:28
只要離開英國唔夠半年,就唔需要照肺,但穩陣啲就最好再證實下,因為驚有改動。
...

唔該晒

sau2005 發表於 17-6-30 11:29
唔該晒

唔使客氣

回覆樓主:

今個暑假要搞,都煩!又要去旅行(下星期),之後要換passport,再做student visa。

hennyyoyo 發表於 17-7-6 20:44
今個暑假要搞,都煩!又要去旅行(下星期),之後要換passport,再做student visa。

嘩!好趕喎!要把握時間啊!