用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK 學生簽證
樓主: Ding
go

UK 學生簽證 [複製鏈接]

回覆樓主

我想問下如果係叫hsbc冲返一個月的bank transactions加蓋章可以嗎?因為早前忘了要求寄月結單,所以變相係e-statement, 但hsbc又唔肯蓋印上e-statement度,只是可以冲印返這個月的文件加章!點算好呢?我驚審批有影響呀,請問有冇人試過?

回覆 Umi 的帖子

HSBC 可以的。我打電話去我客戶經理,原先他答應我去他office他幫我安排。後來順路經過一分行,隨便行入去,分行也可即場打印和加蓋印,並説要收$50。我quote 番客戶經理的承諾,就沒有收費。原先只蓋圓印,我堅持要有人加簽certified true copy, 他們照辦。

回覆 Umi 的帖子

唔駛擔心,我都係E banking自己print 出嚟,visa批咗冇問題呀!

回覆樓主

咁我放心了!明天去做visa, 希望順利啦!

HSMOM 發表於 17-7-11 11:03
回覆 Umi 的帖子

HSBC 可以的。我打電話去我客戶經理,原先他答應我去他office他幫我安排。後來順路經過一 ...

你去那間分行? 我去了沙田那間,話分行不可以出信,現在改了統一在一個部門做。我說不用出信,只需要statement 加簽 certified true copy,都不可以。
我打去我的客戶經理,他可幫我加簽certified true copy, 但要我自己上網印,於是我自己印及放工前去總行做。

可能毎間分行,每個客戶經理做法都不同?

Ding 發表於 17-3-28 17:27
我阿仔無去照肺,連入息証明都唔洗,聽講而家要收 NHS 費用
續 Visa 唔駛照肺,但要學信証明佢一路喺英國讀書,離開不足半年。

回覆 kls12 的帖子

我理解最正規的做法,是要填Form要求certified true copy 加簽,並有收費,所有分行都能安排。
問客戶經理,通常佢哋用最簡易方法幫你搞掂。但正常,為避免出現任何差池,客戶經理會要求你在面前打印e-statement再馬上加簽。 要求客戶自帶statement去而又肯加簽,有點兒⋯管理危機風險意識較低。話須如此,搞掂就好!

請問取簽証星期六是否辦工, 未夠18可以自己取嗎?, 謝謝

wongyeeki 發表於 17-7-11 15:29
回覆 Umi 的帖子

唔駛擔心,我都係E banking自己print 出嚟,visa批咗冇問題呀! ...
請問你的意思是不是:自己print 出 eStatement 後,不用拿去銀行 stamp chop 都得?

Macau媽媽 發表於 18-1-5 15:51
請問取簽証星期六是否辦工, 未夠18可以自己取嗎?, 謝謝

唔用快遞?由macau來回船票及時間不少

basbyy 發表於 17-7-12 13:55
續 Visa 唔駛照肺,但要學信証明佢一路喺英國讀書,離開不足半年。

漏咗看,冇學校信証明佢離開不足半年,又冇TB,會不會唔批?好擔心

ipadress 發表於 18-7-25 12:40
Me2  無消息 即係……

批唔批會通知的!最麻煩是agent,不論任何情況—定要TB,冇就有機會唔批!去到visa centre只收文件及交錢,就預咗

ipadress 發表於 18-7-25 14:50
唔批都要15個工作天 ??  無乜幾多個15個工作天....就開學。Agent 叫我唔洗TB, 只要帶齊文件上去就得。 等呀 ...

等等等

ipadress 發表於 18-7-25 14:50
唔批都要15個工作天 ??  無乜幾多個15個工作天....就開學。Agent 叫我唔洗TB, 只要帶齊文件上去就得。 等呀 ...

我個女啱啱今日先收到unconditional offer咋,即刻下午電匯學費deposit, 等學校confirm 收到,先可以向學校申請CAS,又要等佢批,批咗又要申請visa,唔知要等幾耐,我仲急過你喇

ipadress 發表於 18-7-27 10:34
頭尾16個工作天

same same

CandiceMaMi 發表於 18-7-31 14:37
same same

請問係16個工作天定16日攞到visa?
‹ 上一主題|下一主題